Agenda Constructiilor
Joi, 21 Octombrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Sustenabilitate - ANRE: Diminuare nivel de taxe din factura de energie electrica sau de gaze naturale
ANRE: Diminuare nivel de taxe din factura de energie electrica sau de gaze naturale
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 13 Oct 2021 09:56
Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a declarat marti ca se asteapta ca Executivul comunitar sa recomande eliminarea a doua taxe din factura de energie electrica - taxa pentru certificate verzi si bonusul pentru cogenerare.
"Am anumite retineri in privinta solutiei gasite (de Guvern privind compensarea facturilor la energie, n.r.), este una destul de greoaie, are cateva slabiciuni si as spune ca poate erau alte solutii mai usor de implementat decat aceasta ordonanta 118 si exact in aceasta directie ma astept sa vina recomandarile din partea Comisiei Europene. Ma astept din partea Comisiei Europene sa vina recomandarea tocmai de a taxa acele companii care in aceasta perioada fac niste venituri suplimentare datorita evolutiei preturilor din pietele angro, ma astept sa propuna eliminarea unor taxe din factura de energie electrica sau de gaze naturale, cum ar fi de exemplu bonusul pe cogenerare, care se aplica in Romania pentru schema de sprijin pentru centralele in cogenerare de inalta eficienta, contributia la certificate verzi", a afirmat Zoltan Nagy-Bege, in cadrul Aspen Energy Summit 2021.
Vicepresedintele ANRE a apreciat ca eliminarea celor doua taxe ar produce din ianuarie o scadere cu 100 de lei a facturii de energie electrica.
"Noi am facut un calcul, momentan contributia la sistemul de certificate verzi este la 13 euro/megawat ora, inseamna in jur de 65 de lei, momentan bonusul pe megawat ora este de 17 lei, dar ambele cresc, incepand cu 1 ianuarie. Contributia (pentru certificate verzi, n.r.) creste la 14,5 euro, inseamna putin peste 70 de lei, iar bonusul pe cogenerare probabil ca o sa treaca de 20 de lei, 22-23 de lei incepand din 1 ianuarie. Deci ne apropiem de 100 de lei doar prin eliminarea acestor contributii la niste scheme de sprijin. Este varianta simpla, sursele trebuie sa fie tot bugetare, adica Guvernul sa-si asume ca sustine aceste scheme fara de care anumiti producatori evident ca nu prea rezista in piata, dar colectarea sa nu se faca de la anumiti consumatori", a precizat Zoltan Nagy-Bege.
Vicepresedintele ANRE s-a referit si la posibilitatea eliminarii TVA din facturile la energie pentru consumatorii casnici.
"Mergand mai departe, pe o perioada limitata se poate elimina pana si TVA, care este o masura pentru consumatorii casnici. La non-casnici nu are niciun efect (...), pe acestia ii poate ajuta doar in privinta cash-flow-ului", a adaugat Zoltan Nagy-Bege.
 
ALLBIMVideoConfAC-iuljungheinrichTERAPLASTAUTODESKgamma_2021
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
leviatan
strabag nivel 1
rigips
hidroplasto
Ubitech
hilti
cv water 2021
CELCO 2020
leviatan

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
AHK 2018
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
bienala
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere