Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - INDEX COMPANII - SPEEDWELL
PAGINA PERSONALIZATA


SPEEDWELL

SPEEDWELL

Adresa: Str. Ceasornicului nr. 17, Bucuresti, S1
Telefon: 0753.130.352
Fax: ***
E-mail: office@speedwell.be
Web site: www.speedwell.be
Domenii: Investitori & dezvoltatori de proiecte | Servicii de building management | Consultanta si servicii imobiliare
Descriere activitate
Companie specializata in dezvoltare imobiliara.
Prezentare companie/institutie
SPEEDWELL pregateste noi proiecte de anvergura in Bucuresti si Timisoara
 
 
 
 
 
 
Jan Demeyere
Functia/Firma: Arhitect si Co-Fondator SPEEDWELL;
Experienta profesionala: 20 de ani in arhitectura si real estate.
 
SPEEDWELL are in pregatire un nou proiect major in Bucuresti, CityZen, aflat in etapa de autorizare, ansamblul Glenwood Estate, in zona Corbeanca, si tocmai a lansat complexul rezidential The Meadows, in nordul Capitalei. In Timisoara, compania are in dezvoltare Paltim, proiect de regenerare urbana mixt, rezidential-office-retail, si pregateste un nou proiect de tip mixed-use, cu spatii rezidentiale si pentru birouri cu suprafete mici, pe terenul fostei fabrici de textile 1 Iunie SA. In Bucuresti, SPEEDWELL a finalizat primele doua cladiri ale ansamblului rezidential Triama, primele doua cladiri, parte din Faza 1 a proiectului The Ivy, si a livrat Miro, cladirea de birouri de clasa A cu o suprafata inchiriabila de 23.000 mp. Pe segmentul industrial-logistic, compania a finalizat prima faza a proiectului Spaceplus West. In prezent, SPEEDWELL are in constructie a treia cladire din proiectul rezidential The Ivy si faza a doua de dezvoltare a Spaceplus West. In plus, ca parte a planurilor de extindere si a cererii mari din piata, compania a achizitionat un nou teren de 29.000 mp in Popesti-Leordeni, planificat pentru dezvoltarea Spaceplus East.
In prezent, SPEEDWELL are un portofoliu de aproximativ 140.000 mp de spatii de birouri si retail, peste 6.000 de apartamente si 20.000 mp de spatii industriale, cu o valoare totala de aproximativ 1,3 miliarde de euro.
 
- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata dezvoltarilor de cladiri, pe termen scurt, mediu si lung?
- Chiar daca ne confruntam cu o criza, care din punctul meu de vedere este normala in contextul cresterii costului finantarii si al materialelor de constructii, ceea ce pune multa presiune si pe cumparatori, Romania ramane o tara competitiva, mai ales daca o comparam cu Vestul Europei. Dupa criza din 2008, bancile au inteles importanta prudentei financiare si au devenit extrem de atente in ceea ce priveste finantarea proiectelor imobiliare, iar aceasta abordare a jucat un rol semnificativ in mentinerea unei piete sanatoase, evitand speculatiile. Cred ca piata imobiliara din Romania a inregistrat o redresare treptata si durabila, ceea ce a consolidat increderea investitorilor si a creat o baza solida pentru dezvoltarile ulterioare. In plus, Romania beneficiaza de un context favorabil in ceea ce priveste nearshoring-ul. Desi situatia din Ucraina este foarte complicata, cu implicatii umane dramatice, acest context deschide noi oportunitati pentru tarile vecine, iar in cazul Romaniei, se observa deja investitii majore in infrastructura, ce contribuie la consolidarea pozitiei sale ca o destinatie pentru investitii straine.
Privind in perspectiva, sunt constient de provocarile cu care ne vom confrunta. Inflatia in crestere, birocratia si relatia complexa cu autoritatile raman constante in peisajul nostru economic si ar putea avea un impact negativ asupra evolutiei pietei in timp. Cu toate acestea, sunt convins ca, asa cum s-a intamplat si pana acum, experienta si cunostintele noastre ne vor ajuta sa analizam piata in ansamblu si sa identificam noi oportunitati de investitii. Dezvoltarile de tip mixed-use sunt viitorul si aceasta este si directia pe care am ales-o atunci cand am fondat SPEEDWELL. Imbinarea vietii profesionale, a petrecerii timpului liber si a locuirii in acelasi ansamblu reprezinta directia spre dezvoltarile urbane de inalta calitate in viitor.
In ciuda provocarilor, piata dezvoltarilor de cladiri de birouri si retail din Romania are potential de crestere. Ma bucur sa spun ca SPEEDWELL are capacitatea de a se adapta la schimbarile actuale ale pietei si de a identifica zonele cu cerere puternica. Iar aceasta adaptabilitate, intr-un mediu competitiv, ne permite sa ramanem unul dintre cei mai activi dezvoltatori de pe piata imobiliara si sa contribuim la dezvoltarea sustenabila si inovatoare a sectorului imobiliar din Romania.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Intr-adevar, in ultimul an ne-am confruntat cu o crestere a pretului atat la energia electrica, cat si la materialele de constructie, care a crescut semnificativ odata cu majorarea ratei inflatiei. Si noi, la fel ca majoritatea colegilor din industrie si nu numai, am incercat sa pastram preturile apartamentelor cat mai aproape de nivelul anilor trecuti. Cu toate acestea, ma bucur sa observ ca, in ciuda contextului putin favorabil al penuriei pe lanturile de aprovizionare si al cresterii ratei inflatiei, intreaga echipa depune eforturi constante pentru a identifica cele mai eficiente solutii, astfel incat proiectele noastre sa continue sa avanseze la capacitate maxima. Suntem multumiti de rezultatele obtinute si avem incredere ca vom reusi sa incheiem anul in conformitate cu graficele stabilite.
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Pe termen mediu si lung, planurile noastre pentru piata locala raman neschimbate. Vom continua sa transformam terenurile industriale abandonate in comunitati sustenabile, prin reutilizarea cladirilor existente in proiecte ample de regenerare urbana, devenind un etalon in acest segment. De asemenea, vom continua sa dezvoltam noi proiecte de tip mixed-use, care sa aduca plus valoare comunitatilor si vom realiza noi investitii pentru dezvoltarea segmentului industrial-logistic.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Din pacate, in ceea ce priveste CityZen, cel mai amplu proiect de regenerare urbana din portofoliul nostru, ne confruntam cu suspendarea PUZ-urilor de sector. In prezent, din cauza intarzierilor, a cresterii costurilor de constructie si a faptului ca este un proiect care avea un plan de dezvoltare ce se intinde pe 15 ani, estimez ca valoarea totala a investitiilor in acest proiect s-ar putea ridica la 700-800 de milioane de euro, cu 300 de milioane de euro mai mult fata de estimarile initiale. Intelegem problemele si opinia vizavi de industrie, insa proiectul nostru a fost analizat, verificat si apreciat de comisia de urbanism a Primariei, dar de mai bine de un an suntem prinsi in acest blocaj general care nu este benefic pentru nimeni.
Este intr-adevar dificil de inteles cum oprirea dezvoltarilor poate sa conduca la incetinirea dezvoltarii Bucurestiului. Aceasta nu este o strategie eficienta. Oamenii vor continua sa vina in Capitala atat timp cat aici vor gasi oportunitati de munca. In realitate, oprirea dezvoltarii duce doar la reducerea calitatii vietii, ceea ce se traduce intr-un numar mai mare de oameni si o oferta restransa de locuinte. Majoritatea dintre noi doreste un oras mai verde si recunoastem beneficiile parcurilor si spatiilor verzi, dar inghetarea dezvoltarii orasului prin oprirea proiectelor noi are consecinte fara precedent, atat in plan economic, cat si asupra calitatii vietii. Am adus in discutie aceste consecinte de nenumarate ori, dar se pare ca lucrurile raman, in continuare, neschimbate. O prima sugestie pentru autoritatile din Bucuresti ar fi sa se inspire din modelele de dezvoltare ale marilor capitale europene, poate mai mari si mai aglomerate, inainte de a implementa un plan ineficient care blocheaza dezvoltarea orasului.
Ca sa inchid intr-o nota optimista, restul proiectelor noastre isi urmeaza traiectoria conform graficelor previzionate la inceputul acestui an. Pentru urmatoarea perioada, pregatim dezvoltarea a trei proiecte rezidentiale in Capitala si, concomitent, avansam lucrarile pentru proiectul Paltim din Timisoara si pentru a treia cladire a proiectului rezidential The Ivy, din nordul Bucurestiului.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2023)
 

 
SPEEDWELL: Buget de investitii de 500 milioane euro pentru proiecte locale
 
 
 
 
 
 
Didier Balcaen
Functia/Firma: CEO, Speedwell;
Experienta profesionala: 26 de ani pe piata de dezvoltare imobiliara.
 
Speedwell, dezvoltator si investitor imobiliar activ de 7 ani in Romania, are in derulare mai multe proiecte in Bucuresti, printre care se afla Triama Residence si The Ivy - pe segmentul rezidential, cladirea de birouri Miro si proiectul industrial SpacePlus. In tara, compania detine proiectele mixte Record Park in Cluj-Napoca si Paltim in Timisoara, dar si proiectul rezidential cu functiuni de retail Riverside City Ramnicu Valcea. La nivel national, Speedwell are un buget planificat pentru investitii in valoare de 500 de milioane de euro. Fondat in 2014, dezvoltatorul a crescut si s-a transformat intr-o echipa de arhitecti, designeri, consilieri juridici si fiscali, specialisti in marketing si vanzari si property manageri, acoperind astfel intregul spectru al procesului de dezvoltare imobiliara. Dezvoltatorul a adoptat o strategie sustenabila, gandita pe termen lung si adaptata nevoilor comunitatii, sustinuta pe parcursul anilor de activitate. Din punct de vedere operational, cei doi parteneri - CEO-ul Didier Balcaen si arhitectul Jan Demeyere - au ales sa isi dezvolte proiectele avand la baza conceptul Transit Oriented Development (TOD) - care surprinde inserarea a diferite servicii, necesare in fiecare zi, in ansambluri imobiliare care imbina componente de rezidential, office si retail.
 
- Cum a evoluat compania in 2021? Ce fel de impact a avut pandemia asupra pietei rezidentiale/de birouri si care au fost schimbarile pentru aceste segmente?
- Desi 2021 a fost un an provocator, a reprezentat o perioada de crestere pentru Speedwell. Am facut ceea ce facem intotdeauna - am depus eforturi suplimentare pentru a ne asigura ca proiectele noastre isi continua ciclul de viata si ca ne respectam promisiunile.
Piata rezidentiala a continuat sa evolueze si, chiar daca am intalnit perioade scurte de timp in care cumparatorii au fost mai reticenti in achizitia de proprietati, in timp, lucrurile au revenit la normal. La urma urmei, investitia in active imobiliare ramane una dintre cele mai sigure. Totodata, am observat o schimbare in perspectiva beneficiarilor. Cumparatorii de locuinte cauta sa isi imbunatateasca nivelul de trai achizitionand proprietati cu suprafete mai mari, cu amenajari eficiente, terase extinse, spatii verzi si facilitati in apropiere, detalii pe care ne-am concentrat intotdeauna in proiectele noastre. Unul dintre obiectivele noastre principale este sa oferim locuinte de calitate superioara, care sa imbunatateasca vietile rezidentilor.
Pandemia a avut un impact mai mare asupra segmentului de birouri, in special in cursul anului 2020. In ultimul an, lucrurile au inceput sa se imbunatateasca. Desi multe companii au inca o politica de lucru de la domiciliu, acestea cauta spatii mai sigure pentru angajatii lor. De aceea, proiectele noastre de birouri sunt aproape complet inchiriate. In plus, ne-am adaptat la acest nou context ramanand flexibili si deschisi la cererile chiriasilor, asa ca suntem optimisti cu privire la evolutia pietei de birouri si la ceea ce urmeaza in acest domeniu.
- Ce proiecte aveti in dezvoltare, in aceasta perioada?
- Portofoliul Speedwell include proiecte in diferite etape de dezvoltare. In Bucuresti, avem The Ivy si Triama Residence, care ofera unitati rezidentiale in nordul si estul Capitalei. Aproape de Ivy, ne pregatim sa livram Miro, o cladire de birouri de clasa A. De asemenea, am intrat recent pe piata industriala, prin lansarea unui nou proiect, SpacePlus. Acesta este un concept nou, care ofera IMM-urilor spatii de depozitare pentru inchiriere.
In acest an, am livrat Record Park, in Cluj-Napoca, un proiect mixt cu 236 de apartamente, 15.000 mp de birouri si spatii comerciale, precum si un centru de fitness. In plus, ansamblul include si o cladire istorica, ce a fost renovata si gazduieste acum un restaurant si spatii de co-working. La Timisoara lansam un proiect similar, Paltim, care ofera componente de rezidential, birouri si retail, impreuna cu doua cladiri care vor fi restaurate. Ambele ansambluri cu utilizare mixta sunt proiecte de regenerare urbana create pentru a reda comunitatilor locale spatii care nu au fost utilizate la maximul lor potential. De asemenea, in Ramnicu Valcea dezvoltam Riverside City, un ansamblu mixt rezidential si comercial.
Bugetul total de investitii pentru proiectele Speedwell este de aproximativ 500 de milioane de euro.
 
 
- Care sunt obiectivele pe termen scurt si lung pe piata romaneasca?
- Obiectivul nostru pe termen scurt este de a continua dezvoltarea proiectelor, livrarea lor catre clienti si respectarea promisiunilor facute. Ne straduim sa oferim dezvoltari pentru o calitate a vietii mai buna, cu accent pe durabilitate si confort. Pe termen lung, dorim sa ne extindem portofoliul, sa facem din Speedwell sinonim cu bunuri imobiliare de inalta calitate, axat pe bunastare, dar contribuind, in acelasi timp, la dezvoltarea orasului si a comunitatilor.
- Care sunt principalele provocari si dificultati cu care va confruntati in contextul actual?
- Piata imobiliara a fost intotdeauna dinamica si a oferit partilor implicate o multime de provocari si oportunitati pe care sa le depaseasca sau de care sa se foloseasca. Suntem o companie orientata spre solutii, flexibila, si ne-am adaptat intotdeauna la schimbarile din acest domeniu. Pentru segmentul rezidential, una dintre principalele provocari in acest moment este ca potentialii clienti sa accepte ca preturile vor continua sa creasca si ca, cel mai probabil, nu se vor mai intoarce la nivelurile din anii anteriori pandemiei. Comunicam transparent cu clientii nostri de rezidential si facem tot posibilul pentru a-i tine la curent cu ce se intampla pe piata.
Provocarea actuala pentru piata de birouri este de a determina oamenii sa se intoarca la birou. Asa cum am mentionat anterior, un mediu sigur este esential in dezvoltarea spatiilor de lucru si poate fi o solutie la aceasta provocare. Drept urmare, folosim certificarile internationale ca etaloane, cum ar fi BREEAM si WELL, doua dintre cele mai importante metode de evaluare a sustenabilitatii pentru cladiri. Cladirile noastre de birouri, Record Park din Cluj-Napoca si Miro din Bucuresti, vor avea cel putin una dintre aceste doua certificari.
 
 
- Cum vedeti dezvoltarea pietei imobiliare, pe termen scurt si lung?
- Suntem optimisti in ceea ce priveste viitorul pietei imobiliare din Romania. Oamenii inteleg ca achizitia de proprietati poate fi cea mai buna si cea mai sigura investitie, atat atunci cand vine vorba de randamente, dobanzi, dar si din perspectiva de a avea un loc grozav in care sa traiasca. Desi nu putem prevedea cum se vor desfasura lucrurile, ne asteptam ca oamenii sa continue sa cumpere proprietati de inalta calitate si sa investeasca in imobiliare.
Pentru piata de birouri, ne asteptam la o traiectorie similara: o crestere a calitatii pentru dezvoltarile viitoare, cu concepte bazate pe sustenabilitate si pe cele mai noi tehnologii. Asteptam cu nerabdare sa vedem mai multe dintre aceste tendinte pozitive in viitor si vom continua sa investim in Romania.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2021)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Acvatot 2019
concelex
theda mar
EDIT-Structural
rigips
leviatan
noark
ness project
quadratum
CDS
viarom
siniat
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander