Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - AHK: Deteriorare a perceptiei legata de predictibilitatea politicilor economice
AHK: Deteriorare a perceptiei legata de predictibilitatea politicilor economice
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 09 Sep 2019 09:35
Si in acest an, AHK Romania a realizat un sondaj in randul companiilor cu capital german din Romania din care reiese situatia economica, dar si conditiile-cadru economice, calitatea conditiilor investitionale, cat si asteptarile companiilor.
Rezultatele arata ca asteptarile companiilor germane in ce priveste situatia economica actuala si viitoare sunt tot mai mici, in ciuda cresterii economice de circa 4% anul trecut. Aceasta tendinta negativa se manifesta inca din 2017 si plaseaza Romania pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est (ECE) in aceasta privinta. Marea majoritate a celor chestionati apreciaza negativ situatia si evolutia bransei in care activeaza si privesc foarte ingrijorati catre viitor. In ce priveste asteptarile, rezultatele sunt pentru prima data din 2009 incoace negative (19% mai bine, 41% neschimbate, 40% mai rau).
„Pe langa lipsa personalului calificat si a slabiciunilor in ce priveste infrastructura, modificarile dese si abrupte ale legislatiei pun companiile in fata unor mari provocari”, a subliniat Sebastian Metz, director general AHK Romania. Companiile germane din Romania sunt deosebit de nemultumite in ce priveste disponibilitatea personalului calificat (69%) si masurile pentru combaterea coruptiei (78%), dar si modernizarea structurilor administrative (65%) si infrastructura rutiera (76% nemultumiti si foarte nemultumiti), unde Romania este pe ultimul loc in regiune. „Reprezentantii companiilor se tem de asemenea de o scadere a investitiilor publice in domenii precum infrastructura, educatia si sanatatea datorita cresterilor semnificative ale cheltuielilor de consum, cum ar fi cresterile salariale din sectorul public si cresterea pensiilor”, a mai spus Metz.
S-a deteriorat semnificativ si perceptia legata de predictibilitatea politicilor economice (89% nemultumiti si foarte nemultumiti), combaterea coruptiei si a criminalitatii, dar si de stabilitatea politica si sociala, criterii unde Romania se claseaza anul acesta pe ultimul loc in regiune.
Pe acest fond trebuie privita evaluarea situatiei actuale si viitoare a companiei, dar si estimarile privind cifra de afaceri, exporturile, numarul de angajati si investitiile. Companiile chestionate estimeaza situatia proprie ca fiind mai rea fata de anul trecut si isi scad asteptarile semnificativ. Astfel, spre exemplu numarul celor care vor sa angajeze personal a scazut de la 52% in 2018 la 34%, iar fata de 5% in 2018 anul acesta sunt 18% cei care spun ca vor reduce numarul de angajati. Si in ce priveste intentiile de investitii numarul celor care vor sa reduca investitiile a crescut de la 15% la 26%. Este interesant si faptul ca numeroase companii se asteapta la un regres al activitatii de export.
Intreaga regiune ECE, inclusiv Romania, are rezultate bune in ce priveste criteriile referitoare la costurile cu forta de munca, productivitatea angajatilor si flexibilitatea legislatiei muncii. Un alt factor politico-economic, cu care atat in Romania cat si in intreaga regiune companiile sunt multumite, este apartenenta la Uniunea Europeana (87% sunt multumiti si foarte multumiti).
In chestionarul din acest an companiile au fost intrebate si in legatura cu iesirea Marii Britanii din UE. Rezultatele arata ca majoritatea companiilor nu vad in Brexit un potential foarte mare de risc pentru propria afacere. Astfel, 50% din companiile chestionate sunt de parere ca iesirea Marii Britanii din UE nu va afecta semnificativ propriul business.
 
ACADTeraSteelCOVID-19ALLBIM
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere