Agenda Constructiilor
Duminica, 08 Decembrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - Ministerul Energiei si Itochu Corporation vor derula investitia Tarnita-Lapustesti
Ministerul Energiei si Itochu Corporation vor derula investitia Tarnita-Lapustesti
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 05 Nov 2024 12:08
Ministerul Energiei si compania japoneza Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Intelegere pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, in cadrul primei editii a Forumului Energiei Romania-Japonia. Evenimentul a avut loc in perioada 4-5 noiembrie 2024, la Bucuresti, fiind organizat de Ministerul Energiei din Romania, Ministerul Economiei, Comertului si Industriei din Japonia si compania Wise Finance Solutions. Japonia a fost reprezentata de vice-ministrul economiei, comertului si industriei, E.S. Shinji Takeuchi, alaturi de alte companii nipone de top.
"Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, o «baterie verde» de pana la 1.000 MW, va juca un rol cheie in echilibrarea sistemului energetic national si regional. Pe baza memorandumului semnat astazi, vom colabora cu Itochu pentru avansarea rapida a investitiei, de la revizuirea documentatiei tehnice pana la executia proiectului.
 
 
Investitia pe care Romania o asteapta de zeci de ani va deveni realitate - suntem condamnati sa o ducem la bun sfarsit daca vrem sa dam generatiilor viitoare energie sigura, accesibila si verde", a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Oficialul a precizat ca, in urma forumului, Japonia se va implica mai mult in sectorul energetic romanesc.
"Foarte curand va fi semnat un protocol intre ELCEN si Panasonic, prin care vom beneficia la Bucuresti de un sistem avansat integrat de productie de energie verde, inclusiv hidrogen, si stocare in baterii, cu finantare din partea partenerului nipon. In plus, Japonia va contribui la programul nuclear civil romanesc, de la exploatarea uraniului pana la proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicesti", a adaugat ministrul Energiei.
 
 
Proiectul CHEAP Tarnita - Lapustesti presupune o investitie greenfield de peste un miliard euro, centrala urmand a avea o putere instalata de 1.000 MW. Potrivit SAPE, construirea si functionarea centralei imbunatateste regimul de functionare a centralei atomo-electrice de la Cernavoda, mai ales in perspectiva construirii Unitatilor 3 si 4, dar si a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili, prin transferul de energie electrica de la gol, la varf de sarcina. De asemenea, noua centrala furnizeaza putere reactiva si functionarea in regim compensator, asigurand respectarea standardelor de calitate a energiei electrice, imbunatateste participarea SEN la piata unica europeana de energie electrica, marind gradul de siguranta pe ansamblul SEN si creste posibilitatea exploatarii SEN in conditii tehnice si economice superioare.
 
TotalEnergiesALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
EURO BUILD
strabag nivel 1
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
konsent
BogArt
Ubitech
Arduro
theda mar
ELECTROGRUP
rigips
EDIT-Structural
MAKITA
leviatan
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
quadratum
CDS
AED
DRS
noark
SSAB

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<