Agenda Constructiilor
Luni, 09 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - TOPBAND Europe are in plan investitii de 30 milioane USD in Romania, pana in 2025
TOPBAND Europe are in plan investitii de 30 milioane USD in Romania, pana in 2025
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 17 Nov 2021 12:30
Compania chineza Topband Europe, producator de solutii pentru controlere electronice inteligente, a intrat pe piata din Romania si are in plan investitii de 30 de milioane de dolari si crearea a peste 1.000 de locuri de munca la nivel local, pana in 2025. Primul pas pe piata locala este reprezentat de inchirierea unei suprafete de 11.000 mp de spatii industriale in parcul industrial Olympian din Timisoara, cu disponibilitatea extinderii cu inca 12.000 mp in viitor, pana la un total de 23.000 mp. Compania de consultanta imobiliara CBRE a consiliat Topband Europe in aceasta tranzactie.
"Topband ne-a solicitat expertiza pentru a identifica cel mai potrivit spatiu industrial din zona Timisoara echipat sa-i sustina strategia de business. Intrarea companiei pe piata din Romania este gandita pe termen lung, iar nevoile de dezvoltare ulterioara au fost un punct important de bifat in alegerea corecta. Parcul industrial Olympian satisface cu usurinta cerinta imediata de 11.000 mp, dar ofera si disponibilitatea extinderii cu inca 12.000 mp in viitor, pana la un total de 23.000 mp. Cu aceasta noua tranzactie, volumul inchiriat in primele trei trimestre in Timisoara ajunge la circa 30.000 mp, inca o dovada ca 2021 este un an foarte bun pentru piata de industrial din Romania", a declarat Madalin Aresmeritoaie, Senior Consultant Industrial Services pe zona de Vest in cadrul CBRE Romania.
Potrivit acestuia, stocul modern de spatii industriale din zona Timisoara este de aproximativ 560.000 mp cu o rata de neocupare de 9%, iar in dezvoltare se afla alti 123.500 mp, cu termen de finalizare pana la jumatatea anului viitor.
"Timisoara reprezinta al doilea cel mai mare hub de spatii industriale din tara, dupa Bucuresti, si atrage anual noi jucatori pe piata in special din domeniul productiei. Ponderea fortei de munca din acest domeniu este una dintre cele mai mari la nivel de tara, cu un procent de aproximativ 40% din totalul de angajati activi", a adaugat Madalin Aresmeritoaie.
"Vom asigura peste 1.000 de noi locuri de munca in zona pana in 2025, intr-o investitie care va cumula 30 de milioane de dolari. Intentia noastra este sa atingem o capacitate de 9 milioane de piese anual care vor genera vanzari de aproximativ 150 de milioane de dolari. Iar toate acestea reprezinta doar primul pas pe care Topband il face in Romania, de unde vom oferi produse si servicii post-vanzare excelente pentru controlerele inteligente dedicate aparatelor de uz casnic si echipamentelor electrice in toata Europa. Ne dorim sa devenim parte din comunitatea locala si sa contribuim din plin la succesul acesteia", a precizat Shengxiang Ye, general manager al Topband Europe.
Compania se axeaza pe 4 directii majore de productie: trei pe zona de electronice cu solutii de inteligent controller pentru industriile producatoare de electrocasnice, scule electrice, baterii sau linii de productie automate, plus o directie in zona de tehnologie pentru productia de motoare electrice si platforme IOT.
 
Zona de Vest atrage o treime din noile livrari de spatii industriale
In acest an, considerat excelent pentru piata locala a spatiilor industriale si logistice, a doua cea mai dezvoltata zona industriala a tarii, regiunea de Vest/Nord-Vest a atras un procent de 31% din noile livrari ale anului curent, Capitala mentinandu-si statutul de punct principal de atractie pentru jucatorii spatiilor industriale si logistice, cu cea mai mare cota de piata, de 47%. La finalul trimestrului al treilea al anului 2021, stocul industrial modern din Romania s-a ridicat la 5,42 milioane mp dupa livrarea a aproximativ 280.000 mp pe tot parcursul anului.
La o distanta considerabila, regiunea de Sud a inregistrat 14% din noile livrari, in timp ce regiunile Centrala si Estica/Nord-Estica au revendicat, impreuna, 8% din livrarile perioadei T1-T3 2021.
In ceea ce priveste distributia noilor spatii livrate in Bucuresti, zonele de dezvoltare din vest si nord-vest continua sa isi mareasca stocul de spatii industriale moderne, dezvoltatorii consacrati din aceste zone extinzandu-se activ. Partea de nord-vest a Bucurestiului devine cel mai nou nou centru industrial, bine conturat, beneficiind de 17% din noile livrari din capitala. Cea mai mare suprafata livrata in aceasta parte a orasului in T3 2021, a fost cea de-a doua faza a proiectului Chitila Logistics Hub dezvoltat de Global Vision, marind aria totala inchiriabila a proiectului la 37.400 mp, dupa livrarea initiala a 15.000 mp.
 
Circa 700.000 mp de noi centre sunt in constructie
Aflati deja in constructie la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din an, aproximativ 700.000 mp se preconizeaza ca vor fi adaugati stocului industrial din Romania pana la finalul anului 2022, propulsand stocul de spatii moderne catre un nou prag-record de 6 milioane mp, conform celor mai noi date din raportul CBRE "Romania Big Box Industrial MarketView Q3 2021". Peste jumatate din noile livrari preconizate este dezvoltata in Bucuresti, iar un alt sfert din aceasta se va adauga stocului modern al regiunii de Vest/Nord-Vest.
Rata de neocupare in T3 2021 pentru stocul de spatii moderne industriale al tarii a scazut sub 5%, ajungand la 4,75%, activitatea impresionanta de inchirieri inceputa anul trecut reflectandu-se cu claritate in stocul de spatii ocupate. Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, variatia este impresionanta: inregistram o scadere de 1,8 puncte procentuale. Rata de neocupare din Bucuresti a inregistrat o scadere si mai mare comparativ cu T3 2020, de la 8% la 5,5%.
Mai mult decat atat, specialistii de la CBRE spun ca odata cu apropierea sezonului sarbatorilor si a incertitudinilor curente legate de viitoarele restrictii cauzate de evolutia pandemiei, jucatorii din diferite industrii, cum ar fi cea de logistica, distributie, depozitare sau productie, nu sunt dispusi sa se confrunte cu alte perturbari majore ale lantului de aprovizionare si incearca sa se plaseze strategic, langa clientii lor. Acesti factori, dar nu numai, ar trebui sa mentina cererea de spatii logistice pe trendul ascendent care a plasat acest sector pe lista celor mai cautate spatii de catre investitori in ultimii doi ani.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
Ubitech
siniat
MAKITA
Acvatot 2019
concelex
ERBASU CONSTRUCT
viarom
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
leviatan
quadratum
theda mar
CDS
BogArt
SIGM
ness project
konsent
EDIT-Structural
Arduro
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander