Agenda Constructiilor
Marti, 25 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Sustenabilitate - Romania Green Building Council: Valoarea caselor verzi se apropie de 3 miliarde euro
Romania Green Building Council: Valoarea caselor verzi se apropie de 3 miliarde euro
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 29 Apr 2024 10:25
Peste 15.000 de locuinte din Romania au fost certificate drept „Green Homes" sau au obtinut o precertificare (fiind inca in etapa de constructie), in perioada 2014-2024, iar valoarea lor totala se apropie de 3 miliarde de euro, anunta Romania Green Building Council (RoGBC). Asociatia non-profit este organismul care atribuie certificatele „Green Home", sustine constructiile ridicate cu responsabilitate fata de mediu si incurajeaza finantarile „verzi".
In ultimul deceniu, RoGBC a fost un deschizator de drumuri in privinta promovarii si certificarii „cladirilor verzi" (cu certificarea Green Home sau altele similare, precum BREEAM si LEED), pe fondul interesului in crestere pentru de noi tehnologii de constructie mai prietenoase cu mediul, noi abordari in arhitectura si design, alaturi de noi oportunitati de finantare verde.
In 2013, RoGBC a lansat, alaturi de Raiffeisen Bank, primul astfel program de finantare, intitulat "Ipoteca Verde". Pentru ca un proiect imobiliar sa fie inclus in acest program, era necesar sa primeasca certificarea Green Homes din partea RoGBC, care se atribuie pentru indeplinirea unor criterii precum eficienta energetica sporita si responsabilitatea fata de mediu, aspecte de natura sa reduca riscurile pentru proprietar si pentru banca creditoare, care poate diminua costul finantarii.
 
 
Ulterior, programul de pionierat al asociatiei, „Locuinte Verzi & Credite Imobiliare Verzi", a fost recunoscut ca buna practica in Europa si este sustinut de UE prin initiativa „SMARTER Finance for Families", coordonata de RoGBC. Acest program se afla in curs de implementare in alte 14 tari si sprijina dezvoltarea unor produse bancare verzi, cu dobanda preferentiala pentru locuintele certificate verzi.
"O cladire cu certificare Green Homes asigura un confort sporit proprietarului, fiind construita din materiale prietenoase cu mediul, dar aduce si beneficii financiare: valoarea ei creste mai rapid decat a unei locuinte construite in mod traditional, in timp ce genereaza economii la costul cu energia si cu dobanzile bancare. Datorita acestor avantaje, interesul pentru cladiri verzi este in crestere peste tot in lume, iar Romania nu numai ca nu face exceptie de la tendinta globala, ci ocupa un loc fruntas intre statele europene unde cresc investitiile in cladiri verzi. Cumparatorii, dezvoltatorii, alaturi de banci si alti finantatori - toata lumea este interesata de acest tip de cladiri. Nu se mai construiesc cladiri de birouri fara o certificare verde, iar in curand nu vor mai exista nici proiecte rezidentiale fara a indeplini aceste criterii. Noi stam la dispozitia tuturor celor interesati pentru a-i sprijini in indeplinirea criteriilor necesare acordarii certificarii Green Home si pentru a obtine o finantare verde", a declarat Andrei Botis, Presedintele a Romania Green Building Council (ROGBC) si CEO al Appraisal & Valuation (NAI Romania). 
 
 
O cladire verde implementeaza o serie de criterii de sustenabilitate legate de conservarea resurselor in conformitate cu: principiile economiei circulare, utilizarea materialelor ecologice, optimizarea consumului de apa, incurajarea transportului sustenabil, protejarea biodiversitatii, protejarea sanatatii oamenilor prin asigurarea unui mediu interior de calitate superioara, monitorizarea consumului de energie si educatia locatarilor cu privire la un comportament responsabil fata de mediu.
Din primavara acestui an, din Consiliul Director al RoGBC fac parte un Presedinte (Andrei Botis fiind ales pentru al treilea mandat consecutiv), secondat de un Vicepresedinte (Elena Rastei, Sustainability Specialist) si alti trei membri: Dorin Beu (Profesor, Universitatea Tehnica Transilvania), Oana Cojocaru (Director Sustenabilitate GlobalWorth) si Daniel Butucel (Managing Partner, Miradex Wooden Buildings).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
MAKITA
CDS
rigips
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
theda mar
ness project
Ubitech
leviatan
concelex
siniat
CONCEPT STRUCTURE
viarom
EDIT-Structural
noark
BogArt
strabag nivel 1
quadratum

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander