Agenda Constructiilor
Luni, 23 Septembrie 2019
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - OAR: Scopul obtinerii autorizatiei de construire este un interes de siguranta publica
OAR: Scopul obtinerii autorizatiei de construire este un interes de siguranta publica
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 23 Mai 2019 11:24
Scopul autorizatiei de construire este a de a asigura siguranta publica si de a ajuta statul sa tina evidenta interventiilor si investitiilor care se realizeaza in domeniul constructiilor, fie publice sau private, civile sau rezidentiale. Ca urmare a recentelor declaratii de presa ale premierului Romaniei, doamna Viorica Dancila, privind eliminarea autorizatiei de construire pentru anumite investitii publice, Ordinul Arhitectilor din Romania aduce urmatoarele clarificari:
- Obtinerea autorizarii interventiilor prin constructii este conditionata de parcurgerea unor proceduri. Acestea sunt menite sa asigure protejarea unor valori sociale, a securitatii, a sanatatii umane si publice, a salubritatii si a patrimoniului arheologic, construit si natural. Respectarea normelor de protectia mediului cu evitarea riscurilor naturale sau antropice este astfel obligatorie, iar o astfel de responsabilitate nu poate fi asumata doar de profesionistii din domeniul constructiilor prin documentatia de proiect, ci revine integrat si administratiei publice, care are obligatia sa vegheze la siguranta publica.
- Incadrarea investitiei in strategia de amenajare a teritoriului pentru o dezvoltare integrata si durabila necesita, in concret, verificarea unor standarde de siguranta si de calitate in constructii. Acestea sunt instituite prin norme tehnice, a caror respectare este asigurata de catre institutii specializate. Nerespectarea acestor prevederi este incadrata drept caz de indisciplina in constructii si este sanctionata contraventional sau penal, dupa caz.
- In cadrul temei de finantare, investitiile publice sunt verificate pentru respectarea procedurilor privind etapele de proiectare si executie, prevazand inclusiv termene rezonabile, ceea ce necesita intotdeauna obtinerea autorizatiei de construire.
Daca exista o zona unde este binevenita interventia prim-ministrului, acesta este in directia vointei politice pentru eficientizarea procedurii administrative, in vederea asigurarii celeritatii si clarificarii procedurilor administrative. Exceptarea autoritatilor publice de la parcurgerea unor pasi esentiali, mai exact de verificare specializata a documentatiei investitiei, este un act riscant si discriminatoriu, incurajand indisciplina in constructii si nerespectarea legii. Cum scopul obtinerii autorizatiei de construire este o chestiune de siguranta publica, ne aratam disponibilitatea catre prim-ministru de a aduce clarificari si propuneri de simplificare a procedurilor, pentru ca investitiile publice sa fie realizate la un nivel de calitate corespunzator, respectand legile domeniului.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
Licente bimghid_proiectareACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 145 (Septembrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere