Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iunie 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CFR: Contract de 3 miliarde lei pentru modernizare cale ferata Brasov - Sighisoara
CFR: Contract de 3 miliarde lei pentru modernizare cale ferata Brasov - Sighisoara
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 05 Mar 2020 16:42
In prezenta ministrului Lucian Bode, reprezentantii Companiei Nationale de Cai Ferate “CFR” SA si cei ai Asocierii RailWorks au semnat astazi, 5 martie 2020, contractul, in valoare de 2,97 miliarde lei fara TVA, pentru modernizarea subsectiunilor Brasov - Apata (Lot 1) si Cata - Sighisoara (Lot 3), aflate pe tronsonul Brasov - Sighisoara, componenta a Coridorului Rin - Dunare, pentru circulatia trenurilor de calatori cu viteza maxima de 160 km/h.
Sursa de finantare este asigurata din fonduri nerambursabile (finantare CEF) si de la bugetul de stat, iar durata totala de finalizare a contractului este de 108 de luni (executie lucrari si perioada de garantie), de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor.
Proiectul de modernizare pe cele doua loturi Brasov-Apata (Lot 1) si Cata - Sighisoara (Lot 3) cuprinde o gama variata de lucrari de infrastrutura si suprastructura feroviara, si anume: terasamente linii C.F, consolidari, poduri, viaducte, podete, tuneluri, pasaje superioare, lucrari de instalatii, energoalimentare, telecomunicatii si protectia mediului.
Modernizarea infrastructurii si suprastructurii feroviare pe cele doua sectiuni Brasov - Apata (Lot 1) si Cata - Sighisoara (Lot 3), in lungime totala de aproximativ 86 de km, va contribui la atingerea obiectivului principal de promovare a mobilitatii sustenabile pe sectiunea Frontiera Ungara - Curtici - Arad - Simeria - Sighisoara - Brasov, prin:
- cresterea vitezei de circulatie la 160 km/h;
- reducerea duratei de calatorie;
- cresterea gradului de siguranta feroviara;
- facilitati pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusa;
- introducerea sistemelor moderne de semnalizare si de management al traficului;
- imbunatatirea gradului de confort oferit calatorilor in statiile de cale ferata.
”Semnarea acestui contract este o etapa din lungul drum pe care trebuie sa il parcurgem in cel mai scurt timp posibil pentru a readuce calea ferata din Romania acolo unde ii este locul. Desi, astazi, dupa mai bine de 19 termene in justitie, s-a semnat unul dintre cele mai importante contracte ca si valoare nu sunt chiar atat de bucuros din prisma faptului ca Romania a pierdut, totusi, circa 330 milioane euro, din cauza faptului ca nu s-a reusit semnarea acestui contract anul trecut.
Am fost printre primele tari care au inteles importanta acestui mod de transport dar, din pacate, mai ales dupa 1990, o serie de decizii gresite au afectat in mod direct dezvoltarea acestui sector. Unii pasi au fost deja facuti de cand am preluat mandatul de ministru dar este necesara o intensificare a eforturilor. Ne concentram pe dezvoltarea infrastructurii feroviare si a innoirii materialului rulant.Genul acesta de contracte precum cel semnat astazi trebuie sa devina o obisnuinta la nivelul caii ferate.
Mi-as dori ca toate companiile noastre din calea ferata sa vina cu proiecte bine scrise pentru ca numai asa putem sa facem fata concurentei de pe piata europeana. In conditiile in care Comisia Europeana a propus ca 2021 sa fie Anul european al cailor ferate, pentru a sprijini realizarea obiectivelor Pactului ecologic european in domeniul transporturilor, cred ca este clar pentru toata lumea cat de important este locul pe care il ocupa transportul feroviar in economia nationala. De aceea am spus si o repet: cei care sunt acum la conducerea companiilor de stat din acest domeniu trebuie sa vina urgent cu rezultate care sa determine pe termen scurt si mediu dezvoltarea sustenabila a caii ferate”, a spus ministrul Lucian Bode.
 
C4E FORUMCOVID-19ALLBIMACADTeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere