Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Punct de vedere - EY: Crestere de 50% a investitiilor in retele, pentru obiectivele de sustenabilitate
EY: Crestere de 50% a investitiilor in retele, pentru obiectivele de sustenabilitate Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 07 Dec 2021 17:07
Pietele din intreaga lume trebuie sa isi modernizeze si sa isi extinda infrastructura pentru a sustine o tranzitie globala lina catre energia regenerabila. Amplasamentele ideale pentru activele generatoare de energie regenerabila tind sa fie diferite de cele ale unitatilor existente, care folosesc combustibili pentru generarea energiei, potentialul cel mai mare fiind adeseori concentrat in locuri aflate departe de reteaua energetica, de exemplu in regiunile de coasta sau in zonele rurale. Recurgerea la productia de energie din surse regenerabile si viitoarea extindere a retelelor trebuie sa tina cont si de conditiile meteorologice locale si de tehnologiile si sursele de energie emergente, cum este hidrogenul verde.
Asadar, ar putea fi necesara o crestere de 50% a investitiilor in retele la nivel global, in urmatorul deceniu, pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate pe termen lung, potrivit Agentiei Internationale a Energiei. Vor fi cruciale investitiile in cei aproape 7 milioane de kilometri de linii de transport din intreaga lume pentru a sustine transportul continuu al cantitatilor tot mai mari de energie regenerabila si pentru a gestiona volatilitatea cererii si ofertei.
Rolul investitiilor in retele, in tranzitia energetica globala
Avand in vedere dimensiunea extinderii necesare a retelelor din intreaga lume, va fi de o importanta capitala ca autoritatile de reglementare sa revizuiasca politicile de autorizare, reglementare si finantare, astfel incat sistemele de retele perimate sa nu devina un obstacol major in cursa catre net zero.
Multe piete constientizeaza deja aceasta necesitate si unele chiar cauta solutii in incercarea de a optimiza aceste procese. In contextul in care continua sa creasca cererea pentru capacitati de productie a energiei regenerabile, va fi nevoie de astfel de eforturi pentru a atrage investitiile necesare si pentru a respecta traseele catre net zero indicate de guvernele din toata lumea.
De exemplu, sectorul energiei regenerabile din Africa de Sud a beneficiat de experienta celor aproape 10 ani ai programului de dezvoltare pentru energia regenerabila, care s-a bucurat de un mare succes. Programul pentru producatorii independenti de energie regenerabila a atribuit capacitati de generare de peste 6.000 MW dezvoltatorilor unei game largi de tehnologii.
Cu toate acestea, piata a inceput sa devina intr-o oarecare masura victima propriului succes din cauza unui blocaj tot mai mare, provocat de lipsa conexiunilor disponibile la retea.
In noiembrie 2020, compania de utilitati reglementata a Africii de Sud, Eskom, a publicat un Plan de dezvoltare a retelei de transport (TPD) pentru perioada 2021-2030, care ia in considerare o reducere anticipata a productiei de energie pe baza de combustibili si noi capacitati de generare propuse de 26,8 GW, dintre care o mare parte va proveni „din resurse de energie regenerabila situate in zone cu capacitate de retea limitata”, potrivit Eskom. De fapt, se preconizeaza ca vor fi adaugati 20,4 GW de capacitati de generare de energie regenerabila in perioada de derulare a TPD, iar cheltuielile de capital cu integrarea acestor capacitati sunt estimate la 1,6 miliarde de dolari.
Acest lucru arata dorinta guvernului de a sustine dezvoltarea in continuare a sectorului energiei regenerabile. Cu toate acestea, la fel ca in cazul tuturor pietelor care fac tranzitia de la energia pe baza de combustibili la energia regenerabila, sunt foarte multe eforturi de facut.
In mod similar, Romania, ca stat membru al UE, are acces la o mare varietate de oportunitati pentru a-si indeplini obiectivele de sustenabilitate, inclusiv un sprijin financiar semnificativ, atat pentru dezvoltarea infrastructurii, cat si pentru productia de energie regenerabila. Avand in vedere contextul complicat de pe piata nationala si cea regionala (pericolul la adresa securitatii energetice, dezechilibrul dintre cerere si oferta si reintroducerea combustibililor fosili din cauza cresterii preturilor), sunt necesare o evaluare riguroasa a capacitatilor si un sprijin considerabil pentru sectorul energetic si infrastructura aferenta pentru a combate in mod corespunzator schimbarile climatice si a realiza tranzitia catre energie durabila, curata.
Un singur exemplu din seria de masuri de care poate beneficia Romania este reprezentat de Retelele transeuropene de energie, o politica ce vizeaza, printre altele, sporirea instalarii de retele inteligente care sa ajute la integrarea energiei regenerabile si sa permita consumatorilor sa isi ajusteze mai bine consumul de energie, in acelasi timp contribuind in mod inerent la atingerea obiectivelor UE de reducere a emisiilor. Acest cadru isi propune, de asemenea, sa integreze regiunile izolate, care nu au acces la pietele energetice europene.
Totodata, prin Planul National de Redresare si Rezilienta se intentioneaza sprijinirea proiectelor de investitii care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, inclusiv dezvoltarea unei infrastructuri de distributie a gazelor regenerabile (prin utilizarea de gaze naturale in combinatie cu hidrogen verde), precum si capacitati de productie a hidrogenului verde si construirea unei retele de distributie a gazelor care sa permita transportul de hidrogen verde. Finantarea necesara pentru un astfel de proiect este estimata la 515 milioane de euro. In timp ce unele proiecte sunt mai ambitioase decat altele, multiplele mecanisme de finantare ale UE, la care are acces Romania, vor dezvalui numeroase oportunitati pentru tara noastra in ceea ce priveste infrastructura si productia de energie regenerabila, iar actorii de pe piata, privati si publici, sunt foarte interesati sa faca acest pas. Ramane de vazut ce proportie din investitiile locale va fi directionata catre investitiile in retea.
In concluzie, investitiile in retea vor juca un rol semnificativ in tranzitia catre energia verde, cu conditia aprobarii proiectelor de investitii adecvate si asigurarii unui nivel ridicat de finantare. In lumina COP26, adoptarea surselor de energie regenerabila in intreaga lume si investitiile in infrastructura pentru energia regenerabila par sa fi devenit o conditie prealabila pentru lupta impotriva schimbarilor climatice.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
quadratum
EDIT-Structural
concelex
theda mar
ness project
ERBASU CONSTRUCT
rigips
leviatan
siniat
strabag nivel 1
CDS
MAKITA
noark
Acvatot 2019
viarom

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander