Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - BASF: Scadere a afacerilor trimestriale, pe fondul reducerii preturilor unor produse
BASF: Scadere a afacerilor trimestriale, pe fondul reducerii preturilor unor produse
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 31 Oct 2023 16:05
Cifra de afaceri a grupului BASF in trimestrul al treilea din 2023 a fost de 15,7 miliarde de euro, in scadere cu 6,2 miliarde de euro comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Scaderea s-a datorat in principal preturilor considerabil mai mici, in principal in segmentele Materiale, Produse chimice si Tehnologii de suprafata. Preturile mai ridicate in segmentul Solutii agricole au avut un efect pozitiv. Totodata, performanta vanzarilor a fost afectata de volumele considerabil mai mici in toate segmentele. „Volumele vanzarilor au fost considerabil mai mici decat in acelasi ​​trimestru al anului precedent, in toate industriile care ne sunt cliente – cu exceptia industriei auto”, a declarat Dr. Martin Brudermüller, Presedintele Consiliului Director Executiv al BASF, prezentand cifrele trimestriale impreuna cu Dr. Dirk Elvermann, Chief Financial Officer.
 
 
Comparativ cu trimestrul trei al anului precedent, profitul inainte de impozite si dobanzi (EBIT) excluzand cheltuielile exceptionale a scazut cu 772 milioane de euro, pana la 575 milioane de euro, in conformitate cu estimarilor medii ale analistilor de 601 milioane euro, realizate de furnizorul de servicii de analiza Vara Research, in numele BASF, in octombrie 2023. Evolutia veniturilor a rezultat in principal din EBIT-ul excluzand cheltuielile exceptionale considerabil mai mici al segmentelor Produse Chimice, Nutritie si ingrijire, Solutii industriale si Materiale. Veniturile au scazut semnificativ si in divizia Altele. Segmentul Solutii agricole a crescut considerabil EBIT excluzand cheltuielile exceptionale, in timp ce segmentul Tehnologii de suprafata a crescut usor veniturile.
Cheltuielile exceptionale din EBIT s-au ridicat la minus 181 milioane euro in trimestrul al treilea din 2023, in principal din cauza masurilor de restructurare. La o valoare de 394 de milioane de euro, EBIT a fost considerabil sub valoarea aceluiasi trimestru din anul anterior, de 1,3 miliarde de euro.
 
 
Comparativ cu al treilea trimestru din 2022, profitul din operatiuni inainte de depreciere, amortizare si cheltuieli exceptionale (EBITDA inainte de cheltuieli exceptionale) a scazut cu 780 milioane de euro, pana la 1,5 miliarde de euro, iar EBITDA a scazut cu 892 milioane de euro pana la 1,4 miliarde de euro.
Venitul net a fost de minus 249 milioane de euro, comparativ cu 909 milioane de euro in acelasi trimestru al anului anterior. Pe langa EBIT-ul mai scazut, aceasta scadere a fost determinata de veniturile negative generale ale Wintershall Dea din cauza cheltuielilor exceptionale.
La 30 septembrie 2023, valoarea totala a activelor se ridica la 82,6 miliarde euro, cu 1,9 miliarde euro sub cifra de la finalul anului 2022. La 30 septembrie 2023, datoria neta se ridica la suma de 18,9 miliarde euro. Aceasta reprezinta o crestere de 2,6 miliarde de euro fata de sfarsitul anului 2022, dar o scadere de 1,4 miliarde de euro fata de 30 iunie 2023. Rata capitalurilor proprii la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2023 a fost de 48,8%, usor mai ridicata decat la sfarsitul anului 2022. „In ansamblu, acest lucru demonstreaza puterea financiara a BASF, cu un bilant solid si ratinguri bune de credit”, a spus dr. Dirk Elvermann.
Fluxurile de numerar din activitatile de exploatare au fost de 2,7 miliarde euro in trimestrul al treilea din 2023, peste nivelul de 2,3 miliarde euro raportat in trimestrul trei al anului precedent. „Aceasta este o imbunatatire remarcabila, avand in vedere venitul net semnificativ mai mic”, a spus Elvermann. Numerarul eliberat din fondul de rulment net s-a imbunatatit considerabil, cu 1,2 miliarde euro, comparativ cu trimestrul al treilea din 2022, ajungand la 1,9 miliarde euro. Imbunatatirea s-a datorat in primul rand reducerii stocurilor. Fluxul de numerar disponibil a ajuns la 1,5 miliarde de euro in al treilea trimestru al anului 2023, dupa 1,3 miliarde de euro in perioada similara a anului precedent.
 
 
Programele de economii vor contribui cu un total de 1,1 miliarde euro anual pana in 2026
BASF lucreaza constant la structurile sale de costuri pentru a-si imbunatati competitivitatea, in special in Europa. La sfarsitul lunii februarie 2023, compania a anuntat un program de economisire a costurilor concentrat pe Europa, precum si ajustarea structurilor Verbund din Ludwigshafen.
BASF se asteapta ca economiile anuale de costuri in zonele non-productie sa ajunga la mai mult de 600 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2024 si la peste 700 de milioane de euro pana la finalul anului 2026 – luand in considerare masurile legate de Europa in unitatile Global Business Services si Global Digital Services. Masurile suplimentare din aceste doua unitati de servicii din alte regiuni vor contribui cu inca 200 de milioane de euro. Elvermann: „Impreuna cu economiile de 200 de milioane de euro din adaptarea structurilor Verbund din Ludwigshafen, vom realiza economii totale anuale de aproximativ 1,1 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2026.”
 
 
Previziunile grupului BASF pentru anul 2023
In al patrulea trimestru al anului 2023, BASF se asteapta ca productia din industria chimica globala sa se stabilizeze in continuare. Cu toate acestea, perspectivele macroeconomice raman extrem de incerte in mediul actual de politica a ratei dobanzii si avand in vedere cresterea riscurilor geopolitice. Cresterea preturilor la materiile prime, in special, ar putea afecta cererea si marjele.
Totusi, BASF si-a mentinut evaluarea mediului economic global in 2023 (ipoteze de crestere din Raportul financiar semestrial 2023 al BASF; valori rotunjite la jumatate de puncte procentuale):
  • Cresterea produsului intern brut: 2,0%
  • Cresterea productiei industriale: 1,0%
  • Cresterea productiei chimice: 0,0%
  • Cursul de schimb mediu euro/dolar de 1,10 dolar per euro
  • Pretul mediu anual al petrolului (Brent) de 80 dolari per baril
 
Prognoza Grupului BASF pentru anul de afaceri 2023 publicata in Raportul financiar semestrial 2023 ramane, de asemenea, neschimbata:
  • Cifra de afaceri intre 73 si 76 de miliarde de euro
  • EBIT excluzand cheltuielile exceptionale intre 4,0 si 4,4 miliarde de euro
  • Rentabilitatea capitalului angajat (ROCE) intre 6,5 si 7,1%
  • Emisii de CO2 intre 17,0 si 17,6 milioane de tone metrice
"Intre timp, ne asteptam la o cifra de afaceri si EBIT excluzand cheltuielile exceptionale la limita inferioara a intervalelor respective”, a spus Brudermüller. Daca productia chimica nu se stabilizeaza, exista riscuri asociate unei scaderi suplimentare a volumelor si a unei reduceri a preturilor mai puternica decat era de asteptat.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
MAKITA
noark
theda mar
Ubitech
ness project
siniat
viarom
Acvatot 2019
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
leviatan
EDIT-Structural
concelex
quadratum

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander