Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ARISTON: Suspendarea programului Casa Verde va afecta cererea de panouri solare
ARISTON: Suspendarea programului Casa Verde va afecta cererea de panouri solare
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 26 Apr 2012 15:41
Posibilitatea suspendării programului "Casa Verde" în anul 2012 din cauza insuficienţei fondurilor necesare continuării proiectului va determina o scădere dramatică a cererii de panouri solare pe piaţa locală, potrivit managerului companiei Ariston Thermo, unul din principalii furnizori locali de sisteme de încălzire (panouri solare, centrale termice, boilere electrice). Conform anunţului ministrului Mediului şi Pădurilor, Attila Korodi, programul guvernamental ar putea fi sistat în acest an, după ce în 2010 şi 2011 a înregistrat un adevărat succes. "Dacă până în acest moment populaţia ce opta să folosească tehnologii de ultimă generaţie putea miza pe ajutorul statului, în continuare ar putea fi nevoiţi să suporte integral costurile necesare. Cum instalarea unui sistem de panouri solare nu este o prioritate pentru o gospodarie, mai ales în situaţia economică actuală, credem că numărul celor care vor opta pentru această soluţie va scădea", a declarat Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo România. Potrivit datelor companiei, înaintea demarării iniţiale a programului, 20.000 de locuinţe erau dotate cu panouri solare, însă finanţările acordate în perioada 2010-2011 au determinat majorarea numărului acestora la circa 50.000. "Odată cu finalizarea montajului panourilor achiziţionate prin intermediul ediţiei din 2011 a proiectului «Casa Verde», România se va apropia de ţările din regiune în ceea ce priveşte suprafaţa de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori. Astfel, la finalul anului trecut în ţara noastră erau instalaţi 5 mp de panouri solare / 1.000 de locuitori, în timp ce în Bulgaria raportul era de 2,6 ori mai mare, iar în Ungaria de 2,7 ori mai mare. În Polonia, suprafaţa de sisteme instalate o depăşeşte de trei ori pe cea din ţara noastră, iar în state precum Germania sau Austria, aria de sisteme fotovoltaice raportată la 1.000 de locuitori este de 30, respectiv 83 de ori superioară. Sperăm ca programul «Casa Verde» să fie reluat cât mai curând şi mizăm pe îmbunătăţirea acestuia în ceea ce priveşte timpul de acordare a fondurilor accesate de beneficiari. Menţionăm că principala problemă a proiectului a fost faptul că achiziţia şi montajul efectiv al panourilor solare înregistrează un decalaj din cauza duratei procesului de aprobare, dar şi a perioadei de un an necesară pentru implementare. Astfel, în prezent, încă se mai achiziţionează şi instalează sisteme obţinute în ediţia din 2011 a programului", a precizat managerul Ariston Thermo. De asemenea, Cătălin Drăguleanu a adăugat că programul a determinat schimbări majore în comportamentul de achiziţie al populaţiei, cei mai mulţi dintre aceştia optând pentru încadrarea în limita maximă subvenţionată de stat, de 6.000 de lei, orientându-se către sisteme având circulaţie naturală şi chiar o calitate îndoielnică.
***
Programele "Casa Verde" şi "Rabla" ar putea fi blocate în 2012, au anunţat, recent, reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), din cauza dificultăţilor de finanţare. "Suntem nevoiţi să nu deschidem o nouă sesiune a programului «Casa Verde», anul acesta, ne concentrăm eforturile financiare pentru acoperirea cheltuielilor şi plata sumelor în urma investiţiilor făcute anul trecut", a explicat Attila Korodi, ministrul de resort. Potrivit variantei iniţiale a ediţiei din 2012 a proiectului, fondurile alocate pentru achiziţia de sisteme solare subvenţionate au fost reduse cu 10% faţă de nivelul din 2011, totalizând aproximativ 90 milioane de lei.
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
CDS
concelex
viarom
ness project
quadratum
Acvatot 2019
EDIT-Structural
theda mar
strabag nivel 1
siniat
ERBASU CONSTRUCT
rigips
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
noark
MAKITA

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander