Agenda Constructiilor
Marti, 01 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - UNSAR: 5 miliarde euro, daune neacoperite prin asigurare in caz de cutremur
UNSAR: 5 miliarde euro, daune neacoperite prin asigurare in caz de cutremur
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 24 Ian 2020 06:03
Romania este unul dintre statele europene expuse in mod semnificativ la dezastre naturale, in special la cutremure si inundatii, avertizeaza reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – UNSAR, care au elaborat recent si dat publicitatii un document de pozitie, intitulat „Asigurarile pentru locuinte - protectie impotriva dezastrelor naturale”.
Potrivit documentului de pozitie al UNSAR, Romania este unul dintre statele europene expuse in mod semnificativ la dezastre naturale, in special la cutremure si inundatii. Conform raportului de tara (RO-RISK) publicat de IGSU, au fost identificate o serie de pericole ca fiind probabile sa apara pe teritoriul Romaniei. Evaluarea acestor riscuri a fost realizata pe date istorice privind impactul fiecarui risc. Astfel, au fost identificate si clasificate ca dezastre naturale urmatoarele: cutremurele, inundatiile, alunecarile de teren, seceta si incendiile de padure.
Romania este o tara cu un grad de risc seismic ridicat, determinat atat de zona Vrancea cat si de alte 13 surse seismice situate pe teritoriul Romaniei, dar si al Bulgariei, Serbiei si Ungariei. Zona Vrancea este insa cea mai activa si periculoasa, un cutremur cu originea in Vrancea putand afecta doua treimi ale teritoriului tarii noastre, dar si zone din Moldova si Bulgaria.
In Romania se produc in medie:
- doua-trei cutremure majore pe secol, cu magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter;
- doua cutremure pe an cu magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter;
- cutremure de intensitate mai mica (o data la doua zile).
In cazul unui cutremur similar celui din 1977, cifrele arata ca ar fi afectate aproximativ 850.000 de locuinte, adica peste 10% din fondul locativ al tarii, iar pagubele materiale s-ar situa intre 3,8 miliarde euro si 6,6 miliarde euro, din care valoarea pagubelor aferente locuintelor asigurate ar reprezenta circa 1,5 miliarde euro, conform datelor de specialitate. Cu toate acestea, in Romania, gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor este unul extrem de scazut, doar 19% din cele aproximativ 9 milioane de locuinte din Romania fiind asigurate printr-o polita obligatorie PAD, iar 16% au si o asigurare facultativa. Rezulta, astfel, o lipsa majora de protectie prin asigurare in cazul locuintelor, ce poate ajunge, in cazul unui dezastru, chiar si la 5 miliarde euro, daune neacoperite prin polite de asigurare.
Printr-o comparatie a gradului autohton de penetrare a asigurarilor de locuinte cu gradul din alte state ale Europei Centrale si de Est, se observa ca acesta din urma este semnificativ mai mare, in conditiile in care in statele respective nu exista o legiferare a unui program obligatoriu de asigurare. Astfel, in tari precum Polonia, Cehia, Slovenia sau Slovacia, gradul de penetrare a asigurarilor de locuinte a ajuns la 50%, iar in Ungaria, la 70%. Pentru a descarca documentul de pozitie, cu date statistice, elaborat de UNSAR, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
BIMhiltiALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 190 (Mai 2025)
 

Autentificare

Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
TECNIC
CONCEPT STRUCTURE
MCA
AED
MAKITA
SSAB
quadratum
ELECTROGRUP
leviatan
theda mar
EURO BUILD
Eco Garden Construct
BogArt
KADRA
concelex
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
GEWISS
CDS
strabag nivel 1
Daikin
SIGM
Acvatot 2019
Ubitech
Arduro
noark

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor