Agenda Constructiilor
Joi, 21 Octombrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - eJobs: 64% dintre candidatii 45+ spun ca varsta este un obstacol la angajare
eJobs: 64% dintre candidatii 45+ spun ca varsta este un obstacol la angajare Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 24 Aug 2021 10:57
Discriminarea pe baza de varsta este principala problema cu care se confrunta candidatii 45+ la angajare, arata un sondaj derulat recent de eJobs, liderul pietei de recrutare din Romania. 64% dintre participantii la studiu considera varsta un impediment atunci cand isi cauta un job nou. Urmatoarele obstacole pe care candidatii de peste 45 de ani spun ca le intampina la angajare sunt faptul ca au prea multa experienta, asteptarile salariale ridicate si lipsa de oportunitati profesionale in domeniul pentru care sunt pregatiti.
In plus, peste 59% dintre angajatii de peste 45 de ani considera ca, desi sunt suficiente joburi pentru segmentul de varsta din care fac parte, sunt preferati tinerii. Aproape 20% cred ca nu sunt suficiente posturi libere pentru ei, in timp ce 14% sunt de parere ca oferta de joburi nu se suprapune pe domeniul lor de pregatire.
„Si angajatorii recunosc ca aceasta este categoria de candidati cu cele mai multe provocari la angajare, principalele motive invocate fiind nivelul scazut de digitalizare si de flexibilitate. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont si de faptul ca ei reprezinta categoria de varsta care aplica cel mai putin: din 1,1 milioane de aplicari, cate inregistram lunar in platforma, doar 103.000 vin din partea acestui segment de candidati”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania.
Sondajul eJobs mai arata ca provocarile mentionate de cei de peste 45 de ani ii determina sa faca anumite concesii cand vine vorba despre alegerea unei noi oportunitati in cariera. Fiind intrebati ce compromisuri ar fi dispusi sa faca pentru un loc de munca, peste 45,3% au spus ca ar face o reconversie profesionala, 16,5% ar accepta un salariu mai mic decat cel actual, 8,4% s-ar muta in alta tara, 7% s-ar reloca in alt oras si tot atatia ar fi dispusi sa invete sa lucreze pe calculator. Pe de alta parte, 15,8% dintre respondenti nu ar accepta sa faca niciun fel de compromis.
„Desi acesti candidati au o serie de avantaje fata de cei mai tineri - sunt foarte stabili, punctuali, au, pe anumite paliere, un grad mai ridicat de anduranta - din pacate, acumuleaza minusuri in ochii angajatorilor cand vine vorba de nivelul de digitalizare, de usurinta cu care se pot integra in echipe tinere sau de flexibilitatea pe care o manifesta in a face lucruri noi ori in a iesi din zona de confort”, mai spune Raluca Dumitra.
Conform sondajului eJobs, 38% dintre acestia fie nu folosesc tehnologia la jobul actual, fie intampina constant greutati in utilizarea acesteia. In plus, 53,4% isi exprima parerea in echipa doar cand li se cere acest lucru, in timp ce 12,8% nu isi expun deloc punctul de vedere la locul de munca de frica pierderii jobului in favoarea cuiva mai tanar. Sondajul eJobs mai arata ca 41,9% dintre candidatii de peste 45 de ani fie nu au subiecte comune de discutie cu colegii lor, fie cred ca exista diferente de mentalitate cauzate de varsta.
Sondajul a fost realizat in perioada 26 iulie-10 august, pe un esantion de 1.276 de specialisti/salariati cu studii superioare, manageri, muncitori, someri, casnici si patroni/asociati care fac parte din categoria de varsta 45+.
 
gamma_2021VideoConfAC-iulTERAPLASTjungheinrichAUTODESKALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
hilti
rigips
leviatan
strabag nivel 1
hidroplasto
Acvatot 2019
leviatan
cv water 2021
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
bienala
ef-de-n
econet
AHK 2018
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere