Agenda Constructiilor
Sambata, 28 Martie 2020
 
Home - Stiri - Sustenabilitate - LEVEL(S), limbaj comun dezvoltat in jurul conceptului de durabilitate
LEVEL(S), limbaj comun dezvoltat in jurul conceptului de durabilitate
Sustenabilitate Publicat de Elena Icleanu 21 Mar 2018 06:20
In 2017, Uniunea Europeana a publicat documentul denumit "Level(s)" - ce poate fi tradus ca „nivel(uri)” - pentru a contribui la dezvoltarea unui limbaj comun in jurul conceptului de cladiri durabile. Astfel, prin intermediul Comisiei Europene, UE consulta industria de constructii pentru a elabora noi indicatori de performanta pentru constructia de cladiri cu emisii reduse de carbon, dar si pentru a ajuta la transformarea sectorului de constructii in aceasta directie. Level(s) este, astfel, primul instrument de raportare a durabilitatii cladirilor din intregul spatiu european, avand ca scop principal transformarea pietei continentale a constructiilor de la o industrie care, in prezent, contribuie semnificativ la schimbarile climatice, la una care sa aiba un impact pozitiv atat asupra mediului, cat si a societatii. Documentul reprezinta rezultatul unei consultari ample cu sectorul de constructii si se concentreaza pe indicatori de performanta in domenii precum emisiile de gaze cu efect de sera, eficienta resurselor si a apei, precum si sanatatea si confortul ocupantilor cladirilor.
Level(s) este un cadru de raportare voluntara care utilizeaza standardele existente si ofera o abordare comuna a UE in ceea ce priveste evaluarea performantei de mediu in mediul construit. In aceasta viziune, fiecare indicator este conceput pentru a raporta impactul fiecarei cladiri la prioritatile pentru durabilitate la nivel european. Utilizarea Level(s) este conceputa pentru un numar esential, dar usor de gestionat, de indicatori de performanta, care, odata respectate la nivelul unei cladiri, aceasta sa contribuie la realizarea obiectivelor politicii de mediu si a tintelor UE de sustenabilitate.
Primele doua rapoarte tehnice orientative au fost lansate in timpul Saptamanii Mondiale a Sustenabilitatii (25 septembrie - 1 octombrie 2017). Primul document ofera o introducere asupra conceptului de Level(s) si a modului in care acesta functioneaza. Cel de-al doilea raport tehnic include indrumari detaliate cu privire la modul in care se efectueaza evaluarile performantelor prin utilizarea Level(s).
Documentele au fost dezvoltate de Comisia Europeana in stransa colaborare cu factori-cheie din domeniul constructiilor sustenabile, precum consiliile pentru cladiri verzi din mai multe tari, dar si companii precum Skanska si Saint-Gobain sau organizatii precum Alianta pentru Constructii Durabile (Sustainable Building Alliance).
Level(s) este descris ca un "cadru de evaluare a surselor deschise" sau, in termeni mai simpli, un instrument care poate fi utilizat de factorii implicati in dezvoltarea si operarea unei cladiri (proiectanti, arhitecti, dezvoltatori, ocupanti), pentru a masura performantele durabile ale acestora. Pentru prima data, la nivelul UE este constituit un cadru pentru masurarea eficientei care include si alte niveluri in afara consumurilor energetice care, pana in acest moment, au fost utilizate ca indicator principal al performantei durabile. Astfel, Level(s) include masuratori si la nivelul altor aspecte-cheie de performanta a cladirilor, precum emisiile de gaze cu efect de sera, utilizarea resurselor de apa, sanatatea si confortul ocupantilor, gradul de adaptare si rezilienta la schimbarile climatice, dar si aspecte despre valoarea de piata a cladirii si costurile de operare.
 
Noul concept promoveaza conceptul circular in constructii
Level(s) promoveaza, astfel, un concept circular, incurajand utilizatorii...

Pentru a continua lectura articolului in format complet
va rugam sa optati pentru
AUTENTIFICARE sau ABONARE STIRI

Va multumim! 

 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19ACADTeraSteelALLBIM
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
EURO-Constructii 2020
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere