Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - WIENERBERGER: Crestere de 33% a veniturilor din primele noua luni din 2022
WIENERBERGER: Crestere de 33% a veniturilor din primele noua luni din 2022
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 29 Dec 2022 06:25
Grupul Wienerberger a raportat o crestere de 33% a veniturilor din primele noua luni ale anului 2022, pana la 3,84 miliarde euro, concomitent cu o majorare de 64% a indicatorului de profitabilitate operationala (EBITDA), care s-a situat la 835,4 milioane de euro in perioada de raportare. Veniturile actualizate includ si contributiile rezultate in urma consolidarii companiilor achizitionate in prima jumatate a anului 2021, care totalizeaza 391,7 milioane de euro. 
"Ca rezultat al tensiunilor geopolitice, primele noua luni din 2022 au fost marcate de cresteri semnificative de preturi la energie si materii prime. Datorita politicii noastre de achizitii si preturi orientate spre viitor, am reusit sa acoperim evolutia substantiala a inflatiei costurilor, asigurand totodata disponibilitatea energiei pe tot parcursul anului. Pe pietele in scadere, am demonstrat inca o data rezistenta modelului nostru de afaceri sustenabil si am continuat cu succes strategia de crestere organica, incheind primele noua luni ale anului 2022 cu rezultate record. Veniturile au crescut cu 33%, pana la 3,84 miliarde euro, iar EBITDA a avansat cu 64%, pana la 835 milioane de euro", a declarat Heimo Scheuch, CEO al grupului Wienerberger.
 
Rezultate bune pe toate diviziile de activitate si in toate regiunile
Divizia de produse pentru cladiri (Building Solutions Business Unit) a generat o contributie puternica la venituri si castiguri in primele noua luni ale anului 2022. Activitatile de renovare au continuat intr-un ritm accelerat in toate regiunile, cu rezultate foarte bune in special pe segmentul acoperisurilor. In trimestrul al treilea, divizia Building Solutions a functionat in conditii dificile, iar veniturile au crescut cu 13% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, generand venituri de 681,5 milioane de euro (fata de nivelul de 603,5 milioane de euro din T3 2021) si EBITDA operational de 173 milioane de euro (140,7 milioane de euro in T3 2021).
 
 
In pofida unei usoare scaderi a volumelor de vanzari, divizia de tubulatura si tevi Wienerberger Piping Solutions a inregistrat o performanta buna datorita mai ales extinderii portofoliului. In al treilea trimestru al anului 2022, divizia s-a confruntat cu preturi volatile ale materiilor prime, in special la granulatele din plastic. Cu toate acestea, datorita gestionarii eficiente a achizitiilor, Wienerberger a reusit sa-si asigure integral livrarile si a compensat cu succes cresterea semnificativa a costurilor de intrare prin ajustari de pret. Achizitiile din 2021 din Marea Britanie si Irlanda, care au avut ca rezultat un portofoliu de produse optimizat si o amprenta mai mare pe piata, au contribuit la performanta optima a segmentului de tubulatura. Potrivit datelor Wienerberger, in al treilea trimestru din 2022 veniturile diviziei au crescut cu 5%, pana la 327,7 milioane de euro (fata de 312,2 milioane de euro, in T3 2021).
Divizia de business America de Nord a avut o performanta buna pe segmentul de tubulatura, in timp ce afacerile din al treilea trimestru in domeniul constructiilor de cladiri au fost afectate de incetinirea activitatilor de constructii noi atat in SUA, cat si in Canada. La fel ca in Europa, aceasta evolutie a fost rezultatul, in primul rand, al cresterilor notabile ale creditelor ipotecare, ca urmare a nivelului ridicat al inflatiei. In general, divizia America de Nord a generat venituri de 266,6 milioane de euro in trimestrul al treilea din 2022 (fata de 111,7 milioane de euro in T32 2021) si EBITDA operational de 71,4 milioane euro (23 milioane de euro, in T3 2021).
 
 
Estimari favorabile pentru 2022 si 2023
In perioada urmatoare, conducerea Wienerberger se asteapta ca instabilitatea geopolitica si economica actuala sa continue. Desi exista semnele unei tendinte de scadere a preturilor materiilor prime in anumite zone, reprezentantii companiei estimeaza ca preturile la energie vor ramane ridicate, iar costurile cu personalul vor creste. Prin urmare, ratele inflatiei vor ramane in continuare ridicate, cel putin pe termen scurt, iar presiunea pentru dobanzi mai mari va persista.
"In acest mediu provocator, ne asteptam ca pietele de constructii noi sa se reduca cu circa 10-12% si activitatile de infrastructura sa scada cu 5-7% in 2022, concomitent cu o dezvoltare stabila pe piata renovarilor. Datorita focusului pe inovare si gamei de solutii inovatoare, Wienerberger va evolua peste media pietei. Pe langa obiectivele Pactului ecologic al UE, cresterea eficientei energetice a cladirilor existente este mai importanta ca niciodata, avand in vedere preturile ridicate ale energiei. Prin urmare, ne asteptam la o cerere solida pentru solutiile noastre cu eficienta termica ridicata pentru cladiri rezidentiale noi, cu o durata de viata de peste 100 de ani", a estimat Heimo Scheuch.
Avand in vedere rezultatele din primele trei trimestre si un inceput puternic in al patrulea trimestru din 2022, conducerea Wienerberger a revizuit in sens pozitiv estimarile privind EBITDA operational pentru 2022 la 950-970 milioane de euro.
Pentru 2023, previziunile indica o continuare a tendintei ascendente, cu o evolutie a veniturilor peste media pietelor pe care activeaza.
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
noark
Ubitech
rigips
MAKITA
viarom
strabag nivel 1
CDS
quadratum
concelex
Acvatot 2019
EDIT-Structural
theda mar
ness project
CONCEPT STRUCTURE
siniat

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander