Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Perturbarile lanturilor de aprovizionare pot costa economiile 920 miliarde euro
Perturbarile lanturilor de aprovizionare pot costa economiile 920 miliarde euro
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 30 Mai 2022 12:42
Problemele legate de lanturile de aprovizionare generate de pandemia COVID-19 si de invazia Rusiei in Ucraina ar putea duce la o pierdere de 920 de miliarde de euro la nivelul produsului intern brut (PIB) in intreaga zona euro, pana in 2023, conform unui raport Accenture (NYSE: ACN). Pierderea potentiala echivaleaza cu 7,7% din PIB-ul zonei euro in 2023.
Publicat cu ocazia reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, raportul “From Disruption to Reinvention - The future of supply chains in Europe,” exploreaza trei scenarii posibile pentru modul in care razboiul s-a putea desfasura in cursul anului viitor, simuland impactul fiecarui scenariu asupra zonei euro in ceea ce priveste costurile si termenele de redresare.
Potrivit raportului, intreruperea lanturilor de aprovizionare din cauza pandemiei de COVID-19 a costat economiile din zona euro 112,7 miliarde de euro din PIB in 2021. Inainte de razboi, lipsa de aprovizionare cu materiale, problemele din logistica si presiunile inflationiste destabilizau revenirea economica in Europa, iar cererea in crestere si stocarea preventiva au ingreunat lanturile de aprovizionare.
Invazia Rusiei in Ucraina a agravat situatia. Spre exemplu, problema deficitului de semiconductori, care trebuia sa se rezolve in a doua jumatate a anului 2022, se anticipeaza acum ca va persista pana in 2023. Un razboi prelungit ar putea duce la o pierdere suplimentara pentru PIB de pana la 318 miliarde de euro in 2022 si de 602 miliarde de euro in 2023, in timp ce inflatia ar putea ajunge la 7,8% in 2022, inainte de a scadea in 2023.
"Desi consensul expertilor este ca Europa va evita recesiunea in acest an, combinatia dintre pandemia de COVID-19 si razboiul din Ucraina are potentialul de a avea un impact semnificativ asupra economiei europene, provocand o incetinire semnificativa a cresterii", a declarat Jean-Marc Ollagnier, CEO al Accenture in Europa. "Desi inainte de razboi se astepta un fel de normalizare a lanturilor de aprovizionare in a doua jumatate a anului 2022, acum nu ne asteptam ca acest lucru sa se intample inainte de 2023, poate chiar nici pana in 2024, in functie de modul in care evolueaza razboiul."
Solutionarea problemelor legate de lanturile de aprovizionare va fi esentiala pentru competitivitatea si cresterea europeana. Potrivit raportului, pana la 30% din valoarea adaugata totala a zonei euro se bazeaza pe functionarea lanturilor de aprovizionare transfrontaliere, fie ca sursa de intrare, fie ca destinatie de productie.
Reinventarea lanturilor de aprovizionare intr-o noua ordine economica
Raportul sugereaza ca este necesara o reinventare a lanturilor de aprovizionare pentru a aborda o schimbare de paradigma - lanturile de aprovizionare au fost concepute in principal pentru a optimiza costurile, in timp ce, in lumea de astazi, acestea trebuie sa fie, de asemenea, mai reziliente si mai agile pentru a raspunde la incertitudinile tot mai mari in materie de aprovizionare, devenind in acelasi timp un avantaj competitiv cheie pentru a permite cresterea viitoare. Trei elemente cheie sunt esentiale:
- Rezilienta: Lanturile de aprovizionare trebuie sa fie capabile sa absoarba, sa se adapteze si sa se refaca in urma unor perturbari, oricand si oriunde ar aparea. Imbunatatirea vizibilitatii dinamice, identificarea riscurilor si solutiile de atenuare vor permite companiilor sa raspunda la schimbarile bruste ale lanturilor de aprovizionare. Planificarea scenariilor si analizele de risc si oportunitate le vor ajuta sa se adapteze la evolutia cererii si a ofertei. Modelarea si simularea retelei, testele de rezistenta, dimensionarea strategica a rezervelor si optiunile de aprovizionare multipla vor permite organizatiilor sa gestioneze incertitudinile.
- Relevanta: Lanturile de aprovizionare vor trebui sa fie centrate pe client si agile, astfel incat sa se poata adapta rapid si eficient din punct de vedere al costurilor la schimbarile cererii. Captarea de noi seturi de date, inclusiv date in timp real, din interiorul si din afara organizatiei si din intregul lant valoric va fi esentiala. Automatizarea si inteligenta artificiala vor permite organizatiilor sa identifice rapid noi modele de date pentru a informa mai bine procesul decizional. Trecerea de la modele centralizate si liniare de aprovizionare la retele descentralizate care utilizeaza productia la cerere si, in unele cazuri, aducerea productiei mai aproape de punctul de vanzare, poate ajuta organizatiile sa raspunda mai bine asteptarilor clientilor in ceea ce priveste indeplinirea comenzilor.
- Sustenabilitate: Lanturile de aprovizionare moderne trebuie sa sprijine, daca nu chiar sa accelereze, agendele de sustenabilitate ale organizatiilor. Pentru a castiga increderea partilor interesate, organizatiile trebuie sa faca lanturile lor valorice transparente; o modalitate de a face acest lucru este prin intermediul blockchain sau al unei tehnologii similare. De asemenea, va fi esentiala trecerea de la procese liniare la procese circulare, in circuit inchis, care sa minimizeze deseurile.
"Vizibilitatea in cadrul retelelor de aprovizionare, inclusiv a furnizorilor de nivel 2 si 3, este esentiala", a declarat Kris Timmermans, care conduce divizia de Supply Chain & Operations a Accenture. "Companiile trebuie sa treaca de la o abordare "just-in-time" la o abordare "just-in-case", diversificand bazele de aprovizionare, planificand rute de transport alternative, facand centrele de distributie flexibile si creand stocuri. Acest lucru are un pret, dar este o "polita de asigurare" impotriva socurilor viitoare. Secretul este investitia in noi tehnologii pentru a utiliza mai bine datele - de la gemenii digitali si date analitice la turnurile de control ale lanturilor de aprovizionare - in cadrul Cloud Continuum, care ofera o putere de calcul imensa intr-un mod rentabil, flexibil si durabil."
De asemenea, raportul evidentiaza doua provocari mai profunde si pe termen lung ca urmare a pandemiei si a razboiului: securitatea energetica, in conditiile in care economiile europene trebuie sa se ocupe de marea lor dependenta de aprovizionarea cu petrol si gaze naturale, accelerand in acelasi timp reducerea emisiilor nete de CO2 la zero; si necorelarea talentelor, ca urmare a imbatranirii populatiei, a evolutiei asteptarilor angajatilor si a schimbarilor in cererea de competente.
Michael Brueckner, director de strategie pentru Accenture in Europa, a declarat: "Razboiul din Ucraina va avea un impact semnificativ, crescand numarul si durata intreruperilor. Gravitatea va depinde de modul in care va evolua razboiul, dar este nevoie de o reinventare, pe masura ce o noua ordine economica prinde contur in contextul unui mediu inflationist, al unei regionalizari crescute, al tranzitiei energetice si al unei piete a talentelor tensionate. Imbunatatirea eficientei energetice si accelerarea tranzitiei catre sursele de energie verde vor fi esentiale pentru atingerea securitatii. Iar capacitatea de a atrage, de a pastra, de a recalifica si de a perfectiona oamenii devine una dintre cele mai presante probleme din acest deceniu."
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
EDIT-Structural
MAKITA
strabag nivel 1
CDS
Ubitech
viarom
theda mar
ness project
CONCEPT STRUCTURE
siniat
quadratum
noark
rigips
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander