Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - PROBCA: Crestere de 20% a valorii pietei de BCA, in primele noua luni din 2020
PROBCA: Crestere de 20% a valorii pietei de BCA, in primele noua luni din 2020
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 10 Dec 2020 10:10
Piata de blocuri de BCA din Romania a inregistrat o crestere valorica de 20% in primele noua luni din 2020, comparativ cu nivelul consemnat in aceeasi perioada din 2019, potrivit datelor Organizatiei Patronale a Producatorilor de BCA (ProBCA), ce reuneste cei mai importanti producatori de BCA din Romania: Celco, Elpreco, Somaco si Xella, companii ce deruleaza afaceri anuale de circa 180 de milioane de euro.
"Piata de BCA din Romania cunoaste, de la un la altul, o evolutie pozitiva atat in ceea ce priveste volumele livrate pietei, cat si modul in care clientii percep beneficiile zidariei din BCA. Datele furnizate de Institutul National de Statistica indica, pentru primele 9 luni ale anului 2020, o cota pe piata locala de zidarie de 55% pentru BCA, castigand astfel teren in fata zidariilor ceramice traditionale. Zidaria din BCA reprezinta solutia moderna care le permite beneficiarilor sa se bucure de o casa eficienta energetic, in pas cu tehnologiile de ultima generatie, dar si cu standardele europene si mondiale. Cresterea cu 20% a valorii pietei de BCA fata de perioada similara a anului trecut, ne da incredere ca si pana la finalul acestui an se va mentine aceeasi tendinta crescatoare", a declarat Niculae Dusu, presedintele ProBCA.
In prezent, in Romania exista o capacitate de productie de BCA de peste 3 milioane de metri cubi anual, capacitate care s-a dovedit suficienta chiar in perioadele de varf.
 
Stabilirea de praguri de consum energetic si forta de munca continua sa puna probleme
Potrivit reprezentantului ProBCA, toate eforturile de inovare ale producatorilor in sectorul materialelor de constructii, pentru a putea oferi clientilor produse performante, sunt ingreunate de decizii incorecte ale autoritatilor care infraneaza procesele de productie autohtone, creand un climat concurential nesanatos si defavorabil investitiilor. "Printre masurile care ne afecteaza activitatea de productie se afla stabilirea arbitrara a pragului de consum de 150.000 Mwh la gaz pentru consumatorii industriali, prag prin care ne este limitata posibilitatea de a ne conecta la conducte de alimentare din amonte cu consecinta platii tarifului de distributie ca orice consumator casnic (de exemplu unii membri ai organizatiei au consum de peste 130.000 Mwh, fiind mari consumatori industriali). Nefavorabile sunt si stabilirea unor praguri arbitrare pentru incadrarea intr-o categorie de consumator cu influenta directa asupra tarifului de distributie, dar si incadrarea intr-o categorie de consumator pe fiecare punct de consum fara a ne da posibilitatea de a cumula consumul total desi punctele de consum se afla in reteaua aceluiasi distribuitor", explica Niculae Dusu.
Cea de-a doua mare provocare cu care se confrunta producatorii este legata de lipsa fortei de munca, in special a celei calificate. "Aceasta lipsa era cauzata, initial, de migratia fortei de munca in extern (ne confruntam si in continuare cu concurenta de pe piata europeana si globala), dar mai nou este rezultatul unui fenomen extrem de grav - populismul - si anume cresterea atat a nivelului salariilor, cat si a numarului de angajati din sistemul bugetar, masuri prin care statul roman incurajeaza si stimuleaza nemunca, creandu-se un flux permanent de forta de munca catre sistemul bugetar, cu mari probleme pentru sectorul economic", mai spune presedintele ProBCA.
***
PROBCA promoveaza activ responsabilitatea fata de mediu si oameni, dar si eficienta energetica pe durata ciclului de viata a unei cladiri construite cu BCA: de la faza de proiectare, constructie, pana la exploatare. In acest sens, organizatia se implica in campanii de informare cat mai corecta si mai larga a consumatorilor asupra calitatilor si performantelor zidariei din BCA.
Alaturi de alte asociatii profesionale si patronale importante din domeniul constructiilor si eficientei energetice, ProBCA se implica si in actualizarea reglementarilor tehnice si standardelor stabilite prin legislatia romaneasca si cea europeana, astfel incat acestea sa reflecte in mod corect caracteristicile, performantele si recunoasterea BCA-ului ca solutie definita de cerintele Pactului Verde European.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
concelex
strabag nivel 1
CDS
noark
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
MAKITA
rigips
viarom
ness project
leviatan
quadratum
theda mar
FRONTALE

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander