Agenda Constructiilor
Sambata, 02 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Info-Santiere - ME: Canada poate finanta cu 3 miliarde CAD noile reactoare de la Cernavoda
ME: Canada poate finanta cu 3 miliarde CAD noile reactoare de la Cernavoda
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 21 Sep 2023 10:44
Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei si Resurselor Naturale din Canada, alaturi de Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din Romania, au anuntat decizia Canadei de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Anuntul reconfirma parteneriatul strategic intre Canada si Romania in domeniul enegiei nucleare pentru atingerea obiectivelor climatice si de securitate energetica ale Romaniei.
In prezent, Nuclearelectrica are un rol major la nivel national prin operarea la cele mai inalte standarde de siguranta si performanta a Unitatilor 1 si 2 de la CNE Cernavoda, care contribuie cu aproximativ 20% din necesarul energetic al Romaniei, prin furnizarea de energie curata, sigura, stabila si accesibila.
La nivelul anilor 2031/2032, Romania va adauga aprox. 1400 MWe capacitate instalata prin operarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, in plus fata de prelungirea duratei de viata a Unitatii 1 pentru 30 ani si mentinerea capacitatii de 700 MWe prin Retehnologizarea Unitatii 1 la nivelul anului 2029. Aceste proiecte strategice vor fi relizate in colaborare cu parteneri canadieni traditionali si cu sustinerea Bancii de Export a Canadei (EDC) si vor contribui la securitatea energetica a Romaniei si la atingerea tintelor de decarbonare. In plus, proiectele vor asigura locuri de munca stabile pentru aproximativ 20.000 angajati in industria nucleara din Romania pentru urmatorii 60-70 ani, contribuind de asemenea la dezvoltarea socio-economica.
Suplimentar, Romania va putea sustine si alte tari din regiune sa isi atinga tintele de independenta energetica si decarbonare. Cu o experienta de 27 ani in operare sigura si performanta, Nuclearelectrica, prin CNE Cernavoda, va consolida potentialul Romaniei de a deveni un hub energetic in regiune si va demonstra inca o data capacitatea si pozitia de lider a Romaniei in domeniul nuclear.
„Nuclearelectrica, prin dezvoltarea programului nuclear romanesc reprezinta un pilon strategic pentru securitatea energetica a Romaniei. Suntem mandri si onorati sa continuam parteneriatul strategic pe care il avem cu Canada de peste 55 ani prin operarea singurei centrale cu tehnologie CANDU din Europa, si una dintre cele mai performante din lume, in ceea ce priveste factorul de capacitate ridicat. Proiectele noastre nucleare civile sunt repere pentru industria energiei nucleare la nivel global si un pas semnificativ catre un viitor energetic curat si durabil cu reactoare nucleare. Acest parteneriat durabil poate fi un exemplu si pentru alte tari care intentioneaza sa isi dezvolte o strategie energetica folosind energia curata, rezilienta si accesibila – energia nucleara.” – Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica.
In august 2021, Romania a semnat un Memorandum de Intelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida si sustine in continuare cooperarea in proiecte civile de energie nucleara, ca urmare a unei relatii de 55 de ani intre Canada si Romania in industria nucleara.
Interesul pentru finanatarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 in valoare de 3 miliarde dolari canadieni anuntat de Guvernul Canadian, completeaza interesul exprimat de Statele Unite, prin US Exim Bank, de a finanta serviciile tehnice furnizate de SUA pentru Unitatile 3 si 4 ale Nuclearelectrica: finantarea pana la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) si pana la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie si de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
CDS
Ubitech
strabag nivel 1
leviatan
FRONTALE
rigips
BALTIC
leviatan
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
viarom
grundfos
noark
Acvatot 2019
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu