Agenda Constructiilor
Marti, 21 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - PNRR: Contracte de 35 milioane euro pentru infiintarea si modernizarea de muzee
PNRR: Contracte de 35 milioane euro pentru infiintarea si modernizarea de muzee
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 19 Oct 2022 12:24
La sediul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, au fost semnate sase contracte de finantare pentru infiintarea, restaurarea si modernizarea de muzee si case memoriale, in cadrul Componentei 11 - Turism si Cultura a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR). La eveniment au participat, alaturi de ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, ministrul Culturii, Lucian Romascanu si secretarul de stat Csilla Hegedus.
„Ne aflam la un prag unde incheiem o etapa intensa de pregatire a proiectelor si ne indreptam spre o etapa laborioasa de realizare a unor investitii asteptate, in valori cultural-istorice de interes national si european. Este vorba de sase investitii in muzee si memoriale care vor contribui la intelegerea istoriei Romaniei, a recunoasterii memoriei comunismului si a consecintelor sale. Sunt obiective culturale si istorice necesare pentru reconcilierea cu trecutul, dar si pentru educarea generatiilor nascute dupa anul 1990. Aceste investitii se vor constitui totodata si in resurse importante de cercetare a istoriei, in particular a mecanismelor conflictelor si opresiunii. Ne asteptam ca aceste muzee pentru care alocam 35 de milioane de euro prin Planul National de Redresare si Rezilienta sa devina un punct central al comunitatii in care vor functiona”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
Valoarea totala a investitiilor din PNRR pentru cele 6 contracte semnate astazi este de 35 milioane euro. Finantarea este acordata prin cele doua apeluri de proiecte din cadrul Investitiei I2. Modernizarea/crearea de muzee si memoriale din Componenta C11 -Turism si cultura a Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei. Valoarea totala a alocarii din PNRR pentru cele doua apeluri de proiecte este de 68,5 milioane euro.
„Romania este datoare cu recunoasterea dramelor provocate oamenilor si societatii de regimurile totalitare si avem aceasta responsabilitate, de a educa generatiile viitoare intr-un mod interactiv si participativ, astfel incat greselile istoriei sa ne fie cu adevarat lectii si sa construim o societate care sa aiba la baza valorile europene. Prin astfel de investitii, se creeaza o constelatie a locurilor suferintei pe care nu avem voie sa le uitam. In continuare, trebuie sa facem demersuri pentru a atrage tinerii catre toate aceste muzee. Felicit pe toti cei care au facut ca initiativele pentru valorificarea patrimoniului cultural national sa se transforme in actiuni concrete”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romascanu.
„Intr-o anumita masura, se va schimba viata oamenilor din aceste orase, va fi mai buna atat pentru tineri, cat si pentru cei in varsta. Cand obiectul contractelor semnate astazi se va materializa, nu doar ca vor fi promovate obiectivele turistice/culturale tematice de mare importanta pentru Romania, dar se vor crea si noi locuri de munca in industria turistica. Selectia locurilor si tematicii muzeelor propuse a fost realizata avand in vedere, pe de o parte, valoarea simbolica a locatiilor in lupta impotriva regimurilor totalitare, precum si contributia lor la dezvoltarea coeziunii socio-economice si scaderea disparitatilor”, a transmis secretarul de stat Csilla Hegedus.
 
 
Muzeul identitatilor si conflictelor transilvanene (Floresti) - 15 milioane de euro (foto proiect)
Noul complex muzeal nou din judetul Cluj este conceput ca extindere a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, care prezinta in format fizic si digital istoria tuturor etniilor care au trait pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul istoriei, modul lor de interactiune si convietuire.
Se prevede depozitarea, conservarea, restaurarea si digitalizarea patrimoniului Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozitiilor interactive, crearea de module de educatie muzeala si de cunoastere a patrimoniului pentru scolile si institutiile de cultura din Romania, si dezvoltarea unui centru al comunitatii pentru pastrarea si dezvoltarea identitatilor si pentru o mai buna cunoastere a istoriei comune.
 
Memorialul Revolutiei-decembrie 1989 (Timisoara) - 3,8 milioane euro
Creionarea unui Traseu al Revolutiei din 1989, in contextul proiectului ”Timisoara Capitala Europeana a Culturii” care are ca scop regandirea modului in care este reflectata revolutia in spatiul public. Acest traseu presupune reamenajarea spatiilor publice pentru a marca punctele centrale ale acelor zile din decembrie 1989: Piata Maria, Podul Maria, Piata Victoriei (Zona dintre primarie si catedrala este una dintre cele mai „fierbinti” pe harta Revolutiei), Opera (Palatul Culturii), Piata Libertatii, Piata Sf. Gheorghe, fostul sediu judetean al P.C.R. (actuala prefectura), Podul Decebal, Parcul Poporului si ”Complexul Memorial” din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei.
 
Memorialul Victimelor (Sighetul Marmatiei) - 1,74 milioane euro
Muzeul de la Sighet dedicat victimelor comunismului este singurul obiectiv din Romania care a obtinut titlul Marca Patrimoniului European.
Investitiile finantate prin PNRR presupun realizarea unui spatiu expozitional, a unui centru multifunctional dedicat programelor educationale si de cercetare, care presupune achizitionarea unei cladiri in imediata vecinatate a Memorialului, legata istoric de cladirea fostei inchisori (fosta cladire administrativa).
 
Muzeul Industrializarii fortate si al dezradacinarii (Satu Mare) - 4,2 milioane euro
Scopul proiectului este sa colecteze, sa digitalizeze si sa prezinte procesul de industrializare fortata, prin conversia unei cladiri simbolice intr-un muzeu reprezentativ, in care elemente autentice din acea perioada si tehnologii digitale ofera vizitatorilor o experienta unica si memorabila.
Prin acest proiect, se va da o noua destinatie unui cladiri de patrimoniu aflata intr-o stare degradata, edificarea acestui muzeu contribuind astfel si la reabilitarea respectivei zone a municipiul Satu Mare.
 
Rapa Robilor (Aiud) - 0,46 milioane euro
In perioada comunista, penitenciarul din Aiud a fost una din cele mai dure inchisori ale sistemului represiv din Romania.
In anul 1992, detinutii care au supravietuit acestei inchisori, au luat decizia de a ridica un monument numit “Calvarul Aiudului”, inalt de 18 metri, lat de 6 metri si lung de 27 de metri, pe “Rapa Robilor”, locul unde au fost ingropati detinutii decedati in penitenciar.
Prin proiectul finantat din PNRR se vor realiza spatii expozitionale prin construirea unei cladiri adecvate acestei destinatii.
 
Muzeul ororilor comunismului (Sfantu Gheorghe) - 9,59 milioane de euro
Baza muzeului o va reprezenta expozitia permanenta, care prezinta perioada comunismului in toate aspectele sale, de la aparitia ei pana la schimbarea regimului din 1989. Amenajarea acestei expozitii prin combinatia obiectelor autentice si a tehnologiei digitale va asigura vizitatorilor o experienta unica de a retrai si a cunoaste trecutul recent.
Muzeul va avea un spatiu multifunctional pentru expozitii tematice, dar si lansari de carte sau prezentari de filme.
Componenta 11 - Turism si Cultura din PNRR, prin care sunt finantate aceste investitii, dispune de o alocare totala de 449 milioane de euro.
 
RAWLPLUGALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
quadratum
CDS
konsent
noark
Ubitech
concelex
ness project
Acvatot 2019
viarom
rigips
MAKITA
siniat
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander