Agenda Constructiilor
Vineri, 10 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - EY: Baza de impozitare se naste prin efectuarea tranzactiilor de catre contribuabil
EY: Baza de impozitare se naste prin efectuarea tranzactiilor de catre contribuabil
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 13 Feb 2020 11:35
E chipa de avocati a Radu si Asociatii SPRL formata din Alex Slujitoru (Senior Managing Associate), Andrei Boian (Senior Associate) si Ana Mihai (Senior Associate) a asistat cu succes unul dintre principalii actori din domeniul retelelor de date, obtinand anularea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a actului de control emis de ANAF, cu incalcarea prescriptiei dreptului de a stabili creante fiscale.
Solutia instantei supreme, desi nu este singulara, confirma inca o data esenta dispozitiilor din vechiul cod de procedura fiscala, potrivit carora baza de impozitare se naste prin efectuarea tranzactiilor de catre contribuabil, iar nu prin depunerea declaratiilor fiscale, asa cum sustin de mai bine de 15 ani autoritatile fiscale. In situatia supusa judecatii, autoritatile fiscale au verificat contribuabilul pentru perioada fiscala 2009 desi activitatea de inspectie fiscala a fost initiata in anul 2015, data la care dreptul ANAF de a stabili creante fiscale era deja prescris.
Modalitatea in care organele fiscale au interpretat in toti acesti ani legea procedural fiscala a fost una abuziva, de natura a le extinde cu un an dreptul de a verifica fiscal un contribuabil. Practic, se ajungea la un termen de prescriptie de sase ani in loc de cinci ani, cat prevedea Codul de procedura fiscala, a declarat Alex Slujitoru, Senior Managing Associate in cadrul Radu si Asociatii SPRL.
Este un moment al maturizarii ce vizeaza deopotriva societatea civila si instantele - nu mai este acceptabil ca un contribuabil sa fie urmarit, verificat si pus sa plateasca in orice conditii, ci trebuie sa acordam importanta si regulilor de procedura - in esenta felului in care se desfasoara activitatea de control fiscal, a mai adaugat acesta.
In acelasi timp, Inalta Curte de Casatie si Justitie a obligat autoritatea fiscala sa restituie sumele achitate de contribuabil in temeiul actului de impunere anulat impreuna cu dobanda legala aferenta, calculata de la momentul platii si pana la restituirea efectiva.
Cu toata opozitia Fiscului, care a sustinut ca instanta nu doar ca nu poate dispune plata de dobanda pentru ca aceasta ar fi o procedura separata, ci chiar ca nu poate dispune restituirea insasi, pentru ca ea are loc numai „la cerere”, iata ca, din nou, Inalta Curte se dovedeste a fi garantul suprem al infaptuirii actului de justitie, restabilind situatia anterioara si acordand despagubirile cuvenite contribuabilului, a declarat Emanuel Bancila, coordonatorul practicii de controverse fiscale din cadrul Radu si Asociatii SPRL.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelALLBIMACADCOVID-19
COVID-19
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
elmas 2017
ssab ag antrepriza generala
rigips
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

hilti
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014


SONDAJ de OPINIE - Agenda Constructiilor & Fereastra
Impactul pandemiei Covid-19 pentru industria de constructii si domeniile conexe

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere