Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BM: Investitii in oameni si pregatirea pentru schimbari climatice
BM: Investitii in oameni si pregatirea pentru schimbari climatice
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 22 Iun 2018 06:50
Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat un nou Cadru de Parteneriat de Tara (CPT) cu Romania, cu o perioada de cinci ani, care va avea ca prioritati investitiile in oameni, sustinerea unei dezvoltari mai dinamice a sectorului privat si un grad de pregatire mai avansat in fata dezastrelor naturale si a schimbarilor climatice. Conform unui comunicat, strategia are un caracter selectiv in tintirea provocarilor existente in Romania, iar scopul acesteia este de a aborda problemele-cheie care afecteaza cresterea sustenabila si incluziva.
"Cresterea economica a Romaniei este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana din 2010, cu o rata medie de crestere de 2,8% in perioada 2010-2017, insa in ciuda celor 11 ani in Uniunea Europeana, calitatea infrastructurii este nesatisfacatoare, ceea ce impune constrangeri asupra investitiilor si productivitatii in sectoare cum ar fi productia, agricultura si turismul. Sectorul privat, desi este dinamic, este mic, cu acces limitat la finantare, in special pentru IMM-uri si microintreprinderi. Ceea ce este mai ingrijorator este faptul ca, in ciuda cresterii accentuate, nivelul veniturilor medii nu a convers cu cel european, gradul de reducere a saraciei a fost scazut, iar clivajele sociale si regionale sunt substantiale si din ce in ce mai mari. Peste 25% din populatia Romaniei traieste cu mai putin de 5,50 dolari/zi, ceea ce constituie cea mai mare rata a saraciei din UE", se arata in comunicat.
Tatiana Proskuryakova, Director de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria a afirmat ca institutiile puternice si eficiente sunt elementul cheie ce poate sustine cresterea Romaniei pe termen lung, iar eradicarea saraciei va necesita investitii mai numeroase in educatie, in sanatate si locuri de munca mai bune.
"Eradicarea saraciei si asigurarea unei prosperitati sporite si impartasite de catre toti romanii va necesita investitii mai numeroase si mai inteligente in educatie, intr-un sistem de sanatate modern si locuri de munca mai bune. Cadrul de Parteneriat cu Tara pentru perioada 2018-2023 va veni in sprijinul unor domenii de importanta critica al caror obiectiv este acela de a ajuta Romania sa valorifice enormul capital pe care il are si de a se asigura ca nimeni nu este exclus", a subliniat oficialul BM.
CPT cu Romania se va axa pe trei domenii principale, concentrandu-se pe imbunatatirea capitalului uman, dezvoltarea sectorului privat si competitivitate, precum si pe rezistenta in fata socurilor. Printre obiectivele specifice se numara: imbunatatirea tranzitiei catre educatia tertiara pentru categoriile sarace si vulnerabile; imbunatatirea accesului la servicii de sanatate moderne; conectarea categoriilor sarace si vulnerabile la locurile de munca; consolidarea capacitatii de construire a infrastructurii de transport; imbunatatirea capacitatii de atragere a investitiilor private la nivel regional si local; accelerarea ritmului de dezvoltare a pietei de capital si accesul la finantare; imbunatatirea gradului de pregatire nationala in fata dezastrelor naturale si a schimbarilor climatice.
"IFC va continua sa sprijine sectorul privat din Romania prin investitii si prin mobilizarea altor finantari, atat din surse nationale, cat si din surse internationale, pentru a incuraja cresterea economica si crearea de locuri de munca. IFC se va implica in noi proiecte pentru consolidarea sectorului financiar si pentru dezvoltarea in continuare a pietelor de capital in vederea diversificarii optiunilor de finantare, precum si pentru imbunatatirea accesului la capital pe termen lung, in special pentru IMM-uri si microintreprinderi. De asemenea, IFC va sprijini participarea sectorului privat la dezvoltarea infrastructurii din Romania si va explora noi oportunitati de investitii in domeniul agroalimentar, al productiei si in industria serviciilor", a declarat, la randul sau, Thomas Lubeck, director regional al IFC pentru Europa Centrala si de Sud-est.
Banca Mondiala si-a deschis biroul din Romania in anul 1991. Incepand de atunci, Banca a furnizat finantare in valoare totala de peste 13,6 miliarde dolari SUA, reprezentand imprumuturi, garantii si granturi in toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti. Portofoliul curent al Bancii include imprumuturi pentru investitii, activitati analitice si asistenta tehnica pentru sprijinirea prioritatilor de reforma ale Romaniei. De la aderarea Romaniei la IFC, finantarile pe termen lung in Romania au insumat 2,81 miliarde dolari, inclusiv 606,8 milioane dolari SUA mobilizati de la partenerii BM, pentru 93 de proiecte din diverse sectoare. Aditional, IFC a sustinut schimburi comerciale de peste 900 milioane dolari prin intermediul programului de finantare a schimburilor comerciale. In anul 2016, Grupul Bancii Mondiale si Romania au sarbatorit 25 de ani de parteneriat continuu avand drept obiectiv sprijinirea masurilor de reducere a saraciei si de dezvoltare durabila.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
concelex
leviatan
strabag nivel 1
noark
rigips
MAKITA
viarom
ness project
CONCEPT STRUCTURE
CDS
EDIT-Structural
Ubitech
siniat
theda mar
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander