Agenda Constructiilor
Joi, 17 Octombrie 2019
Teraplast 2019
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - UE sustine reducerea stocului de credite neperformante existent in sectorul bancar
UE sustine reducerea stocului de credite neperformante existent in sectorul bancar
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 03 Apr 2019 06:19
UE incurajeaza dezvoltarea pietelor secundare pentru creditele neperformante, care le-ar permite bancilor sa gestioneze sau sa vanda mai usor credite neperformante. Ambasadorii la UE au aprobat pozitia Consiliului cu privire la o propunere de directiva care armonizeaza normele privind modul in care institutiile financiare nebancare pot cumpara contracte de credit de la banci. Scopul noilor norme este de a reduce stocurile existente de credite neperformante ale bancilor si de a preveni acumularea lor in viitor.
Intrucat Consiliul si-a adoptat pozitia, presedintia poate incepe negocierile cu Parlamentul European de indata ce acesta este pregatit sa negocieze.
“Reducerea stocului existent de credite neperformante din sectorul bancar si prevenirea acumularii lor in viitor sunt esentiale pentru a garanta stabilitatea sistemului financiar al UE. Pozitia adoptata astazi de Consiliu creeaza un cadru de reglementare clar pentru achizitionarea si administrarea creditelor neperformante, ceea ce va duce la dezvoltarea unor piete secundare eficiente. Aceasta este esentiala pentru consolidarea uniunii bancare.” Eugen Teodorovici, ministrul finantelor din Romania si presedinte al Consiliului
Un credit bancar este in general considerat neperformant atunci cand trec mai mult de 90 de zile fara ca debitorul (o societate sau o persoana fizica) sa plateasca dobanda sau transele convenite sau atunci cand devine putin probabil ca debitorul il va rambursa. In conformitate cu noile norme propuse, bancile vor putea sa gestioneze mai bine creditele care devin neperformante datorita imbunatatirii conditiilor de vanzare a creditelor catre terti.
In prezent, potentialii cumparatori de credite neperformante se confrunta cu bariere in calea achizitiilor transfrontaliere de credite din cauza diferitelor regimuri de reglementare din statele membre. Aceasta situatie a dus la o piata secundara ineficienta a creditelor neperformante, cu o cerere scazuta, o concurenta slaba si preturi mici de oferta. Noua directiva propusa elimina obstacolele din calea transferului creditelor neperformante de la banci catre institutiile financiare nebancare si simplifica si armonizeaza cerintele de autorizare pentru serviciile de administrare de credite pe intreg teritoriul UE, fara a aduce atingere normelor nationale care impun anumite cerinte suplimentare pentru serviciile de administrare de credite.
In acelasi timp, drepturile debitorilor vor fi protejate si garantiile prevazute de normele UE aplicabile privind protectia consumatorilor raman in vigoare.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
Licente bimghid_proiectareACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 146 (Octombrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere