Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
PAGINA PERSONALIZATA


WIENERBERGER SRL

WIENERBERGER SRL

Adresa: Sos. Bucuresti - Ploiesti nr 42-44, Baneasa Business & Technology Park SA,cladirea A1, etaj 1, Bucuresti, S1
Telefon: 021/361.04.50 , 021/361.04.51
Fax: 021/361.04.55
Web site: www.wienerberger.ro
Domenii: Materiale pentru constructii | Caramida si BCA
Descriere activitate
Producator de blocuri ceramice.
Prezentare companie/institutie
WIENERBERGER preconizeaza stabilizarea afacerilor locale
Wienerberger Romania, subsidiara locala a grupului austriac cu acelasi nume, estimeaza mentinerea afacerilor din 2013 la nivelul anului anterior, dupa ce in 2012 a fost inregistrata o tendinta similara celei din 2011. Potrivit datelor publicate pe portalul Ministerului Finantelor Publice, producatorul local de caramida a realizat, in 2011, o cifra de afaceri de 118 milioane de lei (circa 26,8 milioane de euro), fiind lider al pietei locale de profil. Compania este prezenta in Romania din anul 1998, efectuand investitii totale de circa 75 milioane de euro pentru realizarea a trei fabrici de caramida, localizate in Gura Ocnitei (judetul Dambovita), Sibiu si Tritenii de Jos (judetul Cluj). La inceputul anului trecut, firma a anuntat ca va aloca 22 milioane de euro pentru constructia celei de-a patra fabrici a grupului, in judetul Iasi, insa proiectul a fost amanat din cauza supracapacitatii de productie existente pe piata.

Corneliu Fecioru, membru in Consiliul de Administratie, Vanzari si Marketing al Wienerberger - Sisteme de Caramizi :
„ Este nevoie de peste 200 de ani pentru a inlocui fondul construit de locuinte. O regula nescrisa, pe care toate statele membre UE o accepta si pare a fi o referinta in innoirea stocului de locuinte, este faptul ca durata medie de utilizare a unei case se situeaza la circa 100 de ani. Aceasta ar insemna ca in Romania sa se construiasca de doua ori mai multe locuinte fata de nivelul actual, respectiv peste 80.000 de unitati pe an, ceea ce ne-ar aduce intr-o stare de normalitate. Acesta este si potentialul real al pietei materialelor de zidarie. Exista, insa, doua realitati care ne tin departe de aceasta normalitate, respectiv lipsa de finantare si neincrederea populatiei, ce evita sa aloce fonduri pentru constructia unei case ”.

In general, echipa Wienerberger Romania, condusa de Corneliu Fecioru, afiseaza un optimism moderat in ceea ce priveste activitatea din acest an, evolutia domeniului fiind dependenta de mai multi factori externi, cum ar fi contextul macroeconomic, fluctuatia preturilor la utilitati, stabilitatea politica si impactul crizei din zona euro asupra economiei Romaniei. "La inceputul lui 2012 s-a mizat pe o crestere cu 2% a Produsului Intern Brut (PIB), inregistrandu-se insa o majorare de numai 0,3%. Nu este o intamplare faptul ca acest lucru s-a remarcat intr-un an in care am avut patru guverne si doua etape de alegeri, plus o incercare esuata de demitere a sefului statului. Aceasta instabilitate politica a afectat in mod clar economia tarii. In primele luni din 2013 ne aflam la inceputul unui nou ciclu politic, fiind posibil ca, in urmatorii patru ani, sa avem la putere actuala coalitie, ceea ce ar putea oferi si un cadru macroeconomic mult mai stabil", a declarat managerul Wienerberger. In acest context, estimarile mediului de afaceri din tara noastra indica o crestere cuprinsa intre 1,5% si 2% a PIB, insa trebuie luata in considerare posibilitatea destul de mare ca aceste previziuni sa fie revizuite in sens negativ. Realitatile ultimilor ani au aratat impredictibilitatea economiei si dificultatea cu care se pot stabili strategii de afaceri pe termen mediu. Dupa cum remarca si Corneliu Fecioru, administratorul Wienerberger Romania, "cu doar o luna in urma, cei mai multi dintre noi nu credeau ca va veni o problema dinspre Cipru, care a aparut de la o zi la alta si a atras toata atentia mass-media, a societatii civile si a liderilor politici in numai cateva saptamani".
Constructiile rezidentiale - principalul indicator al evolutiei pietei de zidarie
Din punct de vedere al constructiilor rezidentiale, anul 2008 a reprezentat perioada de varf in ceea ce priveste numarul autorizatiilor de construire emise pentru realizarea de locuinte. Astfel, in urma cu mai bine de patru ani, au fost eliberate peste 61.000 de permise pentru constructii, de aproape doua ori mai multe fata de nivelul de 37.800 de documente emise in 2012. Totodata, o scadere dramatica a fost consemnata si la nivelul numarului de locuinte finalizate, respectiv de la 64.400 de unitati in 2008 la 42.500 in 2012. "Avand in vedere segmentul principal de activitate a Wienerberger, reprezentat de productia si comercializarea caramizilor Porotherm si Terca - utilizate preponderent in domeniul cladirilor rezidentiale noi - evolutiile recente sunt descurajatoare pentru noi. Din cele circa 42.500 de locuinte realizate anul trecut, constatam o crestere a numarului de apartamente (in imobile colective) cu 27% fata de nivelul din 2011, in timp ce casele individuale au avut o scadere de 5%. Mai mult, din punct de vedere al distributiei regionale, ponderea autorizatiilor emise in zona rurala (peste 61% din total) a depasit-o semnificativ pe cea a permiselor din zonele urbane (circa 39%). In ceea ce priveste suprafetele, mentinerea ariei medii a unei case construite la circa 150 mp, in contextul scaderii numarului investitiilor, indica in mod clar o reducere a cantitatii comercializate de materiale pentru zidarie ", a explicat Corneliu Fecioru. O varianta optimista referitoare la activitatea pietei blocurilor ceramice in 2013 este reprezentata, astfel, de mentinerea (atat din punct de vedere cantitativ, cat si valoric) la nivelul din 2012, insa conducerea Wienerberger nu exclude o noua scadere, indicata de trendul descendent al autorizatiilor emise si al locuintelor construite din ultimii cinci ani.
Continuare a programelor de reducere a costurilor de functionare
In conditiile in care presiunea asupra preturilor se mentine, iar marjele sunt la limita si preturile utilitatilor si materiilor prime se afla in crestere, producatorii de materiale de constructii vor trebui sa identifice noi strategii pentru consolidarea competitivitatii intr-un context economic tot mai dur. "Piata este foarte sensibila la pret. Sunt elemente exogene, cum ar fi numarul de personal, masa salariala si alte tipuri de cheltuieli de functionare si cele pe care nu le putem controla, precum cotatia gazelor naturale. Totusi, exista si fluctuatii pozitive, cum ar fi usoara scadere a pretului energiei electrice din luna martie a.c., pe fondul unui regres al consumului. De altfel, avem in curs de implementare si alte programe prin care incercam sa optimizam costurile cu telefoanele, deplasarile etc., dar mai ales pe cele de productie: reducerea rebuturilor, a consumului specific, a pierderilor tehnologice care apar in procesele de ardere si uscare a blocurilor ceramice. Suntem intr-un continuu efort de identificare a unei piste de progres si de a realiza produse la aceeasi calitate, dar la un pret redus. Este, insa, foarte greu sa transferam cresterea costurilor in pretul materialelor de zidarie, in contextul existentei unei supracapacitati de productie la nivel national", a mai spus administratorul Wienerberger. In ansamblu, Corneliu Fecioru nu exclude mentinerea preturilor la nivelurile actuale, chiar si in contextul tuturor dificultatilor mentionate anterior. La nivelul grupului Wienerberger, in 2009 a fost lansat un plan de actiune pentru protectia mediului (Enviromental Action Plan - EAP) - ce reprezinta un pachet de masuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera si diminuarea dependentei fata de combustibilii fosili utilizati in productie. Avand in vedere faptul ca o fabrica de blocuri ceramice utilizeaza de circa zece ori mai multa energie termica decat electrica, principalul obiectiv al societatii este reprezentat de optimizarea consumului pentru prima componenta. Acest lucru se poate realiza, potrivit datelor grupului, prin optimizarea proceselor de ardere si uscare (prin achizitia de echipamente eficiente, utilizarea de combustibili alternativi sau prin prevenirea pierderii de energie cauzata de pauzele de fabricatie). De asemenea, sunt necesare investitii in echipamente pentru recuperarea caldurii si optimizarea greutatii blocurilor ceramice, fara a afecta calitatea produselor. In perioada urmatoare, conducerea Wienerberger vizeaza continuarea implementarii EAP la nivelul tuturor unitatilor de productie, inclusiv la cele din Romania.
Noua abordare a constructiilor din caramida, pentru diminuarea consumului
In vara anului trecut, Wienerberger a finalizat prima locuinta construita din caramida care respecta cele mai recente norme europene din punct de vedere energetic (nZEB), aceasta fiind realizata in zona de nord-vest a Austriei, prin programul "e4 Brickhouse 2020". Datorita materialelor utilizate, aceasta cladire va avea pierderi minime de energie, apropiate de zero. Strategia grupului privind eficienta energetica a locuintelor din viitor a fost rezumata in programul "e4" (Energy 4), care constituie un concept de cladire ce imbina patru elemente-cheie: realizarea de zidarie din caramida eficienta energetic, preturi accesibile pentru constructie (si scaderea consumului energetic), majorarea gradului de utilizare a surselor de energie alternativa, precum si calitatea locuirii. "Casa respecta noile directive europene din constructii care, incepand din anul 2020, vor impune reducerea aproape de zero a gradului de transfer termic si a pierderilor de energie. Locuinta realizata de grup va produce mai multa energie decat va consuma, folosind numai surse regenerabile", a declarat Heimo Scheuch, directorul executiv al Wienerberger. Proiectul "e4" nu a fost lansat inca in Romania, acesta reprezentand un obiectiv luat in considerare de reprezentantii subsidiarei locale a grupului Wienerberger. "Vom lansa la nivel national o replica a proiectului «e4», derulat in Austria. Vom realiza o locuinta individuala de circa 150 mp pe o solutie constructiva din caramida, pe care sa o incadram in clasa A++ de eficienta energetica (respectiv, cu un consum situat sub 50 kW/mp/an), fara a o include, insa, in categoria caselor pasive sau active. Pentru acel proiect, intre A++ si varianta obisnuita exista o diferenta de cost destul de mare, care pare a se recupera in circa 20 de ani. Este un termen relativ lung, iar acum cautam sa identificam si alte solutii constructive pentru reducerea acestei durate", a precizat Corneliu Fecioru.
In ritmul actual, este nevoie de 200 de ani pentru inlocuirea fondului de locuinte
Avand in vedere stocul de locuinte existente, cele cateva milioane de apartamente construite intre anii 1960-1980 (cand a contat numai viteza de executie si nu calitatea), precum si faptul ca nivelul celor 42.500 de locuinte finalizate in anul 2012 situeaza Romania la o medie construita de doua locuinte noi la o mie de locuitori (de doua ori mai putine fata de media europeana), Corneliu Fecioru arata ca este nevoie de peste 200 de ani pentru a inlocui fondul construit de unitati locative. "O regula nescrisa pe care toate statele membre UE o accepta si pare a fi o referinta in innoirea stocului de locuinte este faptul ca durata medie de utilizare a unei case se situeaza la circa 100 de ani. Aceasta ar insemna ca in Romania sa se construiasca de doua ori mai multe locuinte fata de nivelul actual, respectiv peste 80.000 de unitati pe an, ceea ce ne-ar aduce intr-o stare de normalitate. Acesta este si potentialul real al pietei materialelor de zidarie. Exista, insa, doua realitati care ne tin departe de aceasta normalitate, respectiv lipsa de finantare si neincrederea populatiei, ce evita sa aloce fonduri pentru constructia unei case", a explicat oficialul Wienerberger.
Amanare a investitiei de 22 milioane de euro de la Iasi
Wienerberger Romania face parte dintr-un cluster de tari din sud-estul Europei, care mai integreaza Ungaria, Ucraina si Bulgaria. Piata autohtona ramane cea mai interesanta pentru grup, avand in vedere situatiile din celelalte trei tari. "Pot spune ca piata constructiilor din Ungaria a scazut cu peste 80% din 2006 pana in prezent (involutie mult mai dramatica decat in Romania), in timp ce activitatea din Bulgaria pare a fi destul de stabila, dar la un nivel inferior celui de la nordul Dunarii. In Ucraina nu avem fabrici, activitatea derulandu-se prin importuri de la unitatile din Polonia si Ungaria. Aceasta este o zona dificila, unde produsele marca Porotherm sunt percepute drept premium si nu detinem o cota de piata foarte mare", a precizat Corneliu Fecioru. In acest context, Wienerberger a decis sa amane investitia planificata la inceputul anului trecut in judetul Iasi. "Piata nu este pregatita pentru o noua capacitate de productie. Nu renuntam la proiect, acesta ramanand fiabil in masura in care vom observa o reluare a trendului ascendent in domeniul constructiilor rezidentiale noi", a subliniat reprezentantul Wienerberger Romania.
Apropiere a activitatilor tuturor companiilor Wienerberger in Romania
Din grupul Wienerberger fac parte producatorul de pavele Semmelrock, furnizorii de tubulatura din material plastic si ceramica Pipelife si Steinzeug-Keramo - detinute integral de grupul din Austria, precum si producatorul de sisteme de acoperisuri Tondach, in cadrul caruia Wienerberger controleaza 50% din titluri. La nivel international, raportarile financiare elaborate de grup includ si rezultatele companiilor afiliate, o tendinta de «apropiere» a activitatilor subsidiarelor fiind inregistrata si la nivel local. Un prim pas este reprezentat de mutarea birourilor Semmelrock in cladirea in care functioneaza deja Wienerberger Romania. "Cu siguranta vom lucra mai aproape unii de altii in viitor. Nu se pune deocamdata problema unei fuziuni, dar aceasta este posibila pe termen lung", a precizat Corneliu Fecioru. La inceputul anului 2013, grupul Wienerberger a finalizat procedurile de preluare a companiei Pipelife, integrata in divizia de tubulatura si sisteme de pavare a grupului, impreuna cu Steinzeug-Keramo si Semmelrock Group. In ansamblu, anul trecut vanzarile Wienerberger au consemnat o crestere de 23%, pana la 2,35 miliarde euro, datele disponibile pentru intervalul octombrie-decembrie 2012 indicand, de asemenea, o evolutie optima, de 40%, pana la 611 milioane de euro. Pentru exercitiul financiar in curs, conducerea holdingului si-a propus sa inregistreze o majorare substantiala a cifrei de afaceri si profitului.
WIENERBERGER estimates the stabilisation of local sales
Wienerberger Romania, the local subsidiary of the Austrian group with the same name, estimates the maintaining of the local businesses in 2013 at the level of the previous year, while in 2012 there has been a similar trend with the one registered in 2011. According to data published on the portal of the Ministry of Finance, the local brick manufacturer registered a turnover of 118 million RON (about 26.8 million EUR) in 2011, being the leader of the local market. The company is present in Romania since 1998 and has recorded total investments of about 75 million EUR for the construction of three brick factories located in Gura Ocnitei (Dambovita County), Sibiu and Tritenii de Jos (Cluj county). At the beginning of last year, the company announced that it will invest 22 million EUR for the construction of the group's fourth factory in Iasi, but the project was delayed due to production overcapacity on the market. In general, Wienerberger Romania team, led by Corneliu Fecioru, displays a moderate optimism in what concerns this year's activity. The evolution of the domain depends on many external factors, such as the macroeconomic context, the fluctuations of utilities prices, the political stability and the impact of the Eurozone crisis on the Romanian economy. Given the existing stock of houses, the several millions of apartments built between 1960-1980 (when only the speed of execution really counted and not the quality) and the fact that the 42,500 homes completed in 2012 place Romania at an average of two newly-built houses per one thousand inhabitants (two times less than the European average), Corneliu Fecioru demonstrates that it will take over 200 years to replace the housing units built. "An unwritten rule, accepted by all EU Member States and which seems to be a point of reference for the renewal of the housing stock is that the average use of a home stands at about 100 years. This would mean that, in Romania, twice as many houses than the current level should be built, resulting, thus, 80,000 units per year. This would bring us to a state of normality. Furthermore, this is the real potential of the masonry materials market", said the Wienerberger official.
 
(articol aparut in TOP-Agenda Constructiilor, editia mai 2013)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
concelex
Ubitech
strabag nivel 1
rigips
viarom
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
CDS
leviatan
MAKITA
ness project
CONCEPT STRUCTURE
noark
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander