Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - Ajutor de stat de 1,3 miliarde euro pentru restructurarea CE Oltenia, pana in 2025
Ajutor de stat de 1,3 miliarde euro pentru restructurarea CE Oltenia, pana in 2025
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 20 Nov 2020 08:32
In sedinta din data de 18 noiembrie Executivul a aprobat un memorandum pentru incadrarea ajutorului de stat pentru restructurarea Societatii Complexul Energetic Oltenia SA (CE Oltenia), in valoare de 1.326,7 milioane euro, in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman, pentru perioada 2021-2025.
In noul context european, care pune accent pe decarbonare, CE Oltenia trebuie sa isi adapteze strategia de dezvoltare la noile tendinte si cerinte, prin inlocuirea capacitatilor existente cu unele mai putin poluante, prin dezvoltarea surselor regenerabile de energie. In baza OUG nr. 12/2020, CE Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare, pentru care nu a putut rambursa imprumutul si dobanzile aferente. Astfel, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a prenotificat Comisiei Europene o propunerea privind Planul de restructurare al companiei.
Planul de restructurare si de decarbonare a luat in calcul diversificarea mixului intern de surse de productie a energiei electrice la nivelul CE Oltenia, pe termen mediu si lung, prin implementarea pana in anul 2025 a unor masuri tehnice si tehnologice, masuri organizationale si manageriale, masuri de protectia mediului si financiare. Planul de restructurare vizeaza constructia a 8 parcuri fotovoltaice la Rovinari, Turceni si Isalnita, cu o capacitate instalata totala de cca 700 MW, reabilitarea si modernizarea microcentralei de la Turceni cu o capacitate intalata de 10MW si dezvoltarea de capacitati noi pe gaze naturale, cu o capacitate instalata totala de cca 1300 MW, la Isalnita si Turceni.
Ajutorul de stat de restructurare se va acorda Complexului Energetic Oltenia in perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2025, sub forma de grant si sub forma unui imprumut/ imprumuturi cu garantie de stat, pentru acoperirea partiala a cheltuielilor cu certificatele de CO2, cheltuielilor curente si a investitiilor in activele existente. Plata ajutorului de stat se realizeaza in transe si va face obiectul unei corectii anuale, pe baza costurilor si veniturilor efective inregistrate de CE Oltenia, inclusiv a ajutorului de stat acordat.
Acordarea ajutorului de stat este conditionata de aprobarea acestuia de catre Comisia Europeana. Ulterior aprobarii, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri va initia actele normative si administrative necesare acordarii masurilor ajutorului de restructurare si va monitoriza implementarea Planului de restructurare.
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
EDIT-Structural
rigips
leviatan
concelex
siniat
noark
CDS
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ness project
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
quadratum
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander