Agenda Constructiilor
Miercuri, 28 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Info-Santiere - Nuclearelectrica: Peste 780 milioane CAD pentru retehnologizarea U1 Cernavoda
Nuclearelectrica: Peste 780 milioane CAD pentru retehnologizarea U1 Cernavoda
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 29 Nov 2023 14:33
SN Nuclearelectrica SA, impreuna cu Candu Energy Inc. (CEI) - o companie AtkinsRealis (SNC-Lavalin Group Inc.) si Canadian Commercial Corporation (CCC), o corporatie federala de stat, au semnat un contract in valoare de 781 milioane de dolari canadieni (CAD), avand ca obiect furnizarea de scule si componente ale reactorului, precum si servicii de inginerie si tehnologie, pentru prelungirea duratei de utilizare a Unitatii 1 a CNE Cernavoda.
Semnarea contractului a avut loc la Expozitia Mondiala Nucleara de la Paris, iar intrarea in vigoare a acestuia este conditionata de aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor SNN, CCC primind aprobarea finala din partea Guvernului Canadei.
"Suntem bucurosi sa ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda cu AtkinsRealis, care si-a dovedit deja experienta si capacitatile. Intrucat Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetica a Romaniei, suntem mandri sa realizam acest proiect la standard de excelenta si sa continuam sa oferim energie curata pentru urmatorii 30 de ani dupa retehnologizarea sa. Mai mult, prelungirea duratei de viata a Unitatii 1, precum si a viitoarele doua unitati CANDU pe care le avem in plan sa le dezvoltam, vor aduce beneficii multiple pentru Romania: pastrarea unor locuri de munca de inalta calitate, precum si crearea de noi locuri de munca, investitii in comunitate, o contributie importanta la bugetul local si de stat, precum si proiecte pentru lantul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generatiile urmatoare", a declarat Cosmin Ghita, CEO al Nuclearelectrica SA.
 
 
"Datele fundamentale de pe piata energiei nucleare arata ca va exista o cerere sustinuta si robusta din partea guvernelor din intreaga lume pentru prelungirea duratei de viata a reactoarelor si pentru constructii noi. De la inceputul anilor 1970, au fost construite aproximativ 600 de reactoare nucleare comerciale in intreaga lume, iar aproximativ 440 sunt inca in functiune. Multe dintre aceste reactoare se apropie de sfarsitul duratei lor de viata. Avand in vedere ca se asteapta ca cererea globala de energie electrica de baza sa se dubleze sau sa se tripleze, ceea ce echivaleaza cu o piata pentru peste 1.000 de reactoare noi, exista multe oportunitati de prelungire a duratei de viata pe care tehnologia noastra CANDU extrem de avansata este bine pozitionata pentru a le valorifica, ajutand in acelasi timp Canada sa isi mentina statutul vital de natiune nucleara de nivel 1", a comentat Ian L. Edwards, presedinte si director executiv, AtkinsRealis.
In calitate de licentiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuala CANDU si contribuind cu experienta sa unica si know-how in tot ceea ce priveste aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRealis este singura organizatie care si-a asumat un rol de lider in toate proiectele de prelungire a duratei de viata a reactoarelor CANDU de pana acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau in curs de desfasurare in Asia, America de Nord si America de Sud. Lucrarile executate in prezent de AtkinsRealis pentru proiectele de prelungire a duratei de viata a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington si Bruce Power.

Tehnologie CANDU pentru Romania si Europa
Cele doua unitati CANDU de la Cernavoda furnizeaza 20% din energia electrica a Romaniei. De la punerea in functiune a celor doua unitati, in 1996 si, respectiv, 2007, tara a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2. Functionarea pe termen lung a centralei de la Cernavoda este esentiala pentru a ajuta Romania sa isi atinga obiectivele de stabilitate energetica si de decarbonizare, precum si pentru a elimina treptat aproape 4 gigawati ora de energie electrica produsa pe baza de carbune pana in 2032.
Guvernul roman si SNN si-au anuntat, de asemenea, intentia de a construi inca doua reactoare CANDU la Cernavoda. Patru reactoare CANDU operationale la centrala ar duce ponderea energiei nucleare in productia de energie electrica a Romaniei la 33%.
***
AtkinsRealis are peste 70 de ani de experienta globala in domeniul nuclear, furnizand produse de tehnologie nucleara si solutii de servicii complete pentru utilitatile nucleare din intreaga lume. AtkinsRealis este administratorul tehnologiei nucleare CANDU®, operand pe patru continente, si ofera servicii de consultanta si inginerie altor dezvoltatori nucleari. Cu un portofoliu tehnologic inovator, care include accesul la peste 500 de solutii brevetate, AtkinsRealis rezolva provocari complexe din punct de vedere tehnic de-a lungul intregului ciclu de viata nuclear, de la proiectare si constructie noua pana la gestionarea activelor si de la prelungirea duratei de viata si gestionarea duratei de viata tarzii pana la dezafectare si gestionarea deseurilor. AtkinsRealis exploateaza si gestioneaza situri guvernamentale de cercetare nucleara, transformand infrastructura invechita si gestionand in siguranta deseurile nucleare vechi.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
MAKITA
noark
rigips
leviatan
viarom
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
CDS
concelex
top 500
top 500
theda mar
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
top 500
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu