Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - AFM: Publicare Hotarare privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli 2020
AFM: Publicare Hotarare privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli 2020
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 16 Mar 2020 10:03
A fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Hotararea privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2020 al Fondului pentru Mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu.
Astfel, prin bugetul de venituri si cheltuieli, AFM va asigura resursele financiare pentru sustinerea si realizarea urmatoarelor proiecte prioritare si programe pentru protectia mediului:
- Programul privind gestionarea deseurilor pentru care s-au alocat credite de angajament in valoare de 527 milioane lei destinate pentru investitii privind infrastructura de colectare a deseurilor, precum si pentru instalatii de tratare/reciclare.
- Programul vizand educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului pentru care au fost alocate credite de angajament in valoare de 45 milioane lei pentru derularea campaniei nationale de informare si constientizare a cetatenilor in ceea ce priveste colectarea separata si reciclarea deseurilor demarata anul trecut, precum si pentru lansarea unei noi sesiuni de finantare in anul 2020.
- Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national (Programul Rabla Clasic) cu o alocare de credite de angajament de 405 milioane lei, ceea ce reprezinta echivalentul a aproximativ 60.000 de masini uzate scoase din uz.
- Programul privind imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, utilizand autovehicule mai putin poluante in transportul public local de persoane - autobuze si troleibuze electrice/GNC, tramvaie si troleibuze cu o alocare de credite de angajament in valoare de 480 milioane lei, program ce se adreseaza autoritatilor publice locale in vederea extinderii retelei de transport in comun electrificat in orasele din Romania.
- Programul privind dezvoltarea infrastructurii de reincarcare pentru vehicule electrice si electrice hibrid plug-in la nivelul autostrazilor, drumurilor europene si drumurilor nationale, cu o alocare de 92 milioane lei reprezentand credite de angajament.
- Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Programul Rabla Plus) pentru care au fost alocate credite de angajament in valoare de 140 milioane lei. Incepand de anul acesta, in cadrul programului vor putea fi achizitionate si motociclete cu propulsie electrica.
- Programul privind iluminatul public stradal (lampi cu LED) pentru care au fost alocate credite de angajament in valoare de 384 milioane lei. Lansarea acestui program vizeaza cresterea eficientei energetice prin scaderea consumului de energie electrica, la nivelul autoritatilor publice locale, scadere obtinuta prin inlocuirea actualelor sisteme de iluminat public cu sisteme care au consum redus de energie, obtinandu-se astfel o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
- Programul privind cresterea eficientei energetice in cladiri unifamiliale - Casa Eficienta Energetic, program pentru care s-au alocat credite de angajament in valoare de 429 milioane lei. In contextul alinierii la prevederile Pactului Ecologic European, problematica eficientei energetice la nivelul cladirilor existente trebuie sa reprezinte o prioritate a oricarui stat membru si trebuie sa fie combatuta prin sustinerea financiara a eficientizarii consumului de energie.
- Programul privind cresterea eficientei energetice in cladiri publice - Casa Eficienta Energetic, program pentru care s-au alocat credite de angajament in valoare de 384 milioane lei.
- Programul privind dezvoltarea infrastructurii de reincarcare pentru vehicule electrice si electrice hibrid plug-in in localitati, cu credite de angajament de 96 milioane lei. Complementar programului care se adreseaza municipiilor resedinta de judet, acest program vizeaza interconectarea marilor aglomerari urbane prin dezvoltarea infrastructurii de incarcare in localitatile care se afla pe coridoare rutiere importante sau care au un flux important de trafic, fie acesta permanent sau sezonier.
- In contextul Pactului ecologic european care vizeaza tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere al emisiilor, decarbonarea sectorului energetic se afla printre masurile esentiale in scopul atingerii acestei neutralitati. Mixul energetic al Romaniei se bazeaza in mare masura pe combustibili fosili, ca sursa de producere a energiei, astfel impunandu-se necesitatea sustinerii actorilor din sectorul energetic, in eforturile acestora de schimbare a tehnologiilor, fie in scopul eficientizarii actualelor procese tehnologice, fie prin modificari fundamentale ale modalitatii de producere a energiei. Pentru anul 2020, pentru Programul privind reducerea emisiilor prin cresterea eficientei energetice in complexuri de producere a energiei a fost prevazuta o alocare de credite de angajament in suma de 628 milioane lei.
- Pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin impadurirea terenurilor a fost aprobata o alocare de credite de angajament de 59 milioane lei prin care se intentioneaza crearea de perdele forestiere si impadurirea terenurilor degradate, cu scopul captarii emisilor de gaze, prin sechestrare forestiera, si de prevenire a efectelor fenomenelor meteo periculoase.
- Un alt program ce urmeaza sa fie lansat in anul 2020 este Programul national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru Electrocasnice) cu un buget total de 30 milioane lei, buget ce va permite inlocuirea a aproximativ 100.000 de electrocasnice vechi, uzate din punct de vedere fizic si moral cu unele mai performante din perspectiva consumului energetic.
- In ceea ce priveste Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, acesta este un program lansat anul trecut, fiind un program multianual, cu un buget total de 537 milioane lei, reprezentand finantarea acordata prin Programul Operational Regional (POR) si contributia Administratiei Fondului pentru Mediu pentru Regiunea Bucuresti - Ilfov. In cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, suntem in etapa de evaluare a cererilor de finantare, iar aprobarea bugetului pentru anul 2020 ne permite sa publicam in perioada urmatoare, pe site-ul AFM, primele liste cu proiectele aprobate si efectuarea urmatorilor pasi in implementarea proiectelor pentru instalarea panourilor fotovoltaice.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
CDS
CONCEPT STRUCTURE
concelex
viarom
theda mar
quadratum
ness project
noark
strabag nivel 1
MAKITA
Ubitech
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander