Agenda Constructiilor
Joi, 18 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Info-Santiere - BEI aloca 97 milioane euro pentru protejarea de eroziune a litoralului Marii Negre
BEI aloca 97 milioane euro pentru protejarea de eroziune a litoralului Marii Negre
Info-Santiere Publicat de AG&F 30 Iun 2022 11:28
Banca Europeana de Investitii (BEI) a anuntat, in cadrul conferintei ONU privind oceanele, o cofinantare de 97 de milioane de euro pentru a sprijini rezilienta litoralului romanesc al Marii Negre la eroziune si inundatii, informeaza Agerpres. Aceasta noua investitie este alocata in cadrul Programului structural de imprumuturi „Cofinantare Romania-UE pentru Mediu in perioada de programare 2014-2020”.
Litoralul romanesc al Marii Negre este supus eroziunii datorita orientarii, geomorfologiei, prezentei structurilor artificiale, precum si conditiilor hidrodinamice locale. Acest lucru duce la pierderea terenurilor, a proprietatilor si a sistemelor naturale protejate.
Proiectul cofinantat de BEI, alaturi de Uniunea Europeana, include investitii pentru constructia si reabilitarea structurilor de coasta, pentru a proteja peste 30 de kilometri din linia de coasta si 17.200 de hectare de zone umede, cum ar fi diguri de colmataj, diguri, bariere, facilitati de coasta, precum si masuri pentru protectia stancilor.
Imprumutul BEI va contribui, de asemenea, la constructia de recife artificiale si alte biostructuri pentru habitatele marine si protectia plajelor. In cele din urma, va sprijini punerea in aplicare a unui program integrat de monitorizare a litoralului, pentru a sprijini intretinerea plajelor si protectia biodiversitatii. Aproximativ 383.000 de locuitori care traiesc in zonele protejate de coasta ar urma sa beneficieze de proiect.
„Eroziunea litorala pune vieti in pericol si provoaca pagube socio-economice. Trebuie sa facem tot ce putem pentru a proteja tarmurile marii si a pastra habitatele naturale pe care le ofera. Aceasta face parte din Strategia BEI "Blue Sustainable Ocean", prin care intentionam sa imbunatatim sanatatea oceanelor, sa construim medii de coasta mai puternice si sa stimulam activitatea economica durabila albastra cu o creditare de 2,5 miliarde de euro pana in 2023”, a afirmat Ricardo Mourinho Felix, vicepresedinte BEI, care supervizeaza economia albastra.
La randul sau, Christian Kettel Thomsen, vicepresedintele BEI care supervizeaza activitatile din Romania, a adaugat: „Protejarea litoralului Marii Negre este esentiala pentru Romania, economia sa, populatia sa si fauna salbatica de coasta. Proiectul va contribui la pastrarea calitatii plajelor, care atrag peste 1,3 milioane de vizitatori in fiecare an. Eroziunea de coasta cu care se confrunta tara este exacerbata de schimbarile climatice. Sunt foarte incantat sa lucrez mana in mana cu Guvernul Romaniei si cu Uniunea Europeana pentru a rezolva aceasta problema si a intensifica colaborarea de lunga durata a BEI cu Romania, pentru a creste rezistenta la clima a coastei Marii Negre”.
 
VideoConfAC-iulALLBIMTERAPLASTAUTODESK
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
hilti
viarom
hidroplasto
Ubitech
CELCO 2020
leviatan
BMI_Icopal
rigips
FRONTALE
leviatan
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere