Agenda Constructiilor
Miercuri, 29 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - EATON: Iluminat de urgenta centralizat/ descentralizat, in functie de situatie
EATON: Iluminat de urgenta centralizat/ descentralizat, in functie de situatie
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 08 Iun 2021 11:37
Iluminatul de urgenta reprezinta o parte esentiala a echipamentelor de urgenta dintr-o cladire. Dar, deoarece exista multe tipuri diferite de cladiri si, prin urmare, aplicatii diferite, poate fi dificila alegerea potrivita a instalatiei iluminatului de urgenta in functie de situatia specifica de securitate. Sistemele de iluminat de urgenta sunt adesea, configurate descentralizat, desi un sistem de iluminat de urgenta centralizat este mai adecvat pentru numeroase aplicatii si poate, deasemenea, economisi costurile de intretinere.
Cand o instalatie de iluminat de urgenta este descentralizata, iluminatul de urgenta este conectat la tensiunea normala de retea. In cazul unei pene de curent, fiecare corp de iluminat dispune de propria baterie reincarcabila, pentru a asigura continuarea functionarii. Deoarece fiecare corp de iluminat este echipat cu propria baterie, fiecare corp de iluminat trebuie, de asemenea, testat si intretinut individual. Pentru a asigura functionarea corespunzatoare, se recomanda inlocuirea bateriilor la fiecare patru ani. Acest iluminat de urgenta descentralizat este adecvat in multe cazuri, de exemplu in situatii cu un numar limitat de corpuri de iluminat.
In alte situatii, aceasta forma de iluminat de urgenta probabil nu este cea mai buna alegere:
1. In spatii inalte, cum ar fi hale de distributie, unde toate seturile de baterii trebuie inlocuite cu o platforma cu brat articulat, un sistem descentralizat implica anumite costuri suplimentare (ore de munca) si riscuri in ceea ce priveste siguranta.
2. Iluminatul de urgenta la inaltimi mari necesita o mai mare intensitate a luminii pentru a lumina suficient la nivelul podelei. De asemenea, exista aplicatii unde sunt dorite niveluri de lumina semnificativ mai mari. Acest lucru necesita mai multa energie, care, adesea, nu poate fi asigurata de catre bateria relativ mica din corpul de iluminat descentralizat.
3. Chiar si in medii industriale cu temperaturi ridicate sau scazute, de exemplu, un sistem descentralizat nu este optim. Aceste temperaturi duc la uzarea mai rapida a bateriilor. Prin urmare, sistemul nu mai poate asigura performantele necesare, ceea ce poate duce la situatii periculoase.
Un sistem de iluminat de urgenta centralizat este solutia pentru aceste tipuri de aplicatii. Cu un astfel de sistem, energia pentru iluminatul de urgenta este furnizata de un sistem de alimentare localizat central, cu mai multe baterii mari, care alimenteaza toate corpurile de iluminat conectate in functionarea de urgenta. Cu aceste baterii este disponibila o cantitate aproape nelimitata de energie, astfel incat chiar si cele mai solicitante aplicatii pot beneficia de suficienta lumina.
Sistemul poate fi amplasat intr-o locatie accesibila, facilitand inlocuirea bateriilor intr-un mod rapid si usor. In plus, bateria iluminatului de urgenta centralizat dureaza, in medie, de doua ori mai mult decat cea a iluminatului de urgenta descentralizat. Atunci cand au loc procese calde sau reci intr-un spatiu (fabrica), bateria centralizata care asigura energia iluminatului din acel spatiu poate fi amplasata in afara acestuia. Astfel nu este afectata negativ de temperatura. Acest lucru face posibila asigurarea unui iluminat de urgenta fiabil chiar si la o temperatura ambianta de -40 °C. Acest lucru nu este posibil cu o solutie descentralizata.
Prin implementarea iluminatului de urgenta la nivel centralizat, numeroase cladiri si spatii pretentioase pot beneficia de iluminatul de urgenta intr-un mod mai bun, mai sigur si, pana la urma, mai putin costisitor. De exemplu, intensitatile luminii pot fi optimizate in functie de inaltimea incaperii si de aplicatie (ganditi-va la activitatile riscante). Intretinerea corpurilor de iluminat si inlocuirea bateriilor este mai sigura si considerabil mai putin costisitoare.
Si, gratie sistemului de testare standard, este imediat evidentiata defectiunea unui corp de iluminat. Bineinteles, exista numeroase situatii in care un sistem descentralizat este, de asemenea, adecvat. Dar este pacat sa presupunem, pur si simplu, ca varianta descentralizata este cea mai buna, fara sa luam mai intai in calcul avantajele unui sistem centralizat.
 
Un material de Gabriel Tache - Director de vanzari - Eaton Electric SRL Romania
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
man and machinehiltiTERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Acvatot 2019
CDS
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Ubitech
strabag nivel 1
rigips
CELCO 2020
BALTIC
FRONTALE
leviatan
viarom
CONCEPT STRUCTURE
BMI_Icopal

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023