Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Ingineri Asociati Construct: Calitatea constructiei conteaza tot mai mult in achizitie
Ingineri Asociati Construct: Calitatea constructiei conteaza tot mai mult in achizitie
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 22 Mar 2023 14:01
In luna martie 2023, Ingineri Asociati Construct, companie specializata in proiectarea structurilor de rezistenta, a demarat un sondaj online prin care sa evidentieze care sunt cele mai mari provocari ale romanilor atunci cand construiesc o cladire, dar si criteriile dupa care se ghideaza atunci cand achizitioneaza un imobil.
Intrebati de ce au tinut cont sau este mai probabil sa tina cont atunci cand achizitioneaza un imobil, cele mai multe raspunsuri au indicat pozitionarea (80%), calitatea constructiei si designul (78%), anul constructiei (57%), facilitatile zonei (61%), randamentul investitiei in timp (36%) si reputatia dezvoltatorului (34%).
In ceea ce priveste cele mai importante criterii avute in vedere la achizitia unui apartament intr-un imobil, acestea includ ca imobilul sa fie cu regim mic de inaltime (45%) sau sa faca parte dintr-un ansamblu rezidential (15%). Daca un sfert dintre participantii la sondaj s-au ghidat atunci cand au achizitionat un apartament dupa criteriul „imobilul sa fie construit dupa anul 1977”, respectiv dupa anul 2000 (21%), pentru 27% dintre respondenti nu conteaza anul constructiei atat timp cat imobilul este consolidat.
„Este important sa stim ca structura are un termen de exploatare de 50 de ani, bineinteles, daca nu se intampla evenimente importante care sa-i afecteze integritatea. Dupa 50 de ani este, desigur, indicat sa se realizeze o expertiza tehnica, sa se realizeze lucrari de reparatii, mentenanta, in functie de starea cladirii. Apoi, alt criteriu care trebuie luat in calcul este ca faptul ca structurile cladirilor inainte de ’90 au fost proiectate la criterii de conformare seismice inferioare celor din anii 90 - 2000 si 2006-2013. Deci anul constructiei ar trebui sa fie un aspect important in decizia de achizitie a unui imobil, cel putin din punct de vedere siguranta structurala”, a precizat Nicu Stoica, inginer proiectant de structuri in cadrul Ingineri Asociati Construct.
 
Alegerea firmei de constructie, cea mai mare provocare a romanilor atunci cand construiesc o cladire
Daca pentru aproape jumatate dintre respondenti (46%) alegerea firmei de constructie reprezinta cea mai mare provocare atunci cand construiesc un imobil, pentru 17% cea mai mare provocare o reprezenta subestimarea bugetului, in timp ce o treime dintre participantii la sondaj indica drept provocare obtinerea avizelor, intocmirea actelor si a planurilor de constructie.
„Dupa cum ne asteptam, alegerea firmei de constructie, alergatura dupa acte si avize si subestimarea bugetului raman cele mai mari provocari cand vine vorba de constructia unei cladiri. Dar faptul ca 3 romani din 4 au apelat sau ar apela la un inginer proiectant de structuri atunci cand achizitioneaza un imobil este imbucurator. In ceea ce priveste costurile pe acest segment, costul unui proiect variaza intre 8-10% din costul total al structurii de rezistenta, adica ar reprezenta un 2-4% din total investitie”, completeaza Nicu Stoica.
Cand vine vorba de cele mai importante criterii la achizitia unei case, 41% dintre participantii la sondaj au indicat calitatea constructiei si planul tehnic, in timp ce 21% au indicat drept cel mai important criteriu structura de rezistenta, iar 20% pozitionarea. Designul, suprafata locuibila si suprafata terenului completeaza topul celor mai importante criterii.
 
2 romani din 3 se tem de un eventual cutremur
Potrivit sondajului demarat de Ingineri Asociati Construct, aproape 70% dintre participantii la sondaj se tem de un eventual cutremur. Cu toate acestea, 60% considera ca locuinta lor nu este vulnerabila in fata unui seism mai mare de 7 pe scara Richter.
Desi 9 din 10 dintre respondenti au raspuns ca structura de rezistenta a unui imobil le poate influenta decizia de achizitie a unui locuinte, 3 romani din 4 nu cunosc normele privind siguranta constructiilor, iar jumatate (49%) nu au incredere in normele din tara noastra care reglementeaza siguranta constructiilor. Intrebati daca in procesul de achizitie al unui imobil ar apela sau daca au apelat la un inginer de structuri, 75% au raspuns afirmativ.
„Cu cat o cladire are o structura simpla si usor de gestionat numeric cu atat poate fi mai predictibila in cazul actiunilor importante, cum ar fi cele seismice. Printre cele mai mari provocari pe care le are un inginer de structuri este sa modeleze matematic adecvat viitoarea structura, adica comportarea din programul de calcul la actiunile la care va fi supusa, sa fie similara cu comportarea fizica din amplasament. Iar noi, tocmai asta facem, cautam aceasta simplitate structurala, chiar daca modul de gandire si calcul este unul complex. Aceasta abordare sta la baza tuturor proiectelor noastre”, a mai completat Nicu Stoica.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
siniat
MAKITA
EDIT-Structural
CDS
noark
rigips
Acvatot 2019
viarom
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
ness project
quadratum
Ubitech
strabag nivel 1
theda mar

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander