Agenda Constructiilor
Marti, 26 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - COLLIERS: 87% dintre angajati nu au acasa spatii pentru activitati profesionale
COLLIERS: 87% dintre angajati nu au acasa spatii pentru activitati profesionale Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 22 Mai 2020 12:27
Lucrul de acasa este o provocare pentru cea mai mare parte dintre romanii care au lucrat remote in contextul epidemiologic actual. Doar 13% dintre ei spun ca au spatiu dedicat activitatii profesionale la domiciliu, la jumatate fata de nivelul din tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui studiu realizat de Colliers International in tarile din regiune, printre care si in Romania. In acest context, cei mai multi se simt izolati si duc lipsa intalnirilor cu colegii, chiar daca munca de acasa a insemnat pentru o parte dintre ei un echilibru mai bun intre viata personala si cea profesionala.
In lipsa unui birou sau a unui spatiu de lucru dedicat in cadrul locuintei, 45% dintre romani spun ca sufrageria este locul principal in care isi desfasoara activitatile de serviciu, la fel cum se intampla si in cazul a jumatate dintre respondentii din Europa Centrala si de Est. In aceste conditii, 40% dintre respondentii spun ca intampina dificultati sa lucreze de acasa si simt ca uneori au capacitate scazuta de concentrare intrucat in acelasi spatiu isi desfasoara activitatile scolare sau de relaxare si copiii lor.
De acasa, jumatate dintre respondentii romani la studiul Colliers International recunosc faptul ca se simt izolati de colegi si doar 27% se simt in continuare conectati la munca de echipa. In schimb, in tarile din Europa Centrala si de Est este tocmai invers - 62% dintre respondenti sustin ca sunt la fel de conectati cu echipa si daca lucreaza de acasa si doar 29% se simt izolati.
Intalnirile spontane cu colegii le lipsesc cel mai mult angajatilor din regiune atunci cand lucreaza de acasa (68%). In Romania, 75% dintre respondenti simt insa mai ales lipsa interactiunii fizice cu colegii pe parcursul unei zile de lucru. Pentru 67% reprezinta o provocare faptul ca nu exista o delimitare clara intre viata de la birou si doar 42% indica intalnirile spontane cu colegii printre aspectele care le lipsesc cel mai mult de cand lucreaza de acasa.
”In viitor, birourile vor prinde viata si ar putea fi reimaginate drept adevarate hub-uri de cultura organizationala si identitate, in care biroul va purta rolul de catalizator al intalnirilor, conectarii sociale, organizare de evenimente si intalniri, cat si socializare. Avem in lucru mai multe proiecte de reamenajare in aceasta perioada si este cert ca tot mai multi angajatori regandesc acum structura biroului, respectiv modul in care acesta va fi folosit mai departe de catre angajati, ceea ce poate insemna redefinirea spatiilor de birouri asa cum le stiam inainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19”, este de parere Andrei Voica, Director Project Management & Workplace Consultancy, Office Advisory in cadrul Colliers International.
”Spontaneitatea sta la baza creativitatii si inovatiei, intareste relatiile de munca, lucru care ajuta compania sa progreseze. Prin contactul fizic cu ceilalti colegi invatam unii de la altii, impartasind experienta si cunostinte, aspecte care nu pot fi realizate intr-un mediu digital. Interactiunea sociala este o parte esentiala a modului in care oamenii intretin comunitatile”, completeaza Dominique Bogdanas, Associate Workplace Solutions Services in cadrul Colliers International.
Echilibrul dintre viata profesionala si cea personala s-a imbunatatit
Insa, chiar si in aceste conditii, romanii au continuat sa lucreze eficient. Cei mai multi respondenti (ECE - 51%, Romania- 54%) considera ca au ramas la fel de productivi si in perioada de lucru la distanta, iar pentru 21% dintre respondentii din tarile ECE si 23% dintre cei din Romania productivitatea chiar a crescut. Totodata, 44% dintre respondentii romani spun ca echilibrul dintre viata profesionala si cea personala s-a imbunatatit de cand casa a devenit si spatiu de lucru, procent mai mare decat cel inregistrat in tarile din Europa Centrala si de Est.
Cele mai multe dintre firmele care pun accent acum pe munca la distanta aveau deja implementat conceptul “work from home”, din perioada anterioara pandemiei. Concret, atat la nivelul tarilor din Europa Centrala si de Est, cat si in Romania, peste 60% din respondenti au lucrat ocazional de acasa, iar 31% dintre cei intervievati in Romania si 23% in tarile din regiune spun ca nu au lucrat remote deloc inainte de pandemie.
Studiul a fost realizat in perioada martie-aprilie in 25 de tari in care Collies International opereaza, prin colectare online de date in randul a aproape 4.400 de respondenti dintre care aproximativ un sfert din tarile din Europa Centrala si de Est.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLPLANCOVID-19AUTODESKelmas_1octVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
hidroplasto
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
hilti
CELCO 2020
rigips
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere