Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - EUROFER: Consumul aparent de otel din Uniunea Europeana a scazut in anul 2019
EUROFER: Consumul aparent de otel din Uniunea Europeana a scazut in anul 2019
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 19 Feb 2020 06:31
O echipa de specialisti ai Asociatiei Europene din Industria Otelului (European Steel Association - EUROFER) a elaborat recent raportul intitulat „Perspectiva economica din industria otelului 2020-2021” (Economic and steel market outlook 2020-2021), care arata ca sectorul de profil a ramas destul de volatil anul trecut, ceea ce s-a caracterizat printr-o scadere de -3,1% a consumului aparent de otel in trimestrul al treilea din 2019 (calculata pe baze anuale), reprezentand totusi o ponderare a trendului descendent consemnat in trimestrul anterior (-6,7%).
Potrivit documentului, tendinta negativa continua a cererii de otel din 2019 este rezultatul dezvoltarii extensive a sectorului productiv din UE, care s-a confruntat totusi cu probleme legate de competitivitatea la export si cu investitiile deficitare, acestea accentuandu-se in al doilea si al treilea trimestru al anului trecut. Indicatorii principali (estimati pe baza celor mai recente date, aferente intervalului iulie-septembrie 2019) sugereaza ca scaderea a continuat si in trimestrul al patrulea, desi exista unele semne de stabilizare, insa nu este prevazuta o revenire semnificativa inainte de a doua jumatate a anului 2020.
Potrivit cercetarii, problemele actuale ale sectorului de productie a otelului din UE se vor perpetua, ca intensitate, pe termen scurt. Factorii de risc majori sunt constituiti de eventuala escaladare a asa-zisului „razboi comercial” dintre SUA si mai multi dintre principalii sai parteneri comerciali (in principal China, in pofida acordului bilateral semnat la 15 ianuarie 2020, care a atenuat tensiunile) si de incertitudinea persistenta cu privire la acordul final referitor la Brexit, care va fi definitivat pana la sfarsitul anului in curs. Acesti factori vor influenta decisiv conditiile comerciale pe parcursul lui 2020 si pot duce chiar la o deteriorare suplimentara a sentimentului de incredere in mediul de business, impiedicand in mod semnificativ derularea investitiilor. In acest scenariu cu factori de risc, sectorul siderurgic al UE va continua sa fie puternic afectat, urmand, de asemenea, sa faca fata distorsiunilor generate de sporirea importurilor, in detrimentul exportului, precum si volatilitatii persistente a operatiunilor comerciale, ca urmare a cresterii cotelor de salvgardare si aplicarii mecanismului de transfer al cotei trimestriale neutilizate.
„Anul 2019 a fost un alt moment provocator pentru industria europeana a otelului, cu scaderi ale consumului si a nivelurilor de export, care - in timp ce indica un declin clar fata de 2018 - au fost deosebit de puternice in comparatie cu nivelurile istorice. Actualmente, estimam ca se va reveni o anumita crestere modesta pe piata mondiala de otel in 2020, dar prognozele, deocamdata precaute, ar putea fi modificate in sens pozitiv daca situatia de ansamblu se va schimba in mod neasteptat”, a declarat Axel Eggert, directorul general al Asociatiei Europene a Otelului (EUROFER).
Situatie dificila pe piata otelului din UE
Conform cercetarii, consumul aparent de otel din UE-28 a scazut cu -3,1% pe baze anuale de comparare in al treilea trimestru din  2019 si a insumat 37,2 milioane de tone. Ciclicitatea stocurilor a continuat sa fie negativa, ceea ce a avut un impact suplimentar asupra tendintei descendente a cererii/ utilizarii finale de otel. De fapt, incertitudinea continua cu privire la conditiile de afaceri pe termen scurt, precum si nivelurile relativ ridicate ale stocurilor la sfarsitul primului trimestru al anului 2019 au generat o reducere a stocului mult mai ponderata decat s-a estimat in trimestrul al doilea – contrar modelului traditional, sezonier –, trend care a continuat, desi intr-o masura mai mica, in trimestrul al treilea.
Declinul actual al cererii de otel a dus la o scadere de -4% a livrarilor interne in UE in al treilea trimestru al anului 2019, fata de acelasi trimestru din 2018, dupa o depreciere de -3% in primul trimestru. In contextul dat, s-a remarcat o diminuare de exceptie (-19% fata de anul anterior, in al doilea trimestru), dar ulterior importurile din tari terte au scazut doar marginal in trimestrul al treilea (cu -1%) si s-au ridicat la 8,8 milioane de tone, reprezentand 23,8% din cererea de otel din UE. Datele lunare au continuat sa arate o volatilitate ridicata a cererii, pe fondul unor fluctuatii privind productia interna de otel si importurile.
Ca si in trimestrele anterioare, evolutia importurilor pe categorii atesta distorsiuni la nivelul diverselor game de produse din otel, care, in esenta, reflecta problemele mecanismului actual de salvgardare (impus in UE) si care au dus la o maximizare rapida a cotelor trimestriale ale livrarilor efectuate de mai multi exportatori-cheie in UE, cum ar fi Turcia si China.
In cel de-al treilea trimestru al anului 2019, provocarile pe care a trebuit sa le intampine industria de otel din UE au devenit si mai acute, avand repercusiuni negative asupra conditiilor pietei. Dupa ce s-a remarcat o scadere a cererii in primele doua trimestre din 2019, tendinta negativa a consumului real de otel s-a accelerat, iar indicatorii preliminari pentru trimestrul al patrulea din 2019 indica inca o reducere pe baze de calcul anuale, rezultand o scadere totala a consumului real de otel cu -1,1% in cele 12 luni din 2019. Se preconizeaza ca nivelurile de consum real se vor redresa in a doua jumatate a anului 2020, dar aceasta inseamna o stabilizare la niveluri relativ scazute, in termeni istorici. Scaderea asteptata a consumului aparent de otel in 2019 se situeaza la -3,3%, in timp ce presiunea persistenta a importurilor va submina performanta in afaceri a producatorilor europeni de otel.
In concluzie, se preconizeaza ca atat contextul economic general, cat mao ales conditiile specifice pietei otelului din UE se vor imbunatati usor incepand cu al treilea trimestru din anul 2020, desi riscurile legate de exacerbarea importurilor si de o supra-capacitate globala vor continua sa submineze stabilitatea pietei siderurgice din UE. In special, capacitatea globala de productie a otelului a continuat sa creasca, iar decalajul dintre capacitate si productia efectiva s-a marit in ultimele luni. Se estimeaza astfel ca, in 2020, consumul aparent se va recupera gradual, fiind prognozata o rata de crestere de +1,2%, in principal ca urmare a unei alimentari modeste a stocului (ceea ce va duce la reconfigurarea ofertei), mai degraba decat pe fondul unei reveniri reale a cererii in principalele sectoare consumatoare de otel.
In ceea ce priveste principalele sectoare industriale din UE, in care se foloseste otelul, expertii EUROFER indica faptul ca sectorul constructiilor a continuat sa inregistreze o crestere a productiei (respectiv, a volumului lucrarilor) si a depasit alte domenii industriale in care cererea de otel era, din punct de vedere istoric, mai substantiala decat in constructii. Insa, declinul activitatii industriale nu afecteaza doar Europa, dar se manifesta si la nivel global, reflectand tensiunile comerciale in crestere si incertitudinea privind Brexit, ceea ce a impiedicat din ce in ce mai mult investitiile. Se estimeaza astfel ca productia din sectoarele unde se utilizeaza otelul se va stabiliza in ansamblu, la nivelul UE, in anul 2019 si va creste cu +0,6% in 2020 si cu +1,4% in 2021. Pentru a descarca documentul integral al EUROFER, click aici!
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
FRONTALE
viarom
noark
ness project
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
leviatan
MAKITA
theda mar
Acvatot 2019
CDS
rigips
concelex
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander