Agenda Constructiilor
Joi, 07 Decembrie 2023
Liebher
Home - INDEX COMPANII - FACULTATEA DE CONSTRUCTII DIN CADRUL UNIVESSITATII POLITEHNICA DIN TIMISOARA
PAGINA PERSONALIZATA


FACULTATEA DE CONSTRUCTII DIN CADRUL UNIVESSITATII POLITEHNICA DIN TIMISOARA

FACULTATEA DE CONSTRUCTII DIN CADRUL UNIVESSITATII POLITEHNICA DIN TIMISOARA

Adresa: Str. Traian Lalescu Nr. 2, Timisoara, Judet Timis
Telefon: 0256 404 000
Fax: 0256 404 010
E-mail: constructii@upt.ro
Web site: www.ct.upt.ro
Domenii: Institutii publice
Descriere activitate
Prezentare companie/institutie
UPT: Noua strategie pentru cresterea numarului de studenti in constructii
 
 
 
 
 
Prof. dr. ing. Raul Zaharia (53 de ani)
Functia/Institutia: Decan, Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara;
Experienta profesionala: peste 30 de ani in cadrul invatamantului superior tehnic, la UPT.
 
Planul National de Redresare si Rezilienta are in componenta proiecte foarte mari de infrastructura, iar pentru a le duce la bun sfarsit este nevoie de ingineri constructori si de muncitori calificati, dar si de alti experti in domenii precum renovare energetica, instalatii si specialisti in auditari energetice. Universitatea Politehnica Timisoara (UPT) formeaza oameni foarte bine pregatiti in toate aceste domenii. Pentru a face fata cererii in tot mai mari de forta de munca din domeniul constructiilor, universitatea a inclus in strategia pentru urmatorii ani cresterea numarului de studenti straini. Astfel, UPT va incerca sa atraga atat studenti din tari din Uniunea Europeana, cat si din tari non-UE. Conform ICEF Podcast, noua piata de recrutare cu un potential foarte mare este India. De asemenea, mai sunt si alte tari din Asia de Sud, Africa, America Latina, precum si state din WANA: Maroc, in special, dar si Tunisia, Egipt si Siria. Din 2024, numarul de specializari in limba engleza va fi dublu la facultatile UPT. De asemenea, universitatea va deschide un program pregatitor de un an, prin care strainii pot veni sa invete limba romana. In prezent, UPT are in limba engleza specializari precum: Computer and Information Technology, Civil Engineering, Telecommunication Technologies and Systems, iar una dintre specializarile noi va fi Mechanical Engineering. De altfel, obiectivul va fi ca la nivelul fiecarei facultati sa fie cate o specializare intr-o limba straina.
Conform datelor UPT, peste 90% din absolventii Facultatii de Constructii se angajeaza in acest domeniu, in fiecare an.
 
- Cum caracterizati, pe scurt, invatamantul superior din domeniul constructiilor din Romania?
- Invatamantul superior din domeniul constructiilor este de foarte buna calitate, in toate institutiile de profil din Romania. Programele de studii de licenta si master sunt adaptate cererii de pe piata muncii.
- Care este interesul studentilor pentru UPT - Facultatea de Constructii? Se ocupa locurile rezervate anual acestei discipline?
- Cu incepere din anul 2018 a existat o crestere continua a numarului candidatilor la admitere pentru studii de licenta. Universitatea Politehnica Timisoara a sustinut acest trend si a sprijinit Facultatea de Constructii prin realocarea de locuri catre toate cele trei domenii inrudite din sectorul constructiilor: Inginerie Civila, Ingineria Instalatiilor si Inginerie Geodezica. Din pacate, in mod inexplicabil, in anul 2022 Ministerul Educatiei a redus numarul de locuri bugetate pentru invatamantul superior tehnic (in cazul Universitatii Politehnica Timisoara cu 200 de locuri) ceea ce a facut imposibil ca in cadrul facultatii sa tinem pasul cu cererea.
- In ce activitati practice implicati studentii Facultatii de Constructii? La cate zile de practica/an are acces un student? Este suficient?
- Activitatile de practica difera in functie de anul universitar in care studentii sunt inmatriculati. Astfel, in anul I studentii fac practica topografica, indiferent de domeniul pe care il urmeaza. Din anul II, acestia au posibilitatea de a face vizite sub indrumarea cadrelor didactice la companii de profil din domeniul Ingineriei Civile, Ingineriei Instalatiilor si Ingineriei Geodezice. Din anul III, studentii efectueaza stagiile de practica in companii de profil, minimum 3 saptamani. Companiile din domeniile vizate de la Facultatea de Constructii sunt foarte interesate de studenti, iar dupa efectuarea stagiului de practica (care de cele mai multe ori nu se rezuma la minimul obligatoriu) multi dintre acestia isi continua colaborarea cu industria sub forma de contract de munca partial. Piata "absoarbe" toti absolventii facultatii, ba chiar suntem deficitari in ceea ce priveste numarul de absolventi, in relatie cu cererea. Pentru derularea stagiilor de practica, exista tutori atat din partea facultatii, cat si din partea companiei, care indruma si consiliaza studentii. Este de mentionat ca stagiile de practica nu se rezuma la companii din Romania. Prin programul Erasmus+, multi studenti din cadrul facultatii efectueaza stagii la institutii/companii din strainatate.
- Ce procent aproximativ dintre absolventii UPT - Facultatea de Constructii ajung sa profeseze in acest domeniu?
- Rata de angajare in randul absolventilor Facultatii de Constructii din Timisoara este de peste 90%, in conformitate cu rapoartele periodice trimise de catre ITM universitatii. Aceste rapoarte nu includ absolventii care au ales sa isi inceapa activitatea in calitate de PFA sau au plecat in strainatate. Din pacate, nu sunt suficienti specialisti pe diversele segmente ale constructiilor din Romania.
- Cum se adapteaza structura de invatamant superior modificarilor cerute de piata: schimbarile dese si oarecum ciclice de investitii intre nevoia de a construi si de a reabilita, orientarea catre digitalizare si sustenabilitate etc.?
- Facultatea de Constructii din Timisoara ofera, pe langa pregatirea de baza data de programele de studii de licenta, si programe de master de continuare a studiilor, pentru toate specializarile. Acestea raspund realitatilor din domeniu, fiind permanent adaptate modificarilor cerute. Spre exemplu, in cadrul domeniului Inginerie Civila exista programul de master "Reabilitarea Constructiilor", care este actualizat in permanenta cu cele mai noi materiale si tehnologii existente, dar si programul master interdisciplinar "Auditul energetic si securitatea la incendiu a cladirilor", care include toate aspectele atat de necesare astazi pentru o dezvoltare durabila.
Referitor la orientarea catre digitalizare, este de mentionat ca Universitatea Politehnica Timisoara a condus, prin Facultatea de Constructii, un consortiu de cinci universitati europene in proiectul Erasmus+ iBIMD - Introduction to Building Information Modeling and Digitalization. Scopul proiectului a fost de a crea un curs pilot in ingineria digitala a constructiilor, in acord cu cerintele industriei de profil, ISO 19650 si viziunea europeana in domeniul digitalizarii. Incepand cu toamna acestui an, cursul va fi introdus in programa masterului in limba engleza "Advanced design of steel and compozite structures".
Toate acestea se inscriu in dorinta facultatii de a creste colaborarea cu industria, care ne ajuta sa identificam tendintele de dezvoltare ale acesteia, pentru a putea pregati in mod adecvat studentii pentru viitor.
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampinati in activitatea de invatamant de specialitate?
- Din pacate, consecintele subfinantarii invatamantului preuniversitar sunt din ce in ce mai vizibile in ultimii ani, prin prisma nivelului de pregatire teoretica a unui numar important de candidati la admitere. Pentru a veni in ajutorul studentilor din anul I, sunt prevazute in orar ore speciale de consultatii la matematica.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2023)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
viarom
rigips
theda mar
grundfos
noark
FRONTALE
Ubitech
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
BALTIC
Acvatot 2019
CDS
leviatan
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
BA 2023
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu