Agenda Constructiilor
Joi, 26 Noiembrie 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - Greenpeace: Masuri inadecvate incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta
Greenpeace: Masuri inadecvate incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 13 Nov 2020 09:45
Greenpeace Romania, WWF, Bankwatch, Fundatia Conservation Carpathia, Eco Civica, Asociatia Kogayon. 2 Celsius si Eco Ruralis atrag atentia ca Ministerul Fondurilor Europene (MFE) propune masuri dezastruoase pentru mediu in PNRR. Surse din interiorul MFE ne-au dezvaluit informatii ingrijoratoare cu privire la directiile de finantare mentionate in plan. Pe domeniul mediu se propun, spre exemplu, 145 mil. Euro pentru reabilitarea si refacerea a 1000 de Km de drumuri forestiere (in conditiile in care multe sunt construite fara sa tina cont de impactul asupra mediului, deci orice lucrari suplimentare ar dauna si mai mult), 45 mil. Euro pentru corectarea de torenti (adica distrugerea acestor micro-habitate prin betonare) si 209 bucati (sic) spatii gestionare fond cinegetic in valoare de 108 mil. Euro (adica cabane de vanatoare), iar pe domeniul agricultura avem 1 miliard de euro pentru lucrari de drenaj si desecari (adica distrugerea habitatelor umede).
Doar aceste cateva exemple de investitii sunt de natura sa ne arate cat de gresit inteleg autorii imperativele Pactului Ecologic European si a Strategiei Europene pentru Biodiversitate. In acest ritm, riscam sa pierdem mare parte din cele 80 de miliarde de euro, asa cum am avertizat inca din luna iulie, in urma analizei Planului National de Investitii si Relansare Economica.
Elaborat in secret, fara nicio consultare publica, Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) risca sa omita cele mai importante schimbari de care Romania are nevoie si sa nu atraga cele 30 de miliarde de euro alocate de catre UE. In schimb, acesta trebuia sa fie elaborat intr-o maniera transparenta prin consultare publica si implicarea factorilor interesati, asa cum se cere inclusiv in ghidul Comisiei Europene , nu doar la nivelul Guvernului si al companiilor de stat.
Greenpeace, WWF, Bankwatch si alte ONG-uri reunite in platforma www.mainesedecideazi.ro - care contine exact un set de peste 80 de masuri convergente cu PNRR - au solicitat Ministerului Fondurilor Europene, Presedintiei si Guvernului, inca din data de 29 octombrie, sa fie considerate factori interesati in elaborarea PNRR, fara ca pana in prezent sa fi primit vreun raspuns.
Presedintele Iohannis a prezentat in conferinta de presa din 28 octombrie structura PNRR pe trei piloni si 12 directii prioritare, iar Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a precizat intr-o conferinta de presa din 9 noiembrie ca la minister exista deja un draft al PNRR. Cum pana in momentul lansarii acestui comunicat de presa nu a fost publicat draftul PNRR pe niciuna dintre platformele oficiale si nici petitia noastra nu a primit vreun raspuns, avem indoieli legitime cu privire la modul de elaborare a acestui document ”... de capatai al Romaniei pentru perioada urmatoare.”, asa cum a declarat chiar domnul ministru Bolos.
“Cerem Ministerului Fondurilor Europene, public de aceasta data, sa ne considere factori interesati, sa comunice calendarul consultarilor publice pentru PNRR, in conditiile in care elaborarea s-a facut in spatele usilor inchise, si sa precizeze termenul depunerii planului Romaniei la Comisia Europeana”., a declarat Valentin Salageanu, Greenpeace Romania.
Romania, printre cele mai bogate tari in ceea ce priveste biodiversitatea, are acum oportunitatea de a deveni lider european in conservarea naturii. Pentru asta trebuie doar sa ne aliniem ca tara politicilor si tintelor europene si dorintei societatii, sa vrem sa ne protejam patrimoniul natural national, sa cerem si obtinem resurse de la UE pentru aceasta. Conservarea si valorificarea sustenabila a patrimoniului natural vor aduce beneficii naturii si noua tuturor, inclusiv bunastare comunitatilor locale.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMCOVID-19AUTODESKVideoConfAC-iulelmas_1oct
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
CELCO 2020
hilti
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere