Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - AmCham: 92% din firme au dificultati cu identificarea de specialisti in domeniile lor
AmCham: 92% din firme au dificultati cu identificarea de specialisti in domeniile lor
Actualitatea interna Publicat de AG&F 05 Iul 2022 11:00
AmCham Romania a prezentat rezultatele celei de-a patra editii a sondajului privind calitatea climatului investitional, care releva un nivel de incredere apropiat de cel pre-pandemic si optimism cu privire la perspectivele pe termen scurt (12 luni) si mediu (3 ani), manifestat prin intentii consistente de investitii.
Pentru climatul investitional in ansamblu, calificativul bun si foarte bun a fost acordat anul acesta de 38% dintre companiile participante la sondaj, fata de 49% anul trecut. La editia din 2021 pandemia era spre final, iar razboiul din Ucraina era un risc care nu se manifesta inca, astfel incat companiile erau alimentate de increderea reintoarcerii la old normal. Daca excludem 2020, an afectat puternic de pandemie si 2021, an marcat de un nivel ridicat de optimism, constatam ca in 2022 nivelul de incredere este usor superior celui din 2019 (38% vs. 36%), ceea ce demonstreaza ca in ciuda noilor crize si provocari pe care le traversam chiar acum, ancorele pe care le are Romania (UE, NATO, fonduri europene, PNRR, perspectiva accederii la OECD) dar si anumite conditii de piata confera incredere.
 
Rezultatele firmelor au crescut fata de 2020
In ceea ce priveste rezultatele de business inregistrate in anul 2021, acestea au fost in crestere fata de 2020 la toate capitolele analizate: venituri (65%), numar de angajati (45%) si investitii realizate (42%), insa cresterile au fost mai mici decat estimarile anticipate in editia anterioara a sondajului, cauzele fiind multiplele crize care au afectat economia in 2021 si care raman o provocare si pentru 2022. Cu toate acestea, companiile isi mentin o perspectiva optimista, anticipand performante similare pe toate cele trei palierele si pentru anul in curs. Dupa socul generat de debutul pandemiei si masurile fara precedent impuse la nivel global, optimismul manifestat de companii in conditiile actuale, caracterizate de multiple crize suprapuse, se traduce printro rezilienta crescuta, flexibilitate si disponibilitate de a se adapta la orice situatie neprevazuta care ar putea aparea.
„Vestea buna este ca estimarile pentru rezultatele de business ale anului in curs si intentiile de investitii pe termen scurt si mediu confirma angajamentul companiilor pentru piata din Romania si potentialul acesteia de dezvoltare. Vestea proasta este avantajele competitive care ne-au consacrat: calitatea infrastructurii digitale, cadrul fiscal, calitatea capitalului uman, incep sa se erodeze si inca nu avem cu ce sa le inlocuim. In mod special, este ingrijoratoare tensiunea din piata muncii care a ajuns la cote maxime - pentru 92% dintre respondenti este dificil sa mai gaseasca specialisti in sectorul in care activeaza. Lipsa fortei de munca are potentialul de a deveni cea mai puternica frana pentru dezvoltarea economiei in ansamblu, afectand atat planurile de extindere a operatiunilor prezente in Romania, capacitatea de a implementa proiecte majore de investitii, dar si atragerea de noi investitii. Solutiile pentru remedierea acestei crize nu sunt nici simple, nici rapide, dar asta face cu atat mai urgente interventii si politici publice articulate care sa asigure necesarul de capital uman relevant in economie”, a declarat Ionut Simion, Presedintele AmCham Romania.
 
Circa 90% dintre companii se bazeaza pe resursele financiare proprii
In ceea ce priveste finantarea afacerilor, in continuare cele mai multe companii, 88% fata de 82% anul trecut, se bazeaza in principal pe fonduri proprii, a doua cea mai accesata sursa fiind imprumuturile bancare. Se remarca un trend pozitiv in ceea ce priveste accesarea finantarilor din pietele de capital (de la 8% in 2021 la 10% in 2022) si private equity (de la 5% in 2021 la 8% in 2022).
„Desi sondajul transmite o perspectiva optimista per ansamblu, semnalam si ingrijorarile care se desprind din sondaj: 89% dintre companiile participante se asteapta la cresteri ale costurilor de finantare in 2022 (fata de 47% in 2021). Accelerarea inflatiei este principalul factor macroeconomic de risc, in crestere de la 59% la 87% dar si cel mai ingrijorator efect economic al razboiului din Ucraina. Companiile sunt ingrijorate in mod evident si de cresterea preturilor la energie, si aceasta cu efecte in cascada asupra altor tipuri de costuri, de cresterea costurilor fixe, adancirea deficitului bugetar, scumpirea marfurilor. Dintre masurile pe care AmCham le recomanda pentru atenuarea impactului acestor cresteri, si care se desprind chiar din raspunsurile la sondaj, amintesc realizarea de reforme si investitii strategice , atragerea finantarilor europene disponibile, dezvoltarea pietei de capital asa incat sa fie mai accesibila si accesata de companiile care au nevoie de finantare”, a punctat Cristian Sporis, Vice-Presedinte AmCham Romania.
 
Conditiile de piata, erodate
Spre deosebire de editiile anterioare, niciuna dintre conditiile de piata nu cumuleaza peste 50% din aprecierile de bun si foarte bun, ceea ce denota o erodare a acestora. Astfel, calitatea infrastructurii digitale se situeaza al patrulea an consecutiv pe prima pozitie, in scadere insa de la 53% in 2021 la 49% in 2022, fiind urmata de calitatea capitalului uman, pe care 46% dintre respondenti il gasesc bun si foarte bun. A treia conditie de piata cu cele mai multe aprecieri de bun si foarte bun este calitatea infrastructurii de securitate cibernetica (32%). Remarcam o depreciere ingrijoratoare in ceea ce priveste cadrul fiscal, incadrat la bun si foarte bun de numai 18 % dintre respondenti, fata de peste 40% cat a inregistrat constant in cele trei editii precedente ale sondajului.
La polul opus, topul celor mai putin apreciate conditii de piata este dominat de procente impresionante. Pe prima pozitie in topul negativ se situeaza nivelul birocratiei /eforturile pentru debirocratizare (88%), urmata de calitatea infrastructurii de transport (85%), calitatea infrastructurii de sanatate (68%), predictibilitatea cadrului de investitii (64%).
„Pe fondul evenimentelor din plan geopolitic, dar si ca o consecinta a vulnerabilitatilor relevate de pandemia COVID, interesul investitorilor pentru Romania a crescut, si este o oportunitate sa ne pozitionam ca destinatie sigura si atractiva pentru investitii. In mod special, atragerea de investitii in capacitati de productie ar oferi Romaniei sansa de a se conecta la lanturile globale de valoare si de a consolida sectoare economice cu relevanta strategica, reducand astfel presiunea asupra balantei comerciale si crescand valoarea adaugata generata in Romania. Dincolo de relevanta geopolitica in plan de securitate, avem sansa sa ne pozitionam geostrategic si in plan economic. O oferta investitionala competitiva are nevoie in primul rand de viziune strategica de dezvoltare, care sa traseze acele cateva domenii unde vrem sa fim campioni, de un cadru functional care sa impulsioneze cercetarea-dezvoltarea-inovarea (CDI), fara de care vom ramane in plutonul urmaritor, si deja de supra uzitatele la nivel verbal stabilitate, predictibilitate si transparenta. In plus, ne trebuie de o agentie robusta si profesionista care sa conduca agenda de promovare a Romaniei ca destinatie de investitiisi de remedierea fara intarziere a crizei de forta de munca”, a declarat Ionut Sas, Vice-Presedinte AmCham Romania.
 
Apartenenta Romaniei la UE, avantaj competitiv
Cu privire la avantajele competitive care raman relevante pentru Romania in perioada post-pandemie si contextul geopolitic regional, apartenenta la Uniunea Europeana a ramas pe primul loc (87%), urmata de statutul de membru NATO (63%). Toate celelalte avantaje competitive incluse in sondaj s-au depreciat fata de nivelul din 2021 astfel: calitatea infrastructurii digitale (29% fata de 41%), nivelul competitiv de taxare a companiilor (31% fata de 38%), calitatea capitalului uman (42% fata de 48%).
„Vis a vis de nivelul de taxare, in contextul dezbaterilor din spatiul public pe marginea modificarilor fiscale am subliniat ca fara o abordare strategica, coerenta, riscul este ca beneficiile imediate ale cresterii veniturilor bugetare sa fie depasite de costurile pe care aceasta le va induce pe termen lung la nivelul economiei. Diversele scenarii care s-au avansat in ultima perioada au crescut considerabil nivelul de incertitudine si de neincredere in randul contribuabililor. Intrucat cotele de impunere sunt pana la urma apanajul decidentilor, din partea AmCham am avansat un set de zece principii determinante pentru un sistem fiscal care sa urmareasca nu doar cresterea veniturilor la buget, dar si dezvoltarea economica sustenabila”, a declarat Alex Milcev, membru al Consiliului Director al AmCham Romania.
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
CDS
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
siniat
rigips
MAKITA
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
ness project
theda mar
viarom
strabag nivel 1
noark
concelex
quadratum

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander