Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - TERMINALUL intermodal Sebes de 25 milioane euro va fi construit pana in 2023
TERMINALUL intermodal Sebes de 25 milioane euro va fi construit pana in 2023
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 19 Iul 2019 14:45
Initiativa ADR Centru pentru realizarea unui terminal intermodal in judetul Alba prinde tot mai mult contur. Conform rezultatelor chestionarului realizat de Agentie cel mai bun amplasament a fost selectat in municipiul Sebes, in zona nodului rutier A1-A10, iar in urma intalnirilor de lucru de la Alba Iulia au fost stabiliti pasii necesari pentru ca aceasta initiativa sa se concretizeze intr-o investitie estimata la peste 25 milioane euro. Recent Ministerul Transporturilor si-a asumat modificarea POIM 2014-2020 pentru ca terminalul intermodal de la Sebes sa poata fi finantat pana la finalul anului 2023.
Dezvoltarea economica a Regiunii Centru presupune si valorificarea optima, in parteneriat cu administratiile locale, a oportunitatilor de realizare a unor proiecte de investitii mari pentru Regiunea Centru, cum sunt si cele referitoare la modernizarea solutiilor de transport de marfa. Acest lucru este in deplina concordanta cu decizia CDR Centru de a se realiza trei proiecte de investitii prioritare pentru regiune, prin dezvoltarea de terminale intermodale si introducerea acestor proiecte in Masterplanul de Transport al Romaniei. ADR Centru a realizat studiul de prefezabilitate pentru dezvoltarea unui terminal intermodal in judetul Alba, prin care au fost identificate locatiile Coslariu si Sebes pentru amplasarea acestui terminal. Zona Alba-Iulia - Sebes, aflata in proximitatea nodului rutier A1-A10, cu conexiuni directe catre Sibiu, Cluj Napoca si vestul Europei, situata si foarte aproape de Gara Vintu de Jos, prin care se tranziteaza anual - pe calea ferata - cel mai mare volum de marfa din Romania, este pozitia asupra careia s-au decis reprezentantii administratiei publice de la nivel local, respectiv Consiliul Judetean Alba si Primaria Sebes. Aici exista teren, se poate realiza usor conexiunea cu sistemele de transport si, mai ales, se faciliteaza legatura cu investitorii privati din zona industriala Sebes-Alba.
Deoarece unul dintre primele lucruri avute in vedere pentru demararea acestei investitii se refera la organizarea unei intalniri de lucru cu Ministerul Transporturilor, in vederea definitivarii procedurilor pentru includerea terminalului intermodal din Sebes in Masterplanul General de Transport al Romaniei (MPGT), ADR Centru a initiat aceasta reuniune informala, ca un pas firesc in promovarea investitiei. Ca atare, in aceasta saptamana, Organismul Intermediar pentru Transport, care implementeaza Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) in cadrul Ministrului Transporturilor a gazduit o intalnire cu grupul de lucru format in judetul Alba pentru promovarea proiectului de terminal intermodal de la Sebes. Alaturi de delegatia ADR Centru, condusa de directorul general Simion Cretu, au participat la intalnire delegatiile Consiliului Judetean Alba, condusa de vicepresedintele Marius Hategan si a Primariei Municipiului Sebes, condusa de primarul Dorin Nistor. Gazda a fost directorul general al OI Transport, domnul Catalin Costache, alaturi de care s-au aflat reprezentanti ai Ministerului Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management pentru POIM, ai Directiei Generale Investitii, Proiecte Strategice si Monitorizare din cadrul Ministerului Transporturilor, precum si ai Bancii Europene pentru Investitii (BEI), prin initiativa JASPERS de asistenta comuna in vederea sprijinirii proiectelor de dezvoltare din regiunile europene.
La intalnirea de la Bucuresti s-a discutat despre posibilitatile de sustinere a investitiei prin POIM 2014-2020, tinand cont de faptul ca proiectul de la Sebes - fiind un proiect nou - nu este inclus in MPGT, documentul strategic care fundamenteaza investitiile finantate din fonduri europene in sectorul Transport. Intalnirea, care a durat peste 2 ore, s-a concentrat pe aspecte tehnice precum modificarea MPGT pentru a include si alte proiecte de terminale inter si multimodale, precum si pe mecanismele de utilizare a ajutorului de stat pentru acest tip de proiecte. A fost analizata posibilitatea de a obtine sprijin din partea JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) pentru pregatirea proiectului in vederea finantarii, in paralel cu stabilirea structurii si a modului de constituire a parteneriatului pentru proiect. Concluziile au fost favorabile proiectului de terminal intermodal de la Sebes, reprezentantii Ministerului Transporturilor asumandu-si promovarea unor modificari ale POIM 2014 - 2020 care, in cazul in care ar fi aprobate, ar permite nu numai obtinerea de sprijin pentru pregatirea documentatiei, ci si accesul la finantare pentru investitie in cadrul actualului program, ceea ce ar accelera operationalizarea terminalului.
”Am facut multi pasi importanti de la intalnirea initiala desfasurata cu mai putin de o luna in urma. Avem stabilit un grup de lucru, exista deschidere la Ministerul Transporturilor, Primaria Sebes va face demersurile pentru obtinerea terenului aferent si avem sansa obtinerii finantarii europene pentru investitie, la care Consiliul Judetean Alba va contribui cu 50% din valoarea co-finantarii. Initiativa noastra pentru dezvoltarea transportului multimodal va aduce beneficii importante asupra dezvoltarii regiunii, atat din punct de vedere economic cat si de mediu. Vom urmari in continuare modul in care sunt solutionate problemele, pentru ca aceasta investitie sa fie realizata pana la sfarsitul anului 2023, daca se vor obtine sumele necesare din fonduri europene prin POIM”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
CDS
theda mar
rigips
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
viarom
concelex
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
siniat
ness project
leviatan
Ubitech
Acvatot 2019
noark

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander