Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - DEDEMAN va construi un magazin in apropierea viitorului centru IKEA Timisoara
DEDEMAN va construi un magazin in apropierea viitorului centru IKEA Timisoara
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 24 Mar 2022 12:15
Dedeman, cel mai mare retailer de bricolaj de pe piata locala, a achizitionat de curand, de la Tiriac Imobiliare, un teren in suprafata de 14,5 hectare in nordul Timisoarei, langa viitorul magazin Ikea, intr-o tranzactie intermediata de compania de consultanta imobiliara Colliers. Astfel, Dedeman isi consolideaza pozitia in orasul din Nord-Vestul tarii, unde mai detine inca doua magazine. Achizitia are potentialul unui catalizator pentru noi tranzactii semnificative in 2022, fiind un reper important in privinta lichiditatii pietei locale, contribuind astfel la cresterea increderii investitorilor.
„Dedeman a cumparat unul dintre cele mai bune terenuri din Timisoara, din punctul de vedere al potentialului imobiliar. Zona Dumbravita creste constant de cativa ani, iar aceasta tendinta va continua odata cu deschiderea magazinului Ikea si a directiei de expansiune a dezvoltarilor rezidentiale. In aceste conditii, viitorul proiect - indiferent de configuratia ce va fi decisa de noul proprietar - are toate sansele sa devina un magnet pentru intreaga regiune de Nord-Vest a tarii”, explica Sinziana Oprea, Director Land Agency in cadrul Colliers Romania.
Anul trecut, piata tranzactiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (rezidentiale, de retail, birouri, hoteluri, cu exceptia celor din agricultura si industriale) a inregistrat cea mai ridicata valoare din 2007 pana in prezent. Volumul total al tranzactiilor a depasit 800 de milioane de euro, in crestere de peste doua ori si jumatate fata de volumul estimat la 310 milioane euro in 2020, arata raportul anual Colliers pentru 2021.
Bucurestiul si zonele limitrofe au reprezentat aproximativ 75% din volumul nominal de tranzactii, estimeaza consultantii Colliers, explicand totodata ca exista numeroase tranzactii mari pentru proiecte mixte, unde nu este stabilita cu certitudine ponderea alocata de dezvoltatori diverselor sectoare. Dezvoltatorii de retail (inclusiv retailerii pe cont propriu) si cei de rezidential au fost extrem de activi, terenurile destinate proiectelor de acest tip reprezentand aproximativ 90% din total.
Dupa Bucuresti, consultantii Colliers au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de orase mari, cum sunt Timisoara, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Galati, Braila, Oradea, Sibiu, dar si pentru anumite orase cu o populatie mai mica, precum Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Calarasi.
Mai departe, anul 2022 a inceput cu o serie de tranzactii solide, care arata ca exista inca un interes puternic pentru piata imobiliara locala si, prin urmare, pentru cumpararea de terenuri pentru proiecte viitoare. De exemplu, fondul de investitii NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori din piata imobiliara din Europa Centrala si de Est, tocmai a achizitionat 17 hectare de teren pe strada Portului din Galati, pentru un proiect imobiliar mixt, intr-o tranzactie intermediata tot de catre de compania de consultanta imobiliara Colliers.
„In mod normal, dupa un an exceptional precum 2021 - care echivaleaza cu doi ani de dinainte de pandemie - am putea inclina sa credem ca anul urmator va fi un pic mai slab, deoarece dezvoltatorii vor dori sa ia o pauza, avand deja un stoc bun de terenuri si vor fi preocupati sa inceapa sa livreze proiecte. Dar un astfel de argument nu se potriveste bine cu interesul ridicat pe care il vedem in prezent in piata, asa ca ne asteptam mai degraba ca 2022 sa ofere rezultate destul de asemanatoare cu cele din 2021”, precizeaza Sinziana Oprea. „Totusi - completeaza ea -, nu putem neglija potentialul impact pe care escaladarea conflictului ruso-ucrainean il poate avea asupra pietei. Deocamdata, din fericire, semnele sunt foarte timide pe piata de terenuri”.
In ceea ce priveste evolutia preturilor, consultantii Colliers nu se asteapta la schimbari majore si puncteaza ca spatiul de manevra este limitat pentru proprietari. Acest lucru se datoreaza faptului ca dezvoltatorii se confrunta nu doar cu presiuni asupra chiriilor (in special in cazul birourilor), ci si cu o crestere generala a costurilor de constructie, ceea ce inseamna ca, in cazul proiectelor rezidentiale, vanzarile ar putea fi afectate, iar acest lucru limiteaza posibilitatea de a plati preturi mai mari pentru achizitia terenurilor. Cu toate acestea, terenurile cu o pozitie foarte buna si cu PUZ sau autorizatie de construire obtinute pot inregistra preturi cu 20-30% mai mari fata de terenuri similare fara autorizatii de construire.
O alta tendinta pe care consultantii Colliers o urmaresc in 2022 este deschiderea de noi subpiete care pot interesa investitorii, influentate in special de dezvoltarile de infrastructura. Pentru Bucuresti, acest lucru inseamna cresterea interesului pentru terenurile din zona Autostrazii A0, dar si a celor care ar putea beneficia de extinderea metroului din Berceni.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
quadratum
ness project
viarom
Ubitech
CDS
leviatan
rigips
concelex
FRONTALE
noark
Acvatot 2019
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander