Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CRESTERE a absortiei prin Planul Regional de Dezvoltare 2021-2027
CRESTERE a absortiei prin Planul Regional de Dezvoltare 2021-2027
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 11 Iul 2019 16:23
Reprezentantii autoritatilor publice locale, ai mediului de afaceri si ai societatii civile din Regiunea Centru s-au reunit la Alba Iulia pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finantare, in concordanta cu directiile de dezvoltare prevazute pentru perioada de finantare 2021-2027. Aceasta reuniune de lucru organizata de ADR Centru a avut ca scop definitivarea cadrului partenerial regional, precum si dezbaterea aspectelor privind pregatirea Regiunii Centru pentru elaborarea documentelor de planificare si programare aferente perioadei de programare 2021-2027. Participantii au discutat si despre situatia la zi privind implementarea Programului Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, astfel incat sa poata fi pregatit un portofoliu solid de proiecte ce ar putea obtine finantare din fonduri europene in viitoarea perioada.
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat aceasta intalnire pentru a prezenta structura cadrului partenerial de la nivel regional si pentru a discuta aspecte privind stabilirea prioritatilor regionale pentru perioada urmatoare de programare.
Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru (PDR Centru), este documentul principal de planificare si programare elaborat la nivel regional si este asumat de catre factorii de decizie din Regiunea Centru. PDR Centru este elaborat de ADR Centru in colaborare cu partenerii regionali si cuprinde directiile de dezvoltare regionale. In cadrul intalnirii de lucru, cei peste 40 de participanti din intreaga regiune si expertii ADR Centru au analizat draft-ul analizei SWOT aferenta PDR Centru 2021-2027, a fost discutat planul de lucru pentru elaborarea PDR Centru 2021-2027, si s-a discutat modalitatea de pregatire a portofoliului regional de proiecte prin implicarea grupurilor de lucru judetene si tematice din Regiunea Centru.
”In urma cu mai mult timp, activitatea de planificare a fost privita cu oarecare reticenta, deoarece a fost confundata cu activitatea centralizata dinainte de 1990. In timp, datorita relatiilor parteneriale create in interiorul regiunii, datorita colaborarii inter-institutionale, dar si datorita apartenentei noastre la spatiul european, lucrurile s-au schimbat. In aceste doua decenii de activitate in cadrul ADR Centru, partenerii nostri au invatat ca, la nivel european, lucrurile se planifica foarte minutios, cum mult timp inainte. Fondurile europene sunt planificate, de regula, cu cel putin trei-patru ani inainte, pe baza unor strategii intocmite cu mai multi ani inainte. De aceea, trebuie sa corelam, impreuna cu partenerii nostri institutionali, nevoile de dezvoltare, deoarece resursele financiare nu sunt nelimitate si nu pot acoperi integral necesarul de finantare.
Acum, in Programul REGIO 2014-2020 avem o alocare de circa 790 milioane euro, iar numarul de proiecte depuse este mai mare decat in intreaga perioada 2007-2013, in conditiile in care nu sunt deschise toate axele pentru finantare. Astfel, avem deja 1348 de proiecte depuse, cu o valoare totala de peste doua miliarde euro, prin care se solicita sume nerambursabile in valoare de aproximativ 1,87 miliarde euro. Pe unele axe avem un grad de solicitare de peste 400%, in timp ce gradul contractare este de peste 80% din suma alocata la nivelul regiunii. Am discutat despre importanta pregatirii portofoliului de proiecte pentru viitoarea perioada, 2021-2027, dar am analizat cu partenerii nostri din cele sase judete ale regiunii si situatia la zi privind implementarea proiectelor destinate infrastructurii rutiere de importanta regionala. Incercam sa identificam cat mai multe dintre problemele aparute, ca sa generam actiunile necesare accelerarii derularii acestor proiecte in conditii cat mai bune. In viitor se va schimba modul de abordare a sprijinului financiar nerambursabil, precum si cadrul financiar multianual, de aceea trebuie sa fim pregatiti, pentru ca daca nu vom avea proiecte bune si fezabile, nu vom putea absorbi bani europeni”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
ADR Centru va pregati un portal regional unde reprezentantii autoritatilor publice locale, ai mediului de afaceri si ai societatii civile vor putea sa-si inscrie propunerile de proiecte, astfel incat ele sa poata fi analizate in timp util si sa fie corelate cu strategia regionala de dezvoltare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
ERBASU CONSTRUCT
viarom
concelex
MAKITA
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
noark
Acvatot 2019
CDS
quadratum
theda mar
siniat
EDIT-Structural
Ubitech
ness project
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander