Agenda Constructiilor
Vineri, 17 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - USR: Reabilitarea spitalelor trebuie sa rezolve problemele de risc seismic
USR: Reabilitarea spitalelor trebuie sa rezolve problemele de risc seismic
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 07 Mar 2018 07:58
Biroul de presa al Uniunii Salvati Romania (USR) a dat publicitatii un comunicat prin care informeaza ca membrii acestui partid parlamentar au initiat recent un proiect de lege care are ca scop o expertizare reala a gradului de pericol seismic al tuturor cladirilor ce functioneaza ca spital, policlinica sau dispensar medical.
Potrivit comunicatului, pentru a garanta investitiile facute de catre autoritatile centrale si locale in consolidarea si reabilitarea imobilelor ce au utilitatea de spital, policlinica sau dispensar medical, proiectul propune ca toate documentatiile pentru investitii in cuantum de peste 450.000 de lei vor contine in mod obligatoriu o expertiza tehnica seismica, avand o vechime de cel mult 10 ani.
„Expertizarea cladirilor din sistemul sanitar pentru stabilirea gradului de pericol seismic si responsabilizarea cheltuielilor bugetare ce au in vedere consolidarea si reabilitarea acestora sunt masuri necesare si obligatorii pentru a garanta siguranta cetatenilor si interventii eficiente in situatii de urgenta, pentru ca tragedii similare celor din 4 martie 1977 sa nu se mai poata repeta in Romania”, a declarat senatorul USR Cristian Ghica, unul dintre initiatorii proiectului.
Conform propunerii initiatorilor, pana la termenul de 1 iunie 2020, toate cladirile utilizate ca spital, policlinica sau dispensar medical ar urma sa fie expertizate in vederea incadrarii acestora intr-o categorie de risc seismic, exceptie facand cele deja expertizate dupa data de 1 ianuarie 2010.
USR reclama ca spitalele au fost reabilitate fara consolidare seismica
USR mai arata ca situatia unitatilor sanitare din Romania e una extrem de grava chiar dincolo de lipsa de medicamente si personal sau de conditiile ce nu corespund normelor tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea. Problemele sunt de asemenea natura incat multe unitati sanitare sunt in situatia de a reprezenta un pericol public pentru pacienti in cazul unui seism, chiar al unui seism moderat. Astfel, dupa cum sustin parlamentarii USR, din 3,5 milioane de metri patrati de suprafata utila reprezentand suprafata totala a spitalelor la nivel national, aproximativ o treime, sau un milion de metri patrati, sunt in cladiri incadrate la clasa I sau II de risc seismic. Mai mult, circa cinci sute de mii de metri patrati, sau aproximativ 14% din totalul suprafetei totale utile din spitale este in cladiri incadrate cu grad de risc seismic I sau II care au fost reabilitate in ultimii zece ani. In aceasta situatie se afla unitati de toate dimensiunile, pornind de la policlinici locale la institutul de cardiologie „C.C. Iliescu” din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Majoritatea reabilitarilor de acest fel au fost facute pe bani publici.
„Reabilitarea unitatilor sanitare fara adresarea problemelor de fond, precum cea a riscului seismic, dincolo de pericolul evident pentru personal si pacienti reprezinta un pericol infrastructural generalizat in cazul unui seism major. Pierderea unei unitati sanitare intr-o situatie de urgenta poate duce indirect la pierderea a sute, daca nu mii de vieti care altfel ar fi putut fi salvate”, a mai explicat Cristian Ghica.
Scopul proiectului este de a spori gradul de constientizare privind pericolul seismic cu posibile consecinte agravante in situatii de urgenta in cazul unitatilor sanitare, dupa cum explica USR. Totodata, initiativa respectiva va responsabiliza administratorii unitatilor sanitare privind pericolul seismic si va genera importante economii bugetare pe termen mediu si lung, prin asigurarea investitiilor intr-o cladire expertizata tehnic recent din punct de vedere seismic, cu rezolvarea deficientelor de structura ale unitatilor sanitare. Nu in ultimul rand, initiativa va creste gradul de siguranta al cladirilor si, implicit, al persoanelor deservite zilnic de unitatile sanitare.
Proiectul a fost semnat de parlamentari de la toate partidele, atat din Senat cat si din Camera Deputatilor, inclusiv din partea minoritatilor nationale, si - dupa cum sustine USR - are sanse reale de a deveni lege.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
rigips
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
strabag nivel 1
quadratum
Ubitech
theda mar
EDIT-Structural
CDS
leviatan
concelex
CONCEPT STRUCTURE
ness project
noark
Acvatot 2019
viarom

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander