Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - PWC: Inegalitatile dintre femei si barbati in munca s-au accentuat in pandemie
PWC: Inegalitatile dintre femei si barbati in munca s-au accentuat in pandemie Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 08 Mar 2022 10:52
Inegalitatile dintre femei si barbati pe piata muncii s-au accentuat in timpul pandemiei, stergand cel putin doi ani din progresul inregistrat in ultimul deceniu, potrivit raportului PwC "Women in Work Index", care arata ca acum vor fi necesari ani si chiar decenii pentru a reduce decalajele.
Dupa 10 ani de progrese lente, dar consistente, ale femeilor, indicele a scazut pentru prima data in istoria sa, iar cei doi factori principali care au contribuit la aceasta scadere au fost somajul mai ridicat si ratele reduse de participare a femeilor pe piata muncii in perioada cea mai grava a pandemiei. Responsabilitatile legate de ingrijirea copiilor si de munca domestica au jucat un rol semnificativ in determinarea femeilor sa paraseasca piata muncii, mai arata raportul.
Estimarile arata, astfel, ca vor fi necesari 33 de ani pentru ca rata de participare a femeilor la forta de munca sa o egaleze pe cea de 80% a barbatilor, noua ani pentru a egala rata actuala a somajului din randul barbatilor si 63 de ani pentru a elimina diferenta de salarizare.
"Pandemia COVID-19 a facut ca obiectivul egalitatii de gen pentru femeile de pe piata muncii sa fie o provocare si mai mare. Pentru a inversa regresul inregistrat in ceea ce priveste rezultatele femeilor in materie de ocupare a fortei de munca, avem nevoie ca guvernele si companiile sa vina cu politici eficiente care sa ia in considerare in mod explicit nevoile femeilor si ale altor grupuri dezavantajate. Acest lucru este esential daca dorim sa imbunatatim egalitatea si sa obtinem un viitor mai echitabil pentru toata lumea, atat la locul de munca, cat si in societate", a declarat Larice Stielow, Senior Economist PwC UK.
Indicele estimeaza un "decalaj COVID-19", care compara pierderile de locuri de munca cu cresterea ocuparii fortei de munca preconizata inainte de pandemie, constatand ca sunt cu 5,1 milioane mai multe femei in somaj si cu 5,2 milioane mai putine femei care muncesc, fata de ceea ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi avut loc pandemia.
Cresterea ratei de ocupare a fortei de munca in randul femeilor in cadrul OCDE ar putea creste PIB-ul OCDE cu 6 trilioane de dolari pe an. In acelasi timp, reducerea diferentelor de remunerare intre femei si barbati ar putea creste castigurile femeilor in cadrul OCDE cu 2 trilioane de dolari pe an, arata raportul.
Potrivit analizei PwC, sunt necesare actiuni politice eficiente pentru a obtine o mai mare egalitate de gen la locul de munca la nivel mondial: optiuni de lucru flexibile care sa adreseze inegalitatile generate de ingrijirea neremunerata si munca domestica, concediul parental platit egal, care sa contribuie la redistribuirea sarcinii inegale de ingrijire suportate de femei, programe de imbunatatire a competentelor, recalificare si antreprenoriat.
Si mai importanta va fi necesitatea ca guvernul si intreprinderile sa sprijine femeile pentru a beneficia de oportunitatile de angajare create de tranzitia economiilor OCDE catre un nivel net zero.
Noua Zeelanda ocupa primul loc in topul tarilor cu cele mai mari progrese pe piata muncii pentru femei, pentru prima data in istoria de 10 ani a indexului, urmata de Luxemburg si Slovenia.
Regatul Unit a urcat sapte pozitii (de pe locul 16 pe locul 9), fiind cea mai mare crestere in clasament dintre toate cele 33 de tari OCDE. In schimb, Canada a inregistrat cea mai mare scadere in clasament, coborand opt locuri, de pe 12 pe 20. Statele Unite au coborat patru locuri, de pe pozitia 22 pe 26.
Indicele PwC "Women in Work Index", aflat acum la cea de-a zecea editie, evalueaza rezultatele ocuparii fortei de munca a femeilor din cele 33 de tari OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica).
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
siniat
noark
MAKITA
theda mar
strabag nivel 1
Ubitech
viarom
EDIT-Structural
quadratum
concelex
rigips
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ness project
CDS
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander