Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CBRE: Piata de project management va creste cu peste 20% in 2018
CBRE: Piata de project management va creste cu peste 20% in 2018
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 18 Iul 2018 12:06
CBRE, liderul mondial si national pe piata de consultanta imobiliara, constata, in ultima perioada, o crestere accentuata a cererii pe piata locala a serviciilor de management de proiect. Reprezentantii agentiei estimeaza o majorare de peste 20% a acestui segment in 2018. Potrivit CBRE, aceasta tendinta se va mentine si pe viitor, pentru ca experienta din piata a dovedit ca investitia in serviciile profesionale de gestionare a proiectului genereaza economii care acopera de cateva ori onorariul consultantilor implicati.
“Serviciile de project management externalizate au fost considerate pentru mult timp un lux in Romania. In prezent, situatia s-a schimbat, iar tot mai multe companii au constatat ca valoarea adaugata a acestor servicii si a celor de management al costului aduc economii semnificative. In cei sase ani de experienta in CBRE cu acest tip de servicii pe piata locala, am observat prin cazuri concrete ca investitia in managementul de proiect implementat de specialisti iti aduce economii care ajung sa insumeze de cateva ori onorariul platit echipei de consultanti. Mai exact, vorbim despre value engineering, adica procesul prin care se aduc economii la bugetul proiectului, fara a se face rabat de la calitate sau de la specificatiile acestuia. Practic, reduci costurile implicate recurgand la alte parghii si pastrand conceptul initial. CBRE a investit semnificativ in aceasta zona, fiind lider de piata pe segmentul de management de proiect, avand cea mai puternica echipa de consultanti din intreaga industrie de consultanti de real estate si concurand direct cu firmele specializate care ofera doar acest tip de servicii”,
CBRE deruleaza servicii de management de proiect si cost control pe segmentele de birouri, retail si industrial. In sase ani de activitate, consultantii tehnici ai companiei au coordonat proiecte importante, de la amenajari de spatii de birouri, reconfigurari de centre comerciale, pana la management pentru construirea de fabrici de elicoptere, componente auto si echipamente electronice. Printre cele mai sonore nume din portofoliul companiei, in sfera de management de proiect, se numara: Sun Plaza (faza initiala a extinderii), Airbus Helicopters (fabrica de elicoptere de la Brasov), ThyssenKrupp Bilstein (unitate de productie pentru amortizoare de autovehicule, in judetul Sibiu) sau Kimball Electronics (fabrica de sisteme electronice, in Timisoara). De asemenea, CBRE s-a ocupat de proiecte spectaculoase care au implicat spatii de birouri cu suprafete mari (4.000 m2 sau 8.000 m2 ) in proiecte ale unor dezvoltatori ca Skanska (Campus 6), CA Immo, Forte Partners (The Bridge) etc. Agentia a desfasurat servicii de technical due-diligence, precum si project management si monitorizare de costuri pentru London Stock Exchange Group, Johnson&Johnson sau Misys/ Finastra.
“Componenta de due-diligence tehnic este extrem de importanta in procesul de selectie pentru un sediu de birouri si nu numai. Acest serviciu merge de obicei alaturi de consultanta oferita de echipa implicata in gestionarea tranzactiei, iar scopul sau este acela de a se asigura ca amplasamentul vizat este cel mai bun si din punct de vedere tehnic, compania noastra lucrand pentru a oferi clientilor servicii integrate, in scopul de a-i sprijini in obtinerea celor mai bune rezultate”, a adaugat Gabriel Balaban.
In ceea ce priveste costurile medii de amenjare a unui birou de clasa A nu se observa diferente semnificative intre Bucuresti si restul tarii. In functie de tipul industriei in care activeaza compania, de politica interna de amenajare, de specificatiile tehnice si de gradul de compartimentare pe care il impun nevoile si dimensiunea afacerii respective, costurile pot varia totusi destul de mult de la un proiect la altul. Potrivit estimarilor CBRE, in general costurile medii se situeaza intre 200 euro/ m2 si 500 euro/ m2, fara a lua in considerare bugetul alocat mobilierului si echipamentelor speciale de IT (ex.: camere pentru servere, laboratoare de stocare si prelucrare a datelor etc.)
Planurile CBRE pe segmentul de birouri includ extinderea si spre zona estetica si de asigurare a bunastarii angajatului (conceptul de well-being la locul de munca). Starea de bine a celor care muncesc in spatiile de birouri si experienta data de un mediu de lucru care ofera conditii optime sunt principalele tendinte pe acest segment de piata. Cele mai recente studii ale CBRE au relevat ca dincolo de functionalitate, confort si siguranta, noile generatii cauta si o experienta completa, care sa includa partea de wellness.
“CBRE este, la ora actuala, singurul jucator de pe piata de consultanta imobiliara care are resursele necesare pentru a pune la dispozitia clientilor o gama completa de servicii integrate. Daca, de exemplu, primim maine o cerere din partea unei mari companii care vrea sa deschida cat mai repede un birou pe piata locala, avem capacitatea de a ne ocupa de intreg procesul: de la cautarea si alegerea celei mai bune amplasari, la intermedierea tranzactiei, elaborarea proiectului de concept si asigurarea serviciilor de project management si facility management de cel mai inalt nivel”, a conchis Gabriel Balaban.
Departamentul de Building Consultancy al CBRE a fost infiintat in Romania la inceputul lui 2012, dar beneficiaza de resursele, experienta, know how-ul si maturitatea echipelor solide existente in retea, atat la nivel global, cat si regional. Aria de servicii pe care le ofera curpinde: project management, due-diligence tehnic, monitorizare de proiect pentru banci si investitori, realizare de concept, workplace consultancy, change management, precum si alte servicii de consultanta tehnica si non-tehnica in domeniul imobiliar. Gabriel Balaban are peste 20 de ani de experienta in real estate si constructii, conduce acest departament inca de la infiintare si coordoneaza o echipa de noua specialisti, atat ingineri in constructii cat si arhitecti.
Despre CBRE
CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 si S&P 500 cu sediul central in Los Angeles este cea mai mare companie de servicii comerciale si investitii in real estate din lume, pe baza veniturilor din 2017. Compania are peste 80.000 de angajati (fara a include afiliatii), raspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari si deserveste proprietari si chiriasi prin intermediul celor peste 450 de birouri (excluzand filialele) din intreaga lume. CBRE ofera o gama extinsa de servicii integrate, inclusiv administrare si coordonare de tranzactii si management de proiecte, managementul proprietatii, administrarea investitiilor, evaluare, inchiriere de proprietati, consultanta strategica, vanzari de proprietati, servicii ipotecare si servicii de dezvoltare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
noark
ness project
MAKITA
siniat
Ubitech
rigips
CONCEPT STRUCTURE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
EDIT-Structural
concelex
quadratum
leviatan
strabag nivel 1
viarom

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander