Agenda Constructiilor
Marti, 15 Iunie 2021
 
Home - Stiri - Punct de vedere - Adriana Iftime, FPSC: Costul pandemiei pentru constructori: 25 euro/ angajat/ luna
Adriana Iftime, FPSC: Costul pandemiei pentru constructori: 25 euro/ angajat/ luna Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 14 Iul 2020 05:45
Am inceput 2020 cu multa speranta ca va fi un an special, cu multe investitii pentru constructori, dar efectele pandemiei ne-au schimbat complet perspectivele si va trebui sa ne adaptam la noile conditii, asa cum au facut-o si alte sectoare de activitate. Din fericire, am putut sa facem acest lucru, cand altor sectoare le-a fost imposibil. La sfarsitul lui 2018, FPSC a semnat acel acord cu Guvernul prin care declaram sectorul constructiilor strategic pentru 10 ani, incepand cu 1 ianuarie 2019. Acum constatam ca sectorul nostru poate sa fie, si chiar este, unul pe care economia romaneasca se poate baza in perioada urmatoare.
In ceea ce priveste impactul asupra companiilor din constructii, au fost afectate diferit segmentele de activitate ale domeniului. Cel mai mult au fost afectati producatorii de materiale de constructii. Am avut tot timpul, in aceste 3-4 luni, contact permanent cu firmele de constructii si nimeni nu a raportat imbolnaviri in cadrul angajatilor din santiere. Evident ca s-au luat masuri suplimentare de protectie, care au adus si costuri suplimentare. Dar nu aceasta este problema, pentru ca nu au depasit 20-25 de euro/ angajat/ luna, lucru suportabil pentru firme.
 
Cel mai important a fost, insa, ca ne-am putut continua activitatea. Ca o diferentiere a modului in care s-a manifestat criza, una din zonele afectate a fost cea imobiliara, care, in anii anteriori in care investitiile in constructii nu au atins cifrele pe care le asteptam, a fost cel care a tinut steagul sus pentru constructii. Este explicabil ca, in momentul in care oamenii au inceput sa-si diminueze veniturile, a aparut ingrijorarea daca mai pot sau nu sa-si achizitioneze o locuinta. Sigur ca fiecare dezvoltator isi face socotelile lui si, unde lucrarile sunt avansate, isi va gestiona proiectul spre finalizare si vanzari. Acolo unde santierele erau mai la inceput, din informatiile pe care le avem, lucrarile au stagnat.
Au mai fost si situatii in care unele autoritati publice, care sunt autoritati contractante, si-au redus activitatea in santiere, ca au avut de acoperit si salarii si au avut de pus in balanta acest lucru: daca isi continua activitatea investitionala sau daca isi asigura salariile angajatilor. Per total, as putea spune ca peste 80% din firmele de constructii nu au avut de suferit si firmele mari, in general, chiar nu au resimtit criza deloc.
 
Intr-o alta ordine de idei, lucrul de acasa ne-a condus la constientizarea faptului ca locuinta trebuie sa se redefineasca. Daca avem posibilitatea sa lucram de acasa, atunci trebuie sa avem si conditiile de munca optime pentru a face acest lucru. De aceea, noi incercam sa redefinim locuinta. In acest moment, Legea nr. 114/1996, legea locuintei, se raporteaza la locuinta standard de 100 mp, apartament cu 3 camere si dependinte. Vrem sa extindem putin aceasta idee si sa includem in varianta standard de locuinta o camera in plus, care sa fie camera birou/ de studiu/ de lucru. Am venit cu aceasta propunere la pachet cu extinderea TVA pentru locuinte mai mari, sa ne raportam acum la 150 mp de locuinte standard, sau sa se acorde credite cu TVA redus la 5% pentru locuinte care merg, ca pret, pana la 750.000 de lei. Este o idee destul de proaspata, am transmis-o catre Guvern.
 
In continuare, Romania are nevoie de investitii masive in zona publica si asteptam de la stat sa isi indrepte sume importante catre investitii. Aceasta consideram ca este solutia salvatoare a economiei. Si noi suntem pregatiti, chiar si cu problemele pe care le avem, sa facem fata.
 
*** Opinie exprimata de Adriana Iftime, director general al Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC), in cadrul videoconferintei EURO-Constructii, din data de 25 iunie 2020. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKTERAPLASTALLBIMVideoConfAC-iulgamma_2021
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
cv water 2021
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
rigips
ERBASU CONSTRUCT
hilti
Ubitech
hidroplasto
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ROGBC 2016
AHK 2018
AICPS_30
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere