Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - Pompa de caldura JETRUN cu agent R290 (propan), eficienta pentru toate aplicatiile
Pompa de caldura JETRUN cu agent R290 (propan), eficienta pentru toate aplicatiile
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 04 Apr 2022 06:37
Pompele de caldura, ca solutii de incalzire, racire si preparare a apei calde menajere (ACM) reprezinta deja o realitate consacrata pe piata HVAC. In contextul problemelor mai vechi sau mai recente legate de securitatea aprovizionarii cu gaz natural, utilizarea energiei electrice in locul acestei resurse clasice devine o propunere cu atat mai interesanta din punct de vedere economic. Totusi, pompa de caldura ca sistem de confort considerat ecologic are o problema majora legata de coerenta. Este vorba despre utilizarea agentilor frigorifici clasici, ce au un impact semnificativ la efectul de incalzire globala. Contributia agentilor frigorifici la incalzirea globala se calculeaza sub forma de indice GWP (Global Warming Potential). De exemplu, clasa R410 are valori ale GWP de peste 2.000 de unitati, iar agentul R32, considerat un inlocuitor al R410, ajunge la valoarea de 677 (actualizata recent la 771). Din acest punct de vedere, R32 nu poate fi considerat decat un agent de tranzitie.Solutia pe termen lung, daca nu chiar una definitiva, este R290 (propan), care constituie un agent frigorific cel putin la fel de performant din punct de vedere tehnic ca variantele clasice, cu un indice GWP subunitar.
 
 
Conform unui raport recent al IPCC (Intergovernamental Panel of Climat Change) intitulat ”Schimbari climatice 2021 – Baze stiintifice”, indicii GWP ai celor mai comune solutii de refrigerare au fost reevaluati. Datele publicate confirma o valoare GWP pentru R290 de 0,072 pentru 20 de ani, respectiv 0,02 pentru 100 de ani. Nivelurile respective sunt net inferioare celor corespunzatoare solutiilor clasice de refrigerare, pe baza hidro-fluoro carburi (HFC). R32 ramane astfel singurul competitor pentru hidrocarburile din categoria propanului si butanului, insa la mare distanta de acestea, cu toate ca indicele sau GWP se plaseaza sub pragul-limita de 750, pentru unitatile single-split, care va intra in vigoare in UE de la 1 ianuarie 2025. Masuratorile recente, care au relevat un nivel GWP de 771 la 100 de ani, respectiv 2.690 la 20 de ani pentru R32, pun la indoiala folosirea sa, dupa data mentionata anterior, in instalatiile HVAC. 
 
Solutii optime, pentru o mare diversitate de aplicatii rezidentiale, comerciale si industriale
Utilizate in sisteme de pompa de caldura sau chiller de tip monobloc (aer-apa), instalatiile cu functionare pe baza de R290 reprezinta, la 
momentul actual, varful eficientei energetice, datorita indicelui GWP aproape nul. Foarte important de mentionat este ca instalatiile respective sunt fiabile si sigure in exploatare, datorita calitatii executiei si experientei in proiectare si realizare a furnizorilor companiei Jetrun.
Pentru aplicatii rezidentiale, Jetrun promoveaza pompa de caldura Wolf CHC, cu puteri de 7 kW sau 10 kW, reprezentand un sistem monobloc deosebit de eficient, pentru care date colectate in iarna 2021 - 2022 indica eficiente instantanee (COP) de 5 pana la 8 (cu alte cuvinte, la temperaturi de -11,9 ˚C, sistemul CHC produce 11 kW termici la 2,2 kW electrici consumati). Pentru aplicatii de mari dimensiuni, comerciale sau industriale, producatorul Italian Euroklimat ofera sisteme chiller si pompa de caldura aer-apa din gama Hera, cu functionare pe baza de propan si puteri de la 35 kW la 190 kW, precum si pompe de caldura apa-apa de pana la 800 kW. Recent, EuroKlimat a livrat si a pus in functiune doua pompe de caldura Hera de 75 kW in orasul Tromsø din nordul Norvegiei, ce asigura caldura si ACM pentru un centru logistic al postei locale.
Solicita informatii suplimentare
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
viarom
concelex
Acvatot 2019
ness project
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
strabag nivel 1
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
siniat
quadratum
CDS
rigips
noark
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander