Agenda Constructiilor
Luni, 12 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BM: Imprumut de 50 milioane euro pentru Romania, in caz de dezastru
BM: Imprumut de 50 milioane euro pentru Romania, in caz de dezastru
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 26 Iul 2018 07:48
Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale (BM) a aprobat, la data de 25 iulie 2018, o finantare de 50 de milioane de euro (echivalentul a 60,48 milioane USD), care va fi acordata Romaniei in caz de dezastru, in conditiile in care tara noastra continua sa fie extrem de vulnerabila la riscurile seismice si, implicit, in ceea ce priveste serviciile de urgenta si de raspuns la dezastre, dupa cum se arata intr-un comunicat al institutiei bancare.
„Acest imprumut va contribui la imbunatatirea rezilientei infrastructurii de urgenta si raspuns la dezastre si va spori capacitatile institutionale pentru planificarea investitiilor care vizeaza reducerea riscurilor la dezastre si adaptarea la schimbarile climatice. Proiectul investitional aprobat va completa eforturile de dezvoltare a politicilor publice privind capacitatea de raspuns a Romaniei in fata dezastrelor naturale, sustinute prin intermediul unui imprumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre (Catastrophe Deferred Drawdown Option - CATDDO)”, subliniaza conducerea BM.
„Foarte multe cladiri apartinand serviciilor de urgenta si raspuns la dezastre din Romania au vulnerabilitati structurale si se pot prabusi in cazul unui cutremur. Astfel, investitiile in cladiri si in infrastructura transforma tara intr-un loc mai sigur pentru cetateni si pentru activitatea economica. Insa, capacitatea Romaniei de a salva vieti omenesti si de a proteja bunastarea cetatenilor sai dupa producerea unei calamitati este conditionata de o coordonare eficienta si o reactie eficace a serviciilor de urgenta, care trebuie sa fie localizate in cladiri ce raman functionale dupa producerea unor dezastre”, a declarat Tatiana Proskuryakova, director de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.
Investitii in imobile cu destinatie speciala, prin noul proiect de consolidare a managementului riscurilor de dezastre
Potrivit oficialilor BM, care au citat studii independente, Romania se confrunta cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din Uniunea Europeana, cu mii de vieti pierdute si zeci de mii de cladiri deteriorate in urma cutremurelor produse in ultimii 200 de ani. Peste 75% din populatia tarii, inclusiv 65% din populatia urbana reprezinta cotele celor ce locuiesc in zone expuse pericolelor seismice. Mai mult decat atat, 45% din toate serviciile critice de transport, energie, apa si comunicatii, precum si aproape 80% din unitatile economice care creeaza PIB-ul Romaniei se afla localizate in zone expuse riscului seismic. De asemenea, efectele schimbarilor climatice au sporit, la randul lor, in mod semnificativ, in ultimele decenii, producand alunecari de teren, incendii naturale, seceta si fenomene meteorologice extreme. In anul 2006, de exemplu, au fost inregistrate inundatii extreme, care au cauzat pagube economice in valoare de 1% din PIB.
Una dintre solutii ar putea fi, potrivit BM, noul proiect de consolidare a managementului riscurilor de dezastre, prin intermediul caruia se vor sprijini investitiile in cladirile ce apartin serviciilor de pompieri si de urgente, precum si in cele ce au rol de coordonare a raspunsului la dezastre, asigurand buna functionare a acestora, in cazul producerii oricaror tipuri de calamitati. Proiectul va sprijini, de asemenea, activitati de comunicare si sensibilizare privind riscurile de dezastre si schimbari climatice, asigurand suportul necesar pentru planificarea investitiilor, in scopul reducerii riscurilor si daunelor provocate de dezastre pe termen lung.
Proiectul vine in completarea obiectivelor aferente imprumutului pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre (Catastrophe Deferred Drawdown Option - CATDDO), al carui scop este acela de a imbunatati cadrul national de management al riscurilor si de reactie in caz de dezastru, respectiv sporirea gradului de intelegere a situatiilor de dezastru de catre populatia din Romania, precum si capacitatea locuitorilor tarii de a reactiona optim in astfel de situatii.
***
Banca Mondiala (BM) si-a deschis biroul din Romania in anul 1991. Incepand de atunci, BM a furnizat finantare in valoare totala de peste 13,6 miliarde USD, reprezentand imprumuturi, garantii si granturi in toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMTERAPLASTAUTODESKgamma_2021
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
cv water 2021
ERBASU CONSTRUCT
hilti
strabag nivel 1
rigips
CELCO 2020
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
hidroplasto

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
AHK 2018
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere