Agenda Constructiilor
Miercuri, 01 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Activitatea din constructii a continua sa scada in Zona Euro, in septembrie 2022
BT: Activitatea din constructii a continua sa scada in Zona Euro, in septembrie 2022
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 10 Oct 2022 11:29
Activitatea din sectorul de constructii din Zona Euro si-a continuat tendintei de ajustare in sens negativ in luna septebmrie 2022, pe fondul acumularii de presiuni inflationiste, distorsiunilor din sfera lanturilor mondiale de productie si intensificarii perceptiei de risc investitional (inclusiv ca urmare a consecintelor evenimentelor din Ucraina). Astfel, conform statisticilor comunicate de Markit Economics, consultate de Banca Transilvania (BT), climatul din sfera constructiilor din Zona Euro s-a deteriorat pentru a opta luna consecutiv in septembrie, inregistrandu-se ajustare pentru a cincea luna la rand, dar cu un ritm in atenuare - indicatorul PMI in urcare cu 1,1 puncte raportat la august, la 45,3 puncte.
Statisticile Markit Economics analizeaza evolutia indicatorului PMI (Purchasing Managers’ Index) din constructii din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in luna septembrie si perioada ianuarie-septembrie 2022. Indicatorul PMI este estimat pe baza unui sondaj la care participa 650 companii din sectorul de constructii si evidentiaza evolutia comenzilor noi, productiei, locurilor de munca, stocurilor, preturilor si perspectivelor pe termen scurt, cu mentiunea ca pragul de 50 de puncte separa cresterea de scadere.
"Evolutia a fost determinata de declinul componentei comenzi (cu cel mai sever ritm din mai 2020), inclusiv ca urmare a intensificarii presiunilor inflationiste. Totodata, componenta perspective de evolutie pe termen scurt (urmatoarele 12 luni) s-a deteriorat in septembrie, la minimul din aprilie 2020, perioada primului val al pandemiei coronavirus (cea mai severa criza sanitara mondiala in ultimul secol). Analiza pe segmente evidentiaza declinul din sfera constructiilor rezidentiale in septembrie, cu cel mai sever ritm din mai 2020. De asemenea, componentele inginerie civila si constructii comerciale au scazut luna trecuta, dar cu dinamici in atenuare", se arata in analiza Markit Economics.
In dinamica an/an indicatorul PMI din constructii a scazut cu 4,7 puncte an/an in septembrie, dar s-a majorat cu 1,9% an/an la noua luni din 2022 (pe fondul redeschiderii economiei, nivelului redus al costurilor reale de finantare si implementarii programelor Uniunii Europene).
Din perspectiva analizei pe principalele economii ale regiunii se evidentiaza ajustarea sectorului de constructii din Germania (prima tara din Zona Euro, cu un PIB nominal de 3,6 trilioane euro in anul pandemic 2021) pentru a sasea luna consecutiv in septembrie, cu o rata in intensificare - indicatorul PMI in scadere cu 0,8 puncte raportat la august, la 41,8 puncte, minimul din februarie 2021.
In Franta (a doua economie din regiune) sectorul de constructii a scazut pentru a patra luna consecutiv in septembrie, dar cu o dinamica in atenuare - indicatorul PMI in urcare cu 0,9 puncte luna/luna la 49,1 puncte, cel mai ridicat nivel din mai.
Nu in ultimul rand, in Italia constructiile au scazut pentru a treia luna consecutiv in septembrie, dar cu o dinamica in atenuare (indicatorul PMI in crestere cu 5,5 puncte luna/luna la 46,7 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie).
Conform BT, cele mai recente previziuni agregate de Bloomberg exprima perspectiva cresterii PIB-ului regiunii cu rate anuale de 3% in 2022, 0,2% in 2023, respectiv 1,8% in 2024. Scenariul este sustinut de perspectivele de continuare a fluxurilor investitionale post-pandemie, in contextul nivelului redus al costurilor reale de finantare si implementarii programelor Next Generation si cadrului financiar multianual 2021-2027. Investitiile productive din Zona Euro ar putea urca cu rate anuale de 2,7% in 2022, 0,6% in 2023, respectiv 2,7% in 2024.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
ness project
theda mar
MAKITA
Acvatot 2019
CDS
strabag nivel 1
noark
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
viarom
leviatan
EDIT-Structural
Ubitech
siniat
ERBASU CONSTRUCT
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander