Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Hale & Structuri metalice - METALINVEST: Scadere de peste 68% a productiei interne de otel-beton
METALINVEST: Scadere de peste 68% a productiei interne de otel-beton
Hale & Structuri metalice Publicat de Elena Icleanu 16 Sep 2013 11:05
Consumul intern de produse siderurgice s-a redus in ultimii ani la circa 3 milioane de tone/ an, mentinandu-se la acest nivel in perioada 2010 - 2013, potrivit datelor companiei de consultanta in domeniul productiei si al pietei de produse metalurgice Metalinvest Consulting, prezentate de ing. Calae Mandru, directorul general al societatii. Datele disponibile pentru primul semestru al anului in curs confirma aceasta tendinta de evolutie a pietei, consumul aparent de otel din acest interval fiind de cca. 1,4 milioane de tone, in usoara scadere (-1,6%) fata de nivelul aceleiasi perioade din 2012. In aceeasi perioada, productia interna de laminate la cald s-a situat la 1,26 milioane de tone (-21%), exporturile de produse siderurgice au insumat 1,10 milioane de tone (-20%), in timp ce importurile au totalizat 1,23 milioane de tone (+2,5%).
 
- Care credeti ca este principala cauza a cresterii importurilor?
- Nivelul redus al productiei si al livrarilor de la Galati a dus la cresterea importurilor de table si benzi din otel in ultimii doi ani. In plus, reducerea sau oprirea activitatii fostelor companii Mechel creeaza o dificultate suplimentara pentru distribuitorii si consumatorii de produse lungi. Astfel, pana la clarificarea situatiei acestor companii si reluarea activitatii la un nivel acceptabil, importurile vor reprezenta, in continuare, principala sursa de aprovizionare pentru sarma laminata la cald, otel beton si unele sortimente de profile.
 
- Cum evolueaza productia locala de otel-beton?
- Productia interna de otel-beton se inscrie pe un trend descrescator in ultimii trei ani, datele disponibile pentru primele sase luni ale anului in curs indicand o contractie de peste 68% fata de aceeasi perioada din 2012, pana la 75,6 mii de tone. Cu toate ca importurile s-au mentinut la un nivel ridicat, de circa 145 mii de tone, evolutia consumului aparent de otel-beton din Romania s-a contractat, in semestrul intai a.c., cu aproximativ 23%, la aproape 210 mii de tone. Conform evaluarilor Metalinvest, pentru intregul an in curs este preconizat un volum total al consumului de maximum 500 mii de tone, in scadere fata de nivelul de 587 mii de tone realizat la finele lui 2012.
 
- Ce fluctuatii vor inregistra preturile produselor metalurgice in acest context?
- Stabilitatea preturilor este un aspect pozitiv al perioadei, iar reducerea moderata de maximum 10% inregistrata in ultimii ani la majoritatea sortimentelor este o consecinta a stagnarii consumului. In ceea ce priveste evolutia preturilor medii la tabla si banda laminata la cald, in rulouri, cu grosimea mai mica de 3 mm, dupa o contractie anuala de 6% in 2012 fata de anul precedent, pentru 2013 se estimeaza o usoara crestere de maximum 1%. O situatie diferita este inregistrata in cazul cotatiei otelului-beton, care continua trendul moderat descrescator fata de anul precedent.
 
- Care va fi traiectoria pietei siderurgice in perioada urmatoare?
- Reluarea cu dificultate a marilor proiecte de investitii cu finantare publica, atitudinea precauta a unor investitori straini de a reveni cu noi proiecte sau a bancilor de a credita dezvoltatorii, reprezinta cauze majore ale unui consum redus de materiale pentru constructii si de produse metalurgice specifice. Problema incasarii banilor din contractele deja finalizate precum si stocul important de spatii comerciale si de locuinte, constituie, de asemenea, factori locali ai stoparii cresterii consumului de materiale pentru constructii, inclusiv de produse siderurgice.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
MAKITA
CDS
Acvatot 2019
viarom
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
theda mar
rigips
strabag nivel 1
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
siniat
leviatan
noark
ness project
concelex

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander