Agenda Constructiilor
Vineri, 17 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - ORADEA: Constructia unui nou spital, de 130 milioane euro, va incepe in 2022
ORADEA: Constructia unui nou spital, de 130 milioane euro, va incepe in 2022
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 25 Ian 2022 12:31
Primaria Oradea va demara, in anul 2022, cel mai mare proiect finantat prin fonduri europene, din intregul portofoliu de proiecte al municipalitatii de pana acum, respectiv construirea Spitalului de boli infectioase si pneumologie, valoare de 130 de milioane de euro.
"Suntem in faza de demarare a achizitiei pentru proiectare si executie. Valoarea proiectului este de 130 de milioane de euro si urmeaza sa fie depus spre finantare prin Programul National de Redresare si Rezilienta. Dintre toate proiectele pe fonduri europene derulate pana acum, acesta va fi cel mai mare proiect al primariei. Dintre toate. Ca valoare. Cel mai mare, pana acum, a fost proiectul pentru modernizarea CET-ului de aproape 80 de milioane de euro", a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala (DMPFI) din cadrul Primariei Oradea, Marius Mos.
Autoritatile preconizeaza ca lucrarile de constructie sa fie incepute in primavara anului 2022, iar spitalul, ce se doreste a fi cel mai modern spital de boli infectioase si pneumologie din tara, sa fie dat in folosinta in anul 2025.
Proiectul prevede construirea a patru corpuri de cladire, una cu patru etaje, alta cu doua, respectiv doua cu un etaj, cu parcare de 175 locuri, in subteran si la sol. Vor fi ridicate pe un teren de circa 2,5 hectare, transmis in proprietatea publica a Municipiului Oradea in anul 2020, prin hotarare a CJ Bihor. Amplasamentul a fost eliberat de fostele cladiri, degradate, ce au apartinut candva armatei, respectiv unitatii de graniceri.
Capacitatile noului Spital de boli infectioase si pneumoftiziologie, din cadrul Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea, sunt formate din zona de spitalizare continua, spitalizare de zi, zona de ingrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare si un bloc operator de 15 dimensiuni reduse.
Spitalul va avea, de asemenea, si un compartiment pentru urgente, cu camera de garda pentru fiecare dintre specialitatile medicale deservite: boli infectioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri si spatii pentru deservirea functiei educationale (sala conferinte, sali studiu, camere pentru rezidenti).
Unitatea medicala va avea un total de 218 de paturi (minim) pentru spitalizarea continua a pacientilor, ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, in functie de necesitati, la care se adauga 20 paturi in regim de spitalizare de zi si 11 paturi pentru terapie intensiva.
Cladirea noului spital va fi echipata cu tehnologie moderna pentru toate instalatiile necesare: instalatii sanitare, termice, electrice, ventilatie-climatizare, gaze naturale, gaze medicale, instalatii semnalizare si stingere incendii, sisteme de reglare a presiunii, sisteme automate pentru decontaminare etc.
Dotarile in aparatura medicala vor fi cele mai moderne cu putinta in centrul de imagistica, pentru endoscopie bronsica si diagnostica functionala, endoscopie digestiva, cu aparatura Raze X (2), computer tomograf etc.
Distributia produselor farmaceutice de la farmacia centrala catre sectii va fi realizata printr-un sistem automat de distribuire cu tuburi pneumatice. La fel, distribuirea probelor la laborator, iar rezultatele raportate prin sistemul de informatii spitalicesc.
Pentru blocul logistic si arhivele medicale, spitalul va fi dotat cu sistemul HIS (sistem informational spitalicesc, utilizat deja pe scara larga in numeroase tari).
Pentru eficienta energetica, s-a luat in calcul implementarea unor masuri in vederea atingerii unui nivel cat mai redus al consumului de energie, precum si pentru a asigura un impact cat mai mic posibil asupra mediului (amprenta de carbon): izolarea termica a anvelopei cladirii si evitarea puntilor termice; managementul controlului solar pe fatade; in cea mai mare parte a anului, se va utiliza o energie "verde", produsa dintr-un mixt de apa geotermala si pompe de caldura, precum si implementarea unui sistem fotovoltaic de generare a energiei electrice.
Pe langa utilizarea sistemelor de iluminat cu leduri si a echipamentelor cu consum cat mai redus de energie, s-au prevazut sisteme de economisire a apei, tratarea apelor uzate si reutilizarea lor pentru irigatii.
Proiectul Spitalului de boli infectioase si pneumologie este unul din cele 15 proiecte cu finantare europeana, in valoare totala de 345 de milioane de euro, care sunt in pregatire de Primaria Oradea.
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
theda mar
Ubitech
noark
konsent
quadratum
strabag nivel 1
EDIT-Structural
siniat
CONCEPT STRUCTURE
CDS
leviatan
ness project
viarom
Acvatot 2019
rigips
concelex
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander