Agenda Constructiilor
Marti, 23 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Sustenabilitate - REVEAL: Romanii prefera produsele verzi, dar le considera greu accesibile
REVEAL: Romanii prefera produsele verzi, dar le considera greu accesibile
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 14 Sep 2023 12:19
 
Reveal Marketing Research in colaborare cu BIC, Asociatia CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc si Analiza), Kaufland Romania, PRO TV, Stefanini Group si Volkswagen Romania a realizat cea de-a doua editie a barometrului national despre perceptiile, atitudinile si comportamentele romanilor legate de sustenabilitate si modul in care acestea au evoluat comparativ cu studiul similar desfasurat in august 2022, in contextul in care acest subiect este unul tot mai important in societatea contemporana.
 
Intelegerea sustenabilitatii este incompleta, incluzand in general consideratii ecologice si de mediu
Rezultatele barometrului realizat de Reveal Marketing Research arata ca dimensiunea ecologica a sustenabilitatii primeaza in perceptiile romanilor, intr-o masura semnificativ mai mare decat implicatiile sociale sau cele economice.
Asadar, in mentalitatea consumatorilor romani sustenabilitatea este in principal despre folosirea resurselor in mod responsabil (30%) - in special prin reducerea risipei si reciclare, grija fata de natura si fata de speciile pe cale de disparitie (14%) si despre adoptarea de masuri pentru scaderea poluarii si a emisiilor de carbon (11%).
Romanii sunt mai constienti si informati despre problemele de sustenabilitate, in timp ce deschiderea spre schimbarea comportamentului nu inregistreaza cresteri fata de anul trecut
Peste 70% dintre romani considera ca solutiile pentru problemele de sustenabilitate ale societatii actuale presupun eforturi concentrate atat din partea cetatenilor, cat si a institutiilor publice si private.
Comparativ cu evaluarea de anul trecut se observa o crestere a gradului de informare in randul populatiei fata de subiectul sustenabilitatii, insa acest lucru nu a crescut si nivelul de interes in adoptarea unui stil de viata sustenabil. Astfel ca, 75% au observat ca se vorbeste mai des despre sustenabilitate in ultimul timp (vs. 71% in 2022), in timp ce 74% declara ca sunt interesati sa duca un stil de viata sustenabil (procent similar celui din 2022).
In viziunea romanilor protejarea mediului inconjurator (51%), epuizarea resurselor disponibile (45%), schimbarile climatice din ultimii ani (42%), reducerea risipei (40%) si impactul asupra calitatii vietii (26%) sunt principalele motivatii ce stau la baza adoptarii unui model sustenabil in viata de zi cu zi.
Mai mult decat atat, datele studiului ne arata ca impactul asupra calitatii vietii (14%) si experienta anterioara cu produsele/ serviciile companiei (14%) sunt principalele atribute in alegerea unui produs, dupa evaluarea pretului (15%).
In ceea ce priveste barierele in adoptarea unor comportamente responsabile cu mediul regasim neincrederea oamenilor in produsele si serviciile prezentate ca fiind cu adevarat sustenabile (60% vs. 53% in 2022), costurile ridicate ale produselor sustenabile (59% vs. 65% in 2022) si obisnuinta cu stilul de viata actual (56%). Comparativ cu rezultatele barometrului din 2022, costurile mai ridicate si lipsa de interes fata de sustenabilitate (51% vs. 60% in 2022) nu mai sunt principalele piedici in adoptarea unor practici sustenabile.
Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research: "Observam ca tendintele generale reflecta o crestere a constientizarii fata de nevoia de a proteja mediul inconjurator, dar in acelasi timp ne confruntam si cu o crestere a incertitudinilor ce planeaza asupra impactului real al produselor si practicilor sustenabile. Erodarea increderii consumatorilor poate avea la baza numeroase motive. Spre exemplu, avand in vedere vulnerabilitatea economica pe care majoritatea romanilor o resimt in prezent si faptul ca preturile produselor sustenabile sunt percepute ca fiind mai ridicate ii poate face se intrebe daca aceste costuri justifica cu adevarat beneficiile sustenabilitatii.
De asemenea, lipsa de informatii sau informatiile contradictorii din mass media, neclaritatea privind etichetele sau procesele de productie, perceptia de renuntare la calitate sau confort sau pur si simplu indiferenta fata de subiect sunt factori sau preocupari ce alimenteaza neincrederea consumatorilor. Prin urmare, pentru a depasi aceasta bariera e nevoie de transparenta, dovezi credibile si educatie publica privind impactul produselor sustenabile asupra mediului si a bunastarii generale a individului"
Produsele ecologice sunt aspirationale, dar percepute ca fiind in continuare mai greu accesibile decat alternativele conventionale
Datele studiului arata ca 7 din 10 romani isi manifesta interesul de a avea un stil de viata sustenabil, principalele perceptii asociate produselor ecologice fiind reprezentate de beneficiile aduse sanatatii (70%), protejarea mediului inconjurator (69%) si de faptul ca sunt usor de identificat in magazine (62%). Cu toate acestea, pretul este un impediment important, astfel ca doar 38% considera ca produsele verzi au preturi accesibile, in timp ce 53% declara ca aceste produse sunt mai greu de gasit.
Indreptandu-ne atentia catre cele mai populare comportamente sustenabile adoptate de romani, aflam ca 74% folosesc pungi reutilizabile, 73% colecteaza deseurile reciclabile separat si le duc la containerele pentru reciclare, iar 62% citesc informatiile de pe ambalaje.
 
Principala provocare a companiilor si organizatiilor este sa devina promotori activi si credibili ai practicilor sustenabile in piata
Transformarea digitala a schimbat modul in care companiile fac business, integrand procese, modele si interactiunea cu partenerii si angajatii.
Companiile sunt percepute ca fiind din ce in ce mai interesate sa reduca efectele negative ale activitatilor acestora asupra mediului prin intermediul a diferite initiative si masuri legate de sustenabilitate, iar 44% dintre romani considera ca prin utilizarea de tehnologii si procese mai prietenoase cu mediul in activitatile lor companiile si organizatiile pot incuraja initiative eco-friendly in Romania.
Oferirea de stimulente si facilitati pentru proiectele sustenabile (43%), precum si dezvoltarea si promovarea unor produse si servicii sustenabile (42%), sau organizarea de campanii de constientizare si educatie ecologica (41%) sunt alte initiative pe care respondentii le considera potrivite.
Spre exemplu, daca ne referim la comportamentul consumatorilor, Tinerii Profesionisti manifesta un interes mai crescut pentru adoptarea masinilor electrice, 33% conducand un astfel de autovehicul (comparativ cu 22% total esantion).
In ceea ce priveste topul aspectelor ce ar trebui comunicate si care au potential de a influenta decizia de cumparare a romanilor regasim etichete care sa arate de unde vin produsele (71%), modificarea ambalajelor produselor pentru a avea impact redus asupra mediului (69%), etichete care sa ateste provenienta materialelor produselor (69%) si fabricarea produselor prin procese cu impact redus asupra mediului (69%).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
konsent
SSAB
rigips
siniat
strabag nivel 1
CDS
ness project
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
BogArt
Arduro
theda mar
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
concelex
viarom
noark
MAKITA
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander