Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Punct de vedere - Camelia Rață, OER: Probleme legate de lipsa de calificare a firmelor de constructii
Camelia Rață, OER: Probleme legate de lipsa de calificare a firmelor de constructii Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 08 Oct 2020 05:27
Tintele Romaniei nu se vor putea indeplini doar cu actiuni la nivel national, sectorul local are o contributie majora si noi, la OER, avem multe preocupari in aceasta directie. Administratia locala, prin asociatia noastra, merge in paralel cu tot ce se intampla in legislatie. Avem un proiect foarte important, Our Buildings, si este vorba de realizarea strategiilor de renovare a cladirilor in cadrul planurilor de actiune privind energia si clima. Se intampla in cinci autoritati locale din Romania, cinci autoritati locale din Bulgaria, cu suportul Institutului European pentru Performanta Cladirilor (BPIE) si, bineinteles, cu expertiza din administratia locala.
 
La sfarsitul acestui proiect, care se va intampla la 31 decembrie 2020, vom avea cinci modele, pentru ca stim cu totii ca, desi in legislatie aceste planuri sunt solicitate, ele nu exista ca si o structura pe care sa puna mana administratia locala, deci nu pot fi utilizate. Li se cer aceste planuri, dar modul in care ar trebui analizate si formata baza de date pentru a avea aceasta solicitare si a furniza datele necesare din teren, nu exista. Deci aceste strategii sunt in desfasurare.
Strategiile de renovare a cladirilor din cadrul planului de actiune privind energia si clima pentru acest orizont 2030-2050 vor contribui la crearea unor comunitati cu emisii reduse de carbon, exact ceea ce toata lumea discuta si ceea ce ne dorim.
 
Proiectul a inceput de doi ani si, pe aceasta perioada de desfasurare a programului, am avut discutii inclusiv cu Banca Mondiala pe planul national de renovare a cladirilor. Am participat, chiar am organizat, doua discutii cu factorii de decizie pentru Planul National Integrat de Energie si Schimbari Climatice (PNIESC), pentru ca in general, sectorul public local este privit doar ca un beneficiar. El trebuie sa aplice si nu are niciun cuvant de spus, pentru ca nu are expertiza. Lucrurile s-au imbunatatit si, in ultimul timp, au fost traininguri si foarte multe planuri bune, cu actiuni care s-au pus in opera pe plan local si ati vazut ca foarte multe cladiri sunt reabilitate.
 
Una din barierele majore identificate pe tot parcursul proiectul este lipsa de calificare a firmelor, a personalului firmelor de constructii care participa la licitatii si, de multe ori, in teren, cu tot efortul si cu tot auditul energetic realizat la un standard inalt, in partea de implementare sunt mari probleme. Am avut o conferinta foarte importanta, in care am prezentat proiectul Our Buildings din Romania si Bulgaria, unde am discutat barierele intampinate in implementarea masurilor de renovare eficienta a cladirilor, despre pasaportul de renovare a cladirilor, despre Directiva 844, despre situatia cladirilor verzi si regenerative din Romania, dar si de probleme punctuale in cladiri si ce tehnologii ar trebui sa fie sprijinul autoritatilor locale in momentul in care gandesc reabilitarea, modernizarea energetica a cladirii. S-au evidentiat bariere si sunt toate cuprinse in atentia administratiei locale.
 
Prin Our Buildings, am realizat o baza de date continand situatia reala a cladirilor publice sub autoritatea administratiei publice locale din cinci orase din Romania (mari, mici si mijlocii), date caracteristicile constructive, consumuri finale de energie si costurile aferente cu asigurarea unui regim de functionare normala in aceste cladiri. La inceput, fondul construit nu era in multe situatii foarte bine cunoscut. Punand la punct aceasta inventariere a tuturor cladirilor, am gasit probleme chiar in administratie si am facut «curatenie» in acest mod. Am putut genera rapoarte comparative, necesare analizelor tehnice, lunare, anuale si multianuale, si toate aceste date au fost incluse intr-o aplicatie accesata online de fiecare institutie implicata in baza de date, generata si pusa la dispozitie de asociatia noastra. Deci am facut fundamentul pentru orice discutie, pe orice cladire, in orice moment in administratia locala si factorii de decizie pot sa vizualizeze care e starea cladirii, din punct de vedere al consumului si banilor.
 
Desigur aplicatia reprezinta instrumentul ce poate furniza masuri privind informatii asupra starii actuale a cladirilor, dar cu siguranta audituri energetice si certificatele de performanta energetica sunt utilizate conform legii si, in cazul bazei de date, vin sa corecteze datele deja introduse. Deci este formata baza de date, cu toate caracteristicile cheie puse la dispozitie din documentatiile tehnice si chiar din masuratori in teren. Odata realizata aceasta baza de date putem discuta, concret, de implementarea de masuri si putem sa le masuram.
 
Ce rezultate finale va avea acest proiect si ce aport vom putea aduce la nivel national inclusiv la PNIESC al Romaniei? Am furnizat proiecte, problematica intampinata la nivel local si ne-am consultat in ceea ce am putut transmite ca ajutor. Si, din nou, am furnizat date pentru Banca Mondiala pentru Strategia Nationala de Reabilitare pe Termen Lung. Proiectul va finaliza, astfel, cinci strategii locale pentru renovarea cladirii. In final vom avea cinci audituri energetice si cinci foi de parcurs pentru cate o cladire reprezentativa in fiecare oras pilot, pentru a transforma o cladire in acest concept nZEB. S-au discutat si s-au analizat cladiri din Sibiu, dar urmeaza celelalte orase din proiect, pentru a identifica acea cladire care poate fi dusa in acest concept si cum se va realiza, inclusiv foaia de parcurs. Cinci aplicatii implementate, cinci baze de date ca mod de lucru permanent in administratie pentru inventariere, analiza, raportare si masurare permanenta a efectului tehnic si financiar al masurilor implementate. Deci am creat un instrument de masurare. Accesarea acestei baze de date se face online. Punem la punct toate caracteristicile constructive, starea tehnica a instalatiilor interioare, consum de energie si apa rece, fonduri necesare pentru asigurarea utilitatilor. Diseminarea rezultatelor si strategiile speram totusi sa fie gata in 31 decembrie 2020, dar avem probleme legislative, care au fost deja mentionate. Strategia ce va fi realizata prin proiectul nostru Our Buildings va reprezenta un document solid, construit pe date reale. Autoritatile locale muncesc mult si isi doresc cladiri eficiente energetic si un buget financiar pentru implementarea acestor cladiri eficiente energetic spre aproape zero energie.
 
*** Opinii exprimate de Camelia Rata, Community Energy Manager in cadrul organizatiei Orase Energie in Romania (OER), cu prilejul videoconferintei EURO-Constructii, din data de 23 iulie 2020. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
Acvatot 2019
viarom
Ubitech
noark
leviatan
theda mar
rigips
MAKITA
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
siniat
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
CDS
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander