Agenda Constructiilor
Marti, 03 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Info-Santiere - MDLPA: Valoarea reabilitarii Cazinoului din Constanta a crescut la 236 milioane lei
MDLPA: Valoarea reabilitarii Cazinoului din Constanta a crescut la 236 milioane lei
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 27 Apr 2023 11:09
La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, fonduri suplimentare pentru restaurarea Cazinoului din Constanta. Astfel, valoarea totala reavizata pentru acest obiectiv de investitii este de 236.230.000 lei.
Actul normativ este necesar intrucat, pe parcursul interventiilor de punere in siguranta si restaurare a cladirii Cazinoului, s-au constatat aspecte care pun in pericol siguranta cladirii si care sunt interdependente cu lucrarile deja contractate, atat pentru elementele structurale si arhitecturale, cat si pentru componentele artistice. Astfel, pe parcursul executiei lucrarilor, ca urmare a stabilirii cu exactitate a starii de degradare a imobilului, proiectantii de specialitate au propus noi solutii tehnice de interventie, care au presupus, cu precadere, refacerea in integralitate a majoritatii elementelor structurale (plansee, stalpi, pereti etc). Odata cu refacerea acestor elemente structurale, multe dintre solutiile prevazute initial pentru lucrarile de arhitectura si de componente artistice vor fi adaptate la situatia noua a elementelor structurale. Totodata, la nivelul componentelor artistice, s-a constatat starea avansata de coroziune a structurii metalice de sustinere/prindere a acestora, care a impus adoptarea de lucrari de inlocuire.
Finantarea fiind stabilita din 2019, era imperios necesara suplimentarea fondurilor pentru consolidarea si restaurarea acestui monument istoric, tinand cont si de ajustarea valorilor din contractele de investitii publice, ca urmare a problemelor generate de cresterile globale de preturi, ale materialelor de constructii, ale salariilor din acest domeniu, ale carburantilor si ale celor din domeniul energetic, precum si a celor generate de razboiul din Ucraina, care afecteaza lucrarile de constructii.
In prezent, stadiul fizic al lucrarilor de executie este de aproximativ 65%, fiind finalizate, inca din vara anului trecut, lucrarile la fatada de nord a cladirii si a turnurilor cu berbeci si inlaturate elementele de protectie.
Ministrul dezvoltarii a precizat: lucrarile de reabilitare finalizate pana acum subliniaza unicitatea si eleganta arhitecturala a acestei superbe cladiri-simbol construite in stil Art Nouveau si, astfel, prin solutia adoptata astazi, ne dorim ca, in final, sa avem un monument care sa dainuie peste ani si care sa redevina un reper istoric, cultural si turistic al Romaniei, asa cum merita.
Dupa cum este cunoscut, Cazinoul de la Constanta este o cladire edificata in anul 1909, pe faleza, in vecinatatea bulevardului Regina Elisabeta. Este una dintre cladirile emblema ale Constantei, construita in stil Art Nouveau, dupa planurile arhitectului Petre Antonescu.
 
ALLBIMman and machinehiltiALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
rigips
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
viarom
FRONTALE
strabag nivel 1
noark
grundfos
Acvatot 2019
Ubitech
leviatan
CDS
BALTIC
MAKITA
theda mar

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
BA 2023
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica