Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - SPEEDWELL: Avizarea proiectelor este precedata de studii de fezabilitate ESG
SPEEDWELL: Avizarea proiectelor este precedata de studii de fezabilitate ESG
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 16 Aug 2023 13:02
SPEEDWELL, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din Romania, publica Raportul de Sustenabilitate pentru anul 2022, primul document oficial de raportare ESG al companiei. Acesta prezinta principalii piloni ai sustenabilitatii, identificati in urma consultarilor cu stakeholderii si a celor mai bune practici la nivel global. Mai mult, raportul evidentiaza initiativele de sustenabilitate intreprinse si planificate de companie si relatia acestora cu operatiunile si planul de dezvoltare. In acelasi timp, SPEEDWELL anunta strategia de sustenabilitate, alaturi de riscurile si oportunitatile identificate in urma activitatii, dar si rezultatele de sustenabilitate de pe piata locala din ultimii ani.
Raportul de Sustenabilitate pentru 2022 este rezultatul analizei realizate anul trecut si evidentiaza resursele interne ale companiei precum si impactul acesteia in toate etapele de dezvoltare, de la concept pana la livrarea proiectului. Raportul identifica principalele puncte de interes ale companiei, pornind de la sanatate, siguranta si confort, pana la preocuparea pentru dezvoltarea comunitatilor locale si masurile adoptate de companie pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera. Cu 50% din proiecte deja evaluate in ceea ce priveste riscurile de adaptare la schimbarile climatice, unul dintre obiectivele principale SPEEDWELL este de a atinge neutralitatea carbonului pana in 2050.
 
Fazele de proiectare sunt precedate de studii de fezabilitate ESG
Fondata in 2014, SPEEDWELL s-a axat pe dezvoltarea de proiecte de tip mixed-use. Pana in prezent, compania a dezvoltat peste 560.000 de metri patrati de suprafata construita neta, inclusiv 105.000 de metri patrati de spatii de birouri si de retail, 4.000 de unitati rezidentiale si peste 10.000 de metri patrati care se adreseaza nevoilor IMM-urilor. Majoritatea proiectelor se afla in Bucuresti, urmat de alte orase importante, precum Cluj-Napoca, Timisoara si Ramnicu Valcea.
Pentru a asigura finalizarea cu succes a unui proiect si impactul sau viitor asupra comunitatii si mediului, SPEEDWELL urmeaza o abordare unica in dezvoltare. Fazele de proiectare si obtinerea permiselor sunt precedate de studii de fezabilitate ESG, care joaca un rol crucial in etapele ulterioare, cum ar fi finantarea proiectului, managementul dezvoltarii, achizitionarea terenului si vanzarea.
Mai mult, in indeplinirea obiectivelor sale pe termen scurt si lung pentru asigurarea sustenabilitatii in toate etapele de dezvoltare si imbunatatirea sanatatii, sigurantei si performantei clientilor sai, bunele practici ale SPEEDWELL se aliniaza cu cele ale Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) privind Afacerile si Drepturile Omului, BEROCC (Camera de Comert Belgiano-Luxemburghezo-Romana-Moldoveneasca) si Institutului Regal al Arhitectilor Britanici (RIBA). In operatiunile sale de zi cu zi, dezvoltatorul se bazeaza pe principii precum fructificarea resurselor, accesibilitatea, respectul pentru istorie, comunitate, siguranta si deziderabilitate. Anul trecut, SPEEDWELL a primit premiul ESG de la BEROCC ca recunoastere a eforturilor companiei de a face fiecare dezvoltare sustenabila.
„Inca de la inceput, a fost necesar sa dezvoltam o strategie inteligenta in abordarea noastra comerciala. Prin examinarea datelor primare, identificam locul optim, proiectam si cream caracteristicile si facilitatile care vor asigura confortul utilizatorilor finali, dar si al investitorilor nostri, bazandu-ne pe concepte de arhitectura eficienta si tehnologie inovatoare. Ceea ce va deveni si cum va evolua noul proiect sunt cele mai importante aspecte in relatie cu stakeholderii, comunitatea care se formeaza si impactul general al dezvoltarii asupra mediului. Pe baza acestor aspecte, strategia noastra de sustenabilitate a fost incorporata in strategia generala de business intrucat am urmat cele mai inalte standarde europene in constructie inca de la inceput.", a declarat Jan Demeyere, arhitect si cofondator SPEEDWELL.
 
Tehnologia ajuta la integrarea sustenabilitatii
„Proiectele imobiliare adevarate sunt concepute si implementate sa dureze o viata si chiar mai mult. Arhitectura ce trece testul timpului ne spune aceasta poveste, iar noi credem ca tehnologia inteligenta ne ajuta sa integram sustenabilitatea in fiecare decizie pe care o adoptam in operatiunile noastre de zi cu zi, inclusiv cele mai mici decizii la nivel local, ce au un impact atat asupra segmentelor noastre de dezvoltare, cat si asupra proiectelor, partenerilor si viitorului. Mediul de afaceri de azi trebuie sa urmeze obiectivele globale de sustenabilitate pentru a supravietui, iar acest lucru se realizeaza cel mai bine printr-o strategie locala bine pusa la punct, ce are in centrul sau componenta de sustenabilitate. Obiectivul SPEEDWELL de a limita si mai mult emisiile de gaze cu efect de sera, chiar de a le elimina pana in 2050, face parte din angajamentul nostru pentru sustenabilitate si standarde de viata ridicate. Implementarea strategiei de sustenabilitate confirma fermitatea directiei alese pentru viitor.", a spus Didier Balcaen, CEO si cofondator SPEEDWELL.
Metoda utilizata in dezvoltarea raportului a constat in analizarea standardelor si a initiativelor internationale de sustenabilitate din cadrul mai multor sectoare de activitate la nivel global, cu impact asupra nivelului social, guvernantei si mediului (ESG - Environment, Social, Governance). Stakeholderii interni si externi au fost consultati prin intermediul unui chestionar, din care au rezultat noua piloni relevanti. Sanatatea rezidentilor, comunitatile locale, emisiile de gaze cu efect de sera au avut o contributie semnificativa in trasarea obiectivelor de sustenabilitate, in timp ce eficienta folosirii resurselor si terenurilor, sanatatea si siguranta ocupationala, adaptarea la schimbarile climatice, biodiversitatea, anticoruptia si accesibilitatea nu au cauzat daune semnificative. Acesti piloni stau la baza strategiei de sustenabilitate a companiei.
 
Transformarea terenurilor industriale abandonate in comunitati durabile
Un element comun in initiativele SPEEDWELL este transformarea terenurilor industriale abandonate in comunitati durabile, prin reutilizarea cladirilor existente in proiecte ample de regenerare urbana. Ca parte a abordarii sustenabile, proiectele SPEEDWELL sunt planuite sub conceptul de dezvoltare orientata spre tranzit (TOD - Transit-Oriented Development). Astfel, densitatea si aspectele legate de transport sunt optimizate in zonele cheie ale oraselor pentru a mentine comunitatea compacta, si permit, in acelasi timp, usurinta trecerii de la viata publica la cea privata. SPEEDWELL a abordat acest tip de dezvoltare in proiecte de tip mixed-use, prin proiecte precum RECORD PARK, PALTIM sau CITYZEN, precum si in duo-ul rezidential-office reprezentat de THE IVY si MIRO.
Imbunatatirea sanatatii si confortului clientilor, comunitatilor si angajatilor este prioritatea companiei. Astfel, SPEEDWELL a obtinut certificari BREEAM si Green Homes cu punctaje excelente pentru proiectul rezidential THE IVY. In acelasi timp, MIRO a primit cel mai inalt nivel de certificare WELL atins pana acum in Romania. In Cluj-Napoca, RECORD PARK, proiectul mixed-use a obtinut certificarea BREEAM Excellent. In plus, dezvoltatorul intentioneaza sa obtina statutul BREEAM pentru Comunitati, pentru proiectul CityZen, prima astfel de certificare obtinuta in Romania, fapt ce semnifica o alta dimensiune a dedicarii in abordarea companiei. In proiectele sale viitoare, SPEEDWELL are in plan obtinerea standardelor BREEAM Outstanding.
Aflata intr-un parcurs permanent de imbunatatire, compania intentioneaza sa dezvolte un Cod de Etica care va sublinia un set de bune practici in afaceri si va asigura conformitatea cu reglementarile nationale, prin integrarea si implementarea unor noi actiuni in planul de sustenabilitate, mentinand in acelasi timp un dialog continuu cu stakeholderii interni si externi. Indeplinirea cerintelor reglementarilor si asigurarea unei comunicari transparente raman principii fundamentale ale operatiunilor zilnice.
Cu mai mult de 10 proiecte mari dezvoltate la nivel national, cum ar fi RECORD PARK in Cluj-Napoca, PALTIM in Timisoara, MIRO, THE IVY, TRIAMA Residence si SPACEPLUS in Bucuresti, compania lucreaza in prezent la doua proiecte unice in capitala si in imprejurimi, THE MEADOWS si GLENWOOD ESTATE. Dezvoltarile fac parte din prima initiativa a companiei pentru neutralitatea carbonului, in scopul protejarii biodiversitatii inconjuratoare.
Raportul de Sustenabilitate pentru anul 2022 poate fi accesat integral aici.
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
strabag nivel 1
viarom
EDIT-Structural
ness project
concelex
theda mar
Ubitech
Acvatot 2019
siniat
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
leviatan
CDS
noark

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander